KENEVİR’İN ÇEVRE DOSTLUĞU DA KANITLANDI!

SAĞLIK

TUBİTAK DESTEKLEDİ ATIK ÇAMURUNDA KENEVİR YETİŞTİRİLDİ

5gvirusnews Haber Merkezi Isparta / 22 Ekim 2023

Küresel Şeytanın Yasakladığı Kenevir Arıtma Çamurunda Yetiştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya geliştirdiği proje ile evsel nitelikli arıtma çamurunda Kenevir yetiştirdi. Sonuçta kenevirin boyundan rengine kadar daha verimli bir ürün elde edildi.

Endüstriyel kenevir, delta-9- tetrahidrokannabinol (THC) içeriğinin düşük olması ile bilinene narkotik üretiminde kullanılan kenevirden farklı olarak, çevre dostu, toprak yapısını iyileştiren, oksijen kaynağı ve son derece sürdürülebilir bir bitki olmasından dolayı Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya bilinen bu iyileştirici özelliği ile çevresel bir proje geliştirmeyi amaçlamış.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Gülizar Kurtoğlu Akkaya tarafından, “Evsel nitelikli arıtma çamuru ile birlikte biyokömür kullanılması bitki yetiştiriciliği bakımından değerlendirilmesi ve ağır metal immobilizasyonu” isimli proje TUBİTAK 2218 kapsamında desteklendi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Erdal ve Süleyman Demirel Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tosun danışmanlığında, yaklaşık bir yıldır devam eden projede, Isparta Belediyesi Atıksu arıtma çamurları kullanıldı.

Atıksu arıtma çamurları, organik madde içerikleri, makro ve mikro besin elementlerinin yüksek olması sebebiyle gübre olarak, özellikle toprak düzenleyicisi tarımda kullanılmaktadır.

Avrupa’da üretilen arıtma çamuru %40’dan fazlası tarımda gübre olarak faydalanılırken, bu oran Türkiye’de en fazla %15 kullanıldığı bilinmektedir. İşte bu bertarafı sorun olan atıksu çamuru, aynı zamanda toprağı da rehabilite eden kenevirin yetiştiriciliğinde kullanması proje konusu oldu.

Proje sorumlusu Akkaya, “Şehirlerde yoğunlaşan yaşam ile birlikte ortaya çıkan evsel atıklar ve bu atıkların arıtılması ile oluşan arıtılmış çamurların, Türkiye’de giderek artan tesisler ile birlikte sorun oluşturacağı açıktır. Bu nedenle evsel/kentsel atıksu arıtma tesislerinde oluşacak çamur potansiyelinin, ekimi konusunda yeni adımlar atılan mucizevi bitki Kenevirin kullanılması ile bir çok açıdan fayda sağlayacağı hipotezinden yola çıkıldı.” dedi.

Ayrıca proje sorumlusu Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya, arıtma çamuru ile yetiştirilen kenevirden selüloz da elde edilebileceğini ve bu yönde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Yorumlar (6)

Yasin 7 Ay Önce

5g sayesinde keneviri de öğrendik bu haberleriniz bile tek başına yeter

Faruk 7 Ay Önce

Sevindik burası Türkiye mı şaşırdım sasirdim

Salih 7 Ay Önce

TÜBİTAK in destek vermesi ilk kez bu kadar faydalı bir iş yapmislar

Şefik BÜYÜKÇONGAR 7 Ay Önce

Çok güzel bir haber tebrik ederim.

Mümtaz 7 Ay Önce

Gülizar Hocamızı tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Türkiye’mizde ve dünyada büyük problem olan atıkların bertarafı konusu bu vesile ile çözüme ulaşacak gözüküyor…

Coşkun Tefi̇r 7 Ay Önce

Dünyayı iyilik ve güzellik kurtaracak. Eminim ki bir menfaat uğruna değil bu çabalar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.