Haber Merkezi İznik / 5 Mart 2026
Hazırlıkları tamamlanan, “325 İZNİK KONSİLİ DERNEĞİ” kuruluş bildirisi İznik Kaymakamlığına teslim edildi.
İZNİK’TE, MEHTER TAKIMI İLE PAPA’NIN SİYASİ AYİN YAPTIĞI YERDE ETKİNLİK YAPAN GRUP’ta yer alan, aynı zamanda Yeniden Refah Partisi İznik Belediyesi Meclis Üyesi olan Osman CANAVAR başkanlığında “325 İZNİK KONSİLİ DERNEĞİ” kuruldu.
İznik ilçemizde 325 yılında Hristiyanlık inancının temellerinin atıldığı konsili bugün, egemenlik haklarımız çerçevesinde gören vatandaşlar olarak tabii ki bu kültürel mirasa sahip çıkacağız diyen Osman CANAVAR, “Ancak bu sahiplenme, herhangi bir siyasi hedefin aracı haline getirilemez. Bundan sonra küresel siyasi hedefleri olamayan, her 28-30 Kasım tarihlerinde, “Uluslararası İznik Konsili Etkinlikleri” düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler; konferans, sergi, panel, çalıştay ve benzeri faaliyetleri kapsayacak. Fakat hiçbir zaman, geçen yıl Papa ve Fener Rum Kilisesi başpapazının yaptığı gibi, siyasi amacı olan bir ayin yapmayacağız; böyle bir girişime de asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.
İznik kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan CANAVAR, “ilçemizin tarihi ören yerleri tüm insanlığa açık olup, tarihe öykünerek, bugün İznik’te tek bir Hristiyan vatandaş yaşamazken, SİYONİST küresel merkezlerde planlanan ve dayatılan organizasyonlara kapalı.” olduğunu belirtti.
İznik Kaymakamlığı’na teslim edilen dernek tüzüğünde ise kuruluş amacı şu şekilde ifade edildi:
“325 yılında İznik’te toplanan Birinci İznik Konsili’nin tarihsel, hukuki, kültürel ve inançlar arası boyutlarını bilimsel ve tarafsız bir yaklaşımla araştırmak; bu tarihsel olayın insanlık tarihi, dinler tarihi ve medeniyetler arası ilişkiler açısından doğru anlaşılmasını sağlamak; İznik’in evrensel kültürel miras değerini korumak ve geliştirmek; barış, diyalog ve ortak insanlık değerlerine katkı sunmaktır.”
Kurulan dernek, İznik’in tarihsel mirasını her açıdan sahiplenirken, bu mirasın siyasi tartışmaların ötesinde, tanıtıma ağırlık vererek, akademik ve kültürel bir zeminde ele alınması gerektiğini savunacak.
Yunus Ak 4 Saat Önce
helal olsun