Öne Çıkanlar Türkiye Orhan Kutan Cristian DROSTEN Diyarbakır CİMER

Huawei ve Microsoft Davanın Reddini istedi. Mahkeme İtirazları reddetti!..

Antalya'da, bilinen koronavirüs’e neden olduğu ileri sürülen 5G teknolojisini yaygınlaştırmaya çalıştıkları gerekçesi ile Microsoft ve Huawei'ye açılan davanın görülmesine başlandı.

Bugün öğleden önce yapılan duruşmaya Davacı Muammer Karabulut Avukatı Dilan Kartal  ile birlikte Microsoft ve Huawei’nin avukatları da katıldı.

Antalya 1. Tüketici Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, uluslararası araştırmalara göre, Huawei ve Microsoft yaptığı anlaşmalar ve elde ettikleri teknolojiyle, insan sağlığının bozulmasına neden olan ve koronavirüs salgınının ortaya çıkmasına yol açan asıl nedenin, 5G teknolojisi olduğunun belirlendiği kaydedildi.

DİLİPAK’IN MÜDAHİLLİK TALEBİ KABUL EDİLDİ

5G teknolojisi kullanımının Covid-19 salgınına sebep olduğu veya en azından salgında rol aldığı, bu teknolojiyi kullandığı ve katkı sağladığı iddiasıyla Microsoft ve Huawei'ye yönelik davanın görülmesine başlandı. İlk duruşmaya, şirketlerden davacı olan Muammer Karabulut ve avukatı ile Microsoft ve Huawei'nin avukatı katıldı. Duruşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yazısı ile gazeteci- yazar ve 5Gvirusnews platformunun sözcülerinden Abdurrahman Dilipak'ın asli müdahillik talebi dosyaya eklendi.

Davacı Karabulut'un dava dilekçesinin okunduğu duruşmada, 5G teknolojisi kullanımının Covid-19 salgınına sebep olduğu ve bu salgında önemli rol aldığı belirtildi. Bu teknolojiyi kullanan ve katkı sağlayan Microsoft ve Huawei şirketleri Türkiye temsilcilerinin insan sağlığını hiçe saydığı kaydedilen dilekçede, 5G ile ilgili sistemlerin kurulması ve reklam yapılmasının engellenmesi talep edildi.

Huawei vekili Refik Güner ise ülkede 5G kullanımı için henüz bir yetkilendirme yapılmadığından dava açılmasında hukuki yarar bulunmadığını ifade etti.

Microsoft avukatı Hüseyin Yazar ise şirketin, tüketicilere böyle bir hizmet sunmadığını, ne Türkiye'de ne de yabancı ülkelerde gerçekleştirmediğini söyleyerek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme dava şartlarının oluştuğunu kabul ederek, Microsoft ve Huawei’nin avukatlarının itirazlarını reddetti.

Mahkeme hakimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na yazı yazılarak, 5G teknolojisiyle yapılan bilimsel çalışmaların ülkedeki durumunun sorulması ve delillerin toplanması için duruşmayı erteledi.

Duruşma sonunda açıklama yapan Muammer Karabulut, bu davanın dünyada bir ilk olduğunu ve emsal değeri taşıdığını ifade etti. Karabulut, bu davanın olumlu sonuçlanması halinde adı geçen firmaların ürünlerinin Türkiye'den toplatılacağı ve Covid-19'dan zarar görenler için de tazminat yolunun açılacağını sözlerine ekledi.

Karabulut ayrıca yaptığı açıklamada, “açılan davayı HAKSIZ olarak niteleyen davalılardan, eğer kurulan veya kurulacak olan 5G istasyonları, 5G Teknolojilerine hizmete edecek olan Microsoft ortaklıkları ve yazılımları ve 5G Teknolojileri ile çalışacak Huawei ürünlerinin,  ‘İNSAN SAĞLIĞINA’ bir zararı olamayacağı konusunda mahkemeye belge sunmaları gerekiyor.” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hukuk Müşavirliği’nin mahkemeye sunduğu bilgilendirme de, Huawei’nin içinde bulunduğu tedarikçilerin, “TEST ve DENEME” izni başvurusunda bulunduğu belirten Karabulut, bu kapsamda da deneme izinleri verildiği de yazılıdır.  Yine aynı yazıda 2G, 3G ve 4G mobil telefonların testleri yapıldığı belirtilmektedir. Ama test sonucu yoktur. Ve “5G Teknolojisine ilişkin testler bu teknolojinin ülkemizde kullanılmaya başlaması” sonrası yapılacağı söyleniyor. 

Bu bilgiyi, davalı Huawei vekilleri, “Türkiye’de olmayan 5G teknolojileri” ve benzeri ifadeler de kullanarak ne yazık ki doğru  beyanda bulunmadığını da açıklayan Karabulut, “Huawei’nin resmi web sitesinde,  https://consumer.huawei.com/tr/phones/p40-pro/  satış ve tanıtım yapılmaktadır. Teknoloji ürünleri satan firmaların  web sitelerinde ve mağazalarında Huawei’nin 5G ürünleri satılmaktadır. Ama savunmada bu ürünleri nasıl satıldığı konusuna değinmemişlerdir. Açıkçası davanın taşıdığı olağanüstü nedenleri ya bilmiyorlar ya da üstünü örtüyorlar. BTK’yı referans göstererek açıklama yapmaları ise talihsizliktir. Çünkü BTK henüz sağlığa zararlarını bilmiyoruz, kullanılmaya başladıktan sonar test yapacağız diyor. BTK, test ve deneme izinleri veriyor. HUAWEI’de henüz ortada olmayan 5G uyumlu ürünlerini satıyor. Davalıların savunmasında çıkan sonuç; diğer bir ifade ile dünyada farelerden sonra, 5G Teknolojileri ile İNSANLAR DA KOBAY OLARAK KULLANILACAKTIRBu durum dava konusu dahi olmayacaktır.” demişlerdir.

Açılan davada, Huawei  ve Microsoft’un lisansı-patenti ile üretilen ve satılan tüm ürünleri kapsamaktadır. Türkiye’de Huawei  ve Microsoft adına kurulan şirketler vardır. Ve bu isimle faaliyet göstererek kazanç sağlıyor. Dava da muhatap olmalarının nedeni de Huawei  ve Microsoft isimlerini kullanmalarıdır. Davanın, ABD’de ve ÇİN’deki asıl muhataplarına açılmalıdır itirazları ise tam bir trajedi olduğunu vurgulayan Karabulut,Huawei’nin kurumsal sitesinde,  https://www.huawei.com/tr/corporate-information/corporate-info, Microsoft sitesinde de https://www.microsoft.com/tr-tr/contact.aspx adı ve adresi” yazılı olduğunu belirtti.  

5G konusunun görüldüğü dava, bu alanda Türkiye’de açılan ilk dava olarak bir çok ülkede de ilgi ile izleniyor. Karabulut ve Dilipak’ın 21 Ekim duruşmasına kadar mahkemeye kapsamlı bir dosya sunmaları bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe 4 yıl önce

Telefonla virüs nasıl yayılır? Daha açık anlatırmısımız?