Hukuk devletlerinde kişi kamu yararı, güvenliği, genel ahlak ve sağlığı korumayan hiçbir dayatmaya uymak zorunda da değildir.
Geçen günlerde haber sitemize ulaşan, aşı, maske ve sosyal mesafe konuları ile ilgili olarak okullara verilecek dilekçe örneği sosyal mediada tartışılırken, Dilipak bu dilekçe örneğini Twitterden paylaşması üzerine, konuyu uzmanlarına sorduk.
Dilipak, sadece bu toplumda oluşan hassasiyeti ve bilgiyi yorumsuz olarak RT ettiğini söyledi. Maske asla kullanılmayacak değil, yasal bir zorunluluk olan yerler de var. Maskenin nerede ne zaman nasıl kullanılması gerektiği, maskenin tıbbı atık olarak imhasında sorunlar var. Dünyada farklı uygulamalar var. Çok farklı maske tipleri var. Astımlı bir çocuğun sıcak havada maske takması ayrı bir konu, yaşlı birinin de, elbette burada tıbbı bir takım kurallar olmalı. Çocuklarda sosyal mesafe kuralı uygulanması zor, ama bu kuralın kaldırılması, bu kurala uymak isteyen için de risk. O zaman birlikte yaşama alanlarının uygulanabilir bir çözümlemesi olmalı.. Aşı konusunda toplumda çok yüksek bir hassasiyet var ve ben bu hassasiyete katılıyorum. Ben bir yurttaş olarak bu hassasiyeti destekliyorum ama karar verecek olan bunu uzmanları ile konuşmalı ve çocuğunun durumunu esas almalı. Aşı zorunlu da olabilir, risk de. Ya da aşının menşei, içeriği de önemli. Çocukların eğitiminden, onun hak ve hukukunun korunması konusunda velilerin birincil hak sahibi olması ve onların izni olmadan hiçbir tasarrufta bulunmaması gerek. Bu anlamda hakkı, hukuku, kamu yararı, güvenliği, genel ahlak ve sağlığı korumayan hiçbir dayatmaya uymak zorunda da değiliz. O zaman, o düzenleme suç aleti olur.
Dr. Muammer Yıldız ise, “söz konusu dilekçe bir duyarlılığının ifadesi olarak iyi, doğru bir endişe söz konusu, ancak çözümlemelerde yanlışlıklar var. Kesinlikle, tek taraflı olmamak kaydı ile tıbbi konularda uzman görüşü alınmadan yapılacak iş ve işlemler kaş yapayım derken göz çıkartmaya sebep olabilir.. Bu hassasiyet önemli ama dikkatli olmamız gerek” dedi.