KİTAPSIZLAŞMA

YAZARLAR

İnadına Bilgisizleşme mi?

Yazan Muammer KARABULUT

Antalya’da geçen günlerde bir sarrafa uğradım. İnsanların kitaplara ilgisini sordum. Sarraf, -bugünlerde daha çok kapanan kütüphanelerden kitap geldiğini söyledi. Çünkü kitaplar taranarak dijital ortama aktarıldıktan sonra çoğunlukla sarraflara gidiyormuş.

Yarın bugün taranan kitapları okumak için işletim sistemlerinde yapılacak ufak bir değişiklikle okunamaz durama gelir mi gelir.

Yarın da ulaşılmak istenilen her alandaki bilgi, işletim sistemlerini kontrol eden güçlerin doğruları olur.

DSÖ’nün planlı salgın döneminde istenmeyen bilgilerin silindiğine, sosyal mecralarda bu bilgileri paylaşan hesapların kapatıldığına ve kontrol edildiğine hepimiz şahitlik yaptık. Şimdi bunu daha da ileri götürecekler.

Küresel sistemin kurucuları ne isterse doğru bilgi o olacak! Aksisini iddia edenlere toplumsal yaşamda yer verilmediği gibi sanal sosyal platformlarda da yer verilmeyecek. Bu kapsamda AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, yanlış olduğu iddia edilen içeriklerin kaldırılması konusunda Google'a karşı açılan davada verdiği kararda, "Arama motoru, başvurudaki içerikte bulunan bilgileri, başvurunun kaldırılmasını talep eden kişinin bu tür bilgilerin açıkça yanlış olduğunu kanıtlaması durumunda kaldırmalıdır" ifadesi yer aldı.

AB’nin verdiği karar ilk bakışta çok demokratik gözüküyor. Ama burada ki asıl hadise bilginin kaynağı, yani o bilgiyi hangi kaynağa göre doğrulanacak? Diğer bir ifade ile Google’nin büyük masasında (Bigtable) kimler oturacak? Sonsuz kadar gidecek olan, artık depolanması ve aktarılması için büyük alanlara ihtiyaç duyulmayan bilgileri kim analiz edecek?

Eğer bugünden yalnızca Google’nin işletim sistemini araştırırsak, yarın dünyayı nasıl paylaştıklarını ve kimler tarafından yönetileceğini de anlarız. Örneğin Google bazı uygulamaları için, Oracle(*) ve ücretsiz veri tabanı sunucusu olarak geliştirilen MySQL’u(**) kullanıyor.

Microsoft’un en büyük rakibi ve dünyanın üçüncü büyük yazılım şirketi olan Oracle’da ücretsiz veri tabanı sunucusu olan İsveç menşeli MySQL AB'yi satın aldı.

Dünya’nın en büyük 10 yazılım şirketi;

1-Microsoft (ABD-1975)

2-IBM (ABD-1911)

3-Oracle (ABD-1977)

4-SAP AG (Almanya-1972)

5-Ericsson (İsveç-1876)

6-Hewlett-Packard (ABD-1939)

7-NortonLifeLock (ABD-1982)

8-Nintendo (Japonya-1889)

9-Activision Blizzard (Fransa-2008) 18 Ocak 2022 Tarihinde Microsoft tarafından 68.7 milyar dolar satın aldı

10-EMC Corporation (ABD-1979)

Türkiye’de yazılım yazılım dediğimiz bu günlerde dünyadaki ilk 10’da yer alan, 180 ülkede etkinliği bulunan Ericsson yazılım şirketi II. Abdülhamit’in tahta çıktığı tarih de olan 1876 yılında İsveç’de Lars Magnus Ericsson tarafından kuruldu. Yazılımda ilk 10’nun sonuncu şirketi NortonLifeLock ise kitapları yaktığımız 12 Eylül darbesinin sonu olan 1982’de kurulmuş.

Bugün de 1928’de Latin alfabesine geçtikten sonra yazdığımız kitapları tarayıp sarrafa yolluyoruz!

(*) Oracle; Türkçe karşılığı “Kehanet” olan Oracle ABD’de 1977 yılında Larry Ellison, Bob Miner ve Ed Oates tarafından kuruldu. Dünyanın üçüncü yazılım şirketi olarak 2019 yılından itibaren, kendi kendini yöneten işletim sistemi Oracle Linux(1) özellikleri ile anılmaya başladı.

(1) Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 (**) MySQL adı, kurucu ortak Michael Widenius'un kızı My'in adı olan "My" ile yapılandırılmış, “Sorgu Dili”'nin kısaltması olan "SQL"un birleşimidir. İsveç’in Uppsala ilçesinde 1995 yılında David Axmark, Allan Larsson ve Finlandiyalı Ulf Michael Widenius tarafından kurulmuştur.

MySQL AB 2008 yılında Sun Microsystems, Inc. tarafından satın alındı. Sun Microsystems, Inc (Güneş Mikro Sistemleri) ise bilgisayarlar , bilgisayar bileşenleri, yazılımlar ve bilgi teknolojisi hizmetleri satan ve Java programlama dili, Solaris işletim sistemi, ZFS, Ağ Dosya Sistemi (NFS) yaratan bir Amerikan teknoloji şirketi olarak 1982 yılında kuruldu.

Sun Microsystems’de MySQL AB gibi Oracle tarafından 1990 yılında satın alındı ve 2010 yılında da fes edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.