Öne Çıkanlar Ankara Üniversitesi Deprem TL 5G Mehmet Eymür

El Dezenfektanına Uyarı Var!

5gvirusnews /Haber Merkezi ABD / 24 Haziran 2020

Uyarı Meksika merkezli bir şirketin toksik kimyasallar içerebilecek tehlikeli el dezenfektanları satması ile geldi.

ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Eskbiochem SA de CV tarafından üretilen ürünlerin, ciltten emildiğinde veya yutulduğunda zehirli olabilen metanol(1), yani ahşap alkol içerebileceği konusunda uyarda bulundu.

İlgili ürünler:

- Tamamen Temiz El Dezenfektanı

- Esk Biochem El Temizleyici

- CleanCare NoGerm Gelişmiş El Dezenfektanı 70% Alkol

- Lavar 70 Jel El Dezenfektanı

- CleanCare NoGerm Gelişmiş El Dezenfektanı% 80 Alkol

- CleanCare NoGerm Gelişmiş El Dezenfektanı 70% Alkol

- Saniderm Gelişmiş El Dezenfektanı

FDA  açıklamasında, metanolün yüksek dozda kullanılması ile veya tüketicilerin bu ürünlerden herhangi biriyle temas etmesi durumunda  derhal tıbbi yardım istemesi önerildi.

FDA, "Bu ürünleri ellerinde kullanan herkes risk altında olmasına rağmen, yanlışlıkla bu ürünleri yiyen küçük çocuklar ve bu ürünleri alkol (etanol) ikamesi olarak içen ergenler metanol zehirlenmesi için en fazla risk altındadır." dedi.

Ayrıca  metanol zehirlenmesinin seröz (2) yan etkileri ve komplikasyonlarından bazıları bulantı, kusma, baş ağrısı, bulanık görme, kalıcı körlük, nöbetler, koma ve ölümdür.

Dezenfektan ürünlerin güvenliğini kontrol edin. Ondan sonar evinizde bulundurun, ancak boşa dökmeyin. FDA, şirketten 17 Haziran'da ürünlerini kaldırmasını istemesine rağmen, bugüne kadar böyle bir şey yapılmadı.

Acaba Türkiye’de durum nedir?

Türkiye’de ise dermatolog Doç. Dr. Bengü Gerçeker Türk, koronavirüs salgını nedeniyle sık kullanılan dezenfektan gibi alkol bazlı temizleyicilerin, el egzamasına yol açabileceğini belirterek, “kronikleşmesi durumunda vücuda yayılabileceğini” söyledi.

1-Metanol ya da metil alkol CHOH, en basit yapılı alkol. Geçmişte odunun damıtılması ile elde edildiğinden odun alkolü de denir. Günümüzde metanol, karbonmonoksit ile hidrojenin yüksek basınç altında yüksek sıcaklıklarda üretilir. Renksiz, uçucu, zehirli bir sıvıdır.

2-Seröz, hücreleri muköz bezlere göre daha küçük görünen, salgıları sulu ve akışkan olup, protein içeren yapıda salgı yapan bezlerdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.