
Yazan Yeşim TÜTÜN
Bugüne kadar katkı maddeleri gıdaları kullandın,
Çocuğuna fast food yedirdin ve sen de yedin.
Mısır şurubu katkılı şekerlemeleri, bisküvileri , gofretleri yedin.
Asitli ve şekerli içecekler içtin.
Flüorürlü diş macunları kullandın.
Antibiyotikli tavuk yedin.
GDO’lu yemle beslenen hayvanın etini tükettin.
Meyve ve sebzelerde ürünü artırmak için kullanılan hormonlar insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Besinlerle alınan mikroorganizmalar hastalık nedeni olabilirken, kimyasal maddeler zehirleyici etki yapabilmektedir. Herhangi bir işleme uğratılmadan tüketilen gıdalar içerisinde gıda kontaminantları da dahil olmak üzere çok sayıda kimyasal madde bulunur. İşlenmiş gıdalarda (hazır gıdalar) ise bu gruplara ilaveten gıda katkı maddeleri de bulunur. Gıda katkıları işlenmiş gıdaların üretiminde teknolojik işlemlere yardımcı olma, mikrobiyolojik bozulmayı önleme, dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, renk, görünüş ve lezzet gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi değişik amaçlarla kullanılan çeşitli kimyasal maddelerdir. Her kimyasal madde alınan miktarına bağlı olarak toksik etki gösterebilir. Buna basit bir örnek verecek olursak; günlük tüketmiş olduğumuz sofara tuzlarının paketleri genelde 500 gr’dır. Eğer bir gün içinde bu miktarın hepsi tüketilirse ölümcül sonuç açığa çıkabilir.
Gıdalarda kimyasal tehlikelere yol açabilecek maddeleri şöyle sıralayabiliriz.
1. Metaller
İçinde yiyecek saklanan araç ve gereçlerin yüzeylerinden zehirli maddelerin çözünmesiyle metalik kontaminasyon oluşumu gözlenebilir. Örneğin, asitli yiyeceklerin bakır veya kursun ile kaplanmış kaplarda saklanması, kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi sonucu, toksik metaller çözünerek, gıdaya geçebilir. Sonuç olarak akut zehirlenmeler oluşabilir. Kadmiyum, kurşun, civa, arsenik, vb. gibi metaller bu zehirlenmelere yol açabilir.
2. Pestisitler (Tarım ilaçları)
Tarımda verimliliği artırmak için kullanılan pestisitler, bilinçsiz ve hatalı şekillerde kullanılırsa gıdaya bulaşırlar. Bu gıdalar tüketildiği taktirde gıda zehirlenmelerine neden olurlar.
3. Deterjanlar
Yiyeceklere yanlışlıkla veya iyi durulanmamış kaplardan bulaşmalar gerçekleşir. Deterjanlar , vücutta birikmeleri sonucu toksik etki yaratırlar.
4. Plastikler
Plastikler, besin ambalajlarında yaygın olarak kullanılırlar. Plastiklerin bileşiminde bulunan monomerler, plastifianlar, stabilizatörler, boyalar vb. maddelerin besine geçişi besinin kirlenmesine ve sağlık için zararlı hale gelmesine yol açabilirler.
5. Gıda Katkı Maddeleri
Besinlerin renk, koku, lezzet ve kıvamlarını geliştirmek ve dayanıklılığını arttırmak üzere besinlere eklenen kimyasal maddeleridir.
Nitrit –nitrat ( et ürünleri )
Mono sodyum glutamat ( et tadı vermek için ve tad oranını artırır )
- edici ajanlar (sebzelerde tazelik için) vs.
6. Antibiyotikler ve Hormonlar
7. Doğal Oluşan Bitkisel Zehirler
8. Radyoaktif Elementler ( sezyum, stronsiyum )
Senin yediğini içtiğini düşünmediler.
Gün gün zehirlendin.
Hibrit tohumlu GDO’lu sebze meyveye mahkum oldun.
Bunu sana yapan sistem şimdi tutmuş el birliği ile senin sağlığını düşünür oldu.
Maskeyi tak ,sosyal mesafeyi koru, evden çıkma, grip aşısı ol, zatürre aşısı ol , gerekirse covid aşısı ol dedi.
Kendileri en doğal , en güzel gıdalar ile beslendi.
En iyi hastanelerde en iyi doktorların kontrolü altında oldu.
Şimdi kalkmış sana tedbir aldırıyor sözüm ona.
Artık düşünme zamanı…
Köye yerleşip bağ bahçe ekiyim desek gübre tohumda da gdo var nerden tutsak boklu degnek