Öne Çıkanlar DSÖ Megali İdea Robert W Malone ABD Mendy Chitrik

ABD DSÖ’DEN AYRILDI, ÇİN “ULUSLARARASI TOPLUM RAHATSIZ  OLDU” DEDİ.

Haber : 5G Virus News - Platformu

AB , İran, Rusya dış ilişlikliler düzeyinde,  İngiltere, İtalya ve Almanya sağlık bakanlığı düzeyinde tepki gösterdi. China Radio International’ın haberine göre  ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ilgili ilişkileri kesme kararı uluslararası toplumda tepkiyle karşılanıyor.

En başta tepki gösteren ise İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre de, “ABD'nin DSÖ ile ilişkileri sonlandırmasının, birçok anlaşma ve örgütten ayrılma girişimleri için yeni bir sayfa açtığını kaydetti. Musevi, Washington'un kendi başarısızlığını saklamak için günah keçisi bulmaya çalıştığını, ancak sorumluluklarını başkalarına atma girişimlerinin dünyayı kandıramayacağını ifade etti.”

İkinci açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’dan gelmiş. O da yaptığı açıklamada, “salgın karşısında tüm dünyanın dayanışma içinde bulunması gerektiği bir anda ABD'nin uluslararası sağlık işbirliğinin hukuki temeline zarar verdiğine dikkat çekti. Zaharova, salgınla mücadele sürecinde sağlık sisteminde büyük başarısızlıklara imza atan ABD'nin, kendisinin sağlık alanındaki liderliğinden konuşma hakkı olmadığını dile getirdi.”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'ye Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ilgili ilişkileri kesme kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

İki lider ortak bir bildiri yayımlayarak, tüm dünyanın COVID-19 ile mücadele ettiği bu koşullarda en ivedi görevin insanların canlarını kurtarma ve salgının yayılmasını önleme olduğunu hatırlattı.

Bildiride, AB'nin DSÖ'nün salgınla mücadele etmek için harcadığı çabaları desteklemeye devam edeceği ve örgüte ilave sermaye sağladığı kaydedildi.

Çok taraflı faaliyetlerle küresel işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesinin mevcut krizlerin alt edilmesi için tek etkili yol olduğuna dikkat çekilen bildiride, DSÖ'nün salgınla mücadelede önderliğe devam etmesi, küresel tehdit karşısında bütün taraflar arasındaki işbirliği seviyesinin yükseltilmesi ve ortak çözüm planı bulunması gerektiği vurgulandı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Trump'ın söz konusu kararının uluslararası sağlık politikası için hayal kırıklığı yaratan bir aksilik olduğuna işaret etti.

DSÖ'nün rolünün geliştirilmesi için reformların yapılması gerektiğini kaydeden Spahn, AB'nin bu konuda öncülük yapmaya devam ederek DSÖ'ye daha fazla fon sağlaması gerektiğini ve bunun Almanya'nın Temmuz ayında AB'nin dönem başkanlığını devraldıktan sonraki öncelikli görevlerinden biri olacağını ifade etti.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Sperenza da dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin DSÖ ile ilişkilerini kesmesinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini kaydetti. Sperenza, dünyanın zayıflamış bir DSÖ'ye değil, reform yapıldıktan sonra daha da güçlenen bir DSÖ'ye ihtiyaç duyduğunu kaydederek, AB'ye bu çatlağı onarmak için ortak çaba harcama çağrısında bulundu.

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise, DSÖ'nün küresel salgınla mücadelede oynadığı önemli rolün desteklendiği belirtilerek, İngiltere'nin DSÖ'ye sağlanan fonu kesme konusunda ABD'yi takip etmeyeceği vurgulandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.