HABADÇI MENDY İLE 6 KİŞİYE YURTDIŞI YASAĞI İSTENDİ

HUKUK

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÖRGÜTÜNE SORUŞTURMA

5gvirusnews Haber Merkezi - Hatay / 20 Şubat 2023

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarihi eserleri izinsiz yerinden alarak İstanbul’a götüren Habad örgütü üyeleri hakkında soruşturma başlattı.

Suç; Deprem ortamının yarattığı kaos ortamından yararlanarak, Antakya Sinagogunda bulunan tarihi Tevrat parşömenlerinin izinsiz yer değiştirmek sureti ile çalınması.

Antakya’dan 5gvirusnews’e ilk haberi yapan platform üyesi Vedat Çalık’ın 2.5 saat süren savcılık işlemlerinden sonra Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin gözetimindeki Antakya Sinagoglunda bulunan tarihi parşömenleri yasal olmayan bir şekilde alarak İstanbul’a getiren, Habad örgütünün Türkiye temsilcisi Mendy Chitirik ve beraberindeki 6 kişi hakkında, yurtdışı yasağı talebi ile birlikte soruşturma başlattı.

İsrail Ekibi Sinagog Bölgesine Kimseyi Yaklaştırmadı!

İfadesi Kocaeli’nde alınan Vedat Çalık olayla ilgili olarak, İsrail’den gelen ekibin Antakya Sinagogunun da bulunduğu bölgeye kimseyi yaklaştırmadıklarını ve arama kurtarma faaliyetlerinin yalnızca kendilerinin sürdürdüğünü, orada çalışan gönüllü ekipten öğrendiğini belirtti.

Çalık ifadesinde, İstanbul’dan gelen, Mendy Chitrik ve beraberindeki 6 kişinin Antakya Sinagogunda bulunan 8 adet tarihi ceylan derisine yazılmış Tevrat parşömenleri ve adedi belli olmayan diğer eserleri alarak bölgeden ayrıldıklarına yer verdi.

Antakya’da konuyu araştırdığını söyleyen Vedat Çalık, bu kişilerin bizzat paylaşımlarını da takip ederek, “İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile devletin diğer yetkililerini bilgilendirdim. Dışişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesi ile Antakya’dan götürülen Ester kitabı ile ilgili, İsrail basınında yer alan haberler ihbar kabul edilerek iade edildi.”dedi. Fakat dava dilekçesinde asıl üzerinde durulan, Mendy’nin aldığı sabit olan ve bir haberdeki demecine göre 8 adet olduğu bilinen tarihi (600 yıllık) ceylan derisine yazılı Tevrat parşömenlerin akıbeti bilinmediği için soruşturulması istenildi.

Savcılıkta uzun süren ifadesi ile birlikte yazılı beyanda da bulunan Vedat Çalık dilekçesinde, Merkezi İstanbul da olan Chabad örgütüne mensup sözde Haham Mendy Chitrik, 7 Şubat 2023 tarihinde Antakya Sinagogluğundan 600 ve 300 yıllık 8 adet (tahmini olarak) tarihi ceylan derisine yazılmış Tevrat parşömenleri çalmıştır. Ayrıca T.C Devleti Kültür varlığımıza kayıtlı olan bu eserler, adı geçen kişi tarafından izinsiz alınmış, hırsızlık eylemi ulusal medyada yer bulduktan ve Türkiye’de kamuoyunda tepki oluştuktan sonra eserlerin bir kısmını Türk Yahudi Topluluğu yetkililerine teslim etmek mecburiyetinde kalmıştır. 2863 sayılı yasaya göre suç sabittir. Bu kişinin uluslararası ilişkileri kuvvetli olduğundan yurtdışına kaçacağı endişesi kuvvetle muhtemeledir. Antakya Sinagogluğundan ne kadar parşömenin izinsiz alındığı ve bu parşömenlerin ne kadarının Türk Yahudi Topluluğuna teslim edildiği bilinmediğinden, şüpheli MendyChitrik'in ivedilikle ifadesi alınarak yurtdışına çıkışının engellenmesine gerektiğine yer verdi.

İstanbul’dan Antakya’ya giden ekipte MendyChitrik dışında İshak İbrahimzadeh, Beri Koronyo, Melih Niyego, Yusuf Kohen, Metin Bencuya ve Efraim Kebudi’nin de yer aldığı belirtildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Antakya Sinagog’unda bulunan tarihi Tevrat parşömenlerini yetkililerden habersiz alan bu kişiler hakkında, “Parşömenlerle ilgili her türlü iddia 2863 sayılı kanun kapsamında Bakanlığımız ve Kaçakçılıkla Mücadele daire Başkanlığımızla koordineli olarak ele alındığına” ilişkin açıklama yaptı.

Yorumlar (4)

Jack 1 Yıl Önce

Tora parsomenleri turk yahudi toplumuna teslim edilmis olunup orada yazdiginiz isimleri bir tik arastirmaniz sonucunda ishak ibrahim zatldenin zaten turkiye yahudi toplumu eski baskani oldugunu gorursunuz.

MİCHAEL HORADA 1 Yıl Önce

Evvel emirde ,Mandy hitrik çok saygın bir Rabidir.Bu fotografta görünen 6 kişi de çok saygındılar.Deprem oldu ve yahudiler için son derece kıymetli Tevrstları kurtarıp başka bir sinagogda muhafazaya almak son derece kutsal bir davranıştır.Bu Tevratların kaç para ettigi önemi yok.Düşünün ki Tevrat okunma sırasında kişi tevratı elinden düşürürse tüm bu olayı gören sinagog kişileri bir tam güm 26 saat tam oruç tutarlar.Bı 6 kişinin Teevratlarını yagmacıların elinden kurtarmak için yaptıkları haraket dogrudur.Sinagoglarda okudugumuz bütün Tevrat ve kitsplar haliyle bizimdir.Bunu bir yerden diger yere götürebiliriz.Çünkü müşkiyeti bizimdir.Bunlar Türk yahudilerinin malıdır.Tabii ki yurt dışına izinsiz çıkarmamak koşulu ile.

Vedat 1 Yıl Önce

Türkiye Cumhuriyeti Laik Devlettir ve Türk Devleti Bir Muz Cumhuriyeti Değildir. Kanunlar ile Belirtili Anayasal Suçlar Tekke ve Zaaciyecilerin İnançlarına Göre Uyarlanamazlar. İnanç Başkadır, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarında Belirtilen Anayasayı İhlal Ederek Tarikatımın Emri Gereği Suça Hafifletici Sebep Yaratmak Olsa Olsa Ancak Bir ( Bu ülkeye Gönülden Bağlı Yahudi Dostlarımızı Tenzih Eder ve Affına Sığınarak “ Yahudi Kurnazlığı Her Kaostan Nemalanan Her Durumdan Kendi Menfaatine Pay Çıkartan Yahudi Kurnazlığıdır. Mesela Ben Onbinlerce İnsanın Enkaz Altında Kaldığı Bir Ortamda 600 Yıllık Kur’an-I Kerim’i Suudi Arabistan’a Eserlerin Güvenliği İçin Kaçıracak Bir Müslüman Tanımıyorum. Önce İnsan Diyemediğiniz İçin Sevilmiyorsunuz Yoksa Neye İnandığımız ile İlgilendiğimiz Falan da Yok

Dina Kohen 1 Yıl Önce

Yahudiler icin onemli olan bu dini eserlerin deprem bolgesinde herkese acik bir ortamda korunmasiz bir sekilde birakilmasi mi bekleniyordu.insanlar guvenlik sorunundan evlerindeki beyaz esyslar calinmasin diye sehri terk edemiyor. Yuzyillik tarihi acidan oldugu kadar dini bakimdan da onemli olan ve dinimizce ozel gunlerde sadece cikarilan onun disinda korunan Tevrat parsomenlerinin yine yahudi cematinden dini gorevlilerce dini kaidelere uygun sekilde korunma altina alinmasi hirsizlik degildir. Tam tersine bu sikayetin tam arastirilmadan yahudi dini kurallarini bilmeden yapilmasi ayirimciliktir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.