Öne Çıkanlar Orhan Kutan Diyarbakır Cristian DROSTEN Coronavirüs Bursa

BAKALIM BİLİM DÜNYASI NE DİYECEK?

5gvirusnews Haber Merkezi  Antalya / 21 Ekim 2020

Bugün Antalya 1. Tüketici Mahkemesi’nde 5G teknolojilerinin sağlığa zararları konusunda açılan davaya Davacı Muammer KARABULUT vekili Karakaş Hukuk Bürosu Avukatlarından Dilan KARTAL, Davalı Microsoft vekili Av. Hüseyin YAZAR ve Huawei vekili Av. Sumru Özlem TÜRKOĞLU ve müdahil Abdurrahman DİLİPAK katıldı.

Mahkemenin BTK’dan bilgi istemesi, BTK’nın da kendi istediği gibi sürekli aynı ve DSÖ’nün eski tarihli  bilgilerini vermesi duruşmayı kilitledi.

Davalı HUAWEI vekili duruşmada,“…BTK tarafından ülkemizde 5G’nin uygulanmadığı ve insan sağlığına zararlı olmadığını açıkça belirtmiştir.” dedi. Davalı Microsoft vekili ise “…BTK cevapları doğrultusunda davanın reddine karar” verilmesini istedi.

BTK’nın ise mahkemeye verdiği 14-21 Mayıs ve 18 Ağustos 2020 tarihinde verdiği üç ayrı ama aynı yanıtta, dünyanın 5G’ye tam olarak geçmediği 2020 yılında,  Dünya Sağlık Örgütü’nün 2006 yılının Mayıs ayında yayınladığı, 304 No’lu bültenin sonuç kısmında; “Çok düşük maruz kalma seviyeleri düşünüldüğünde bugüne kadar yapılan araştırmalardan toplanan verilere göre baz istasyonları ve kablosuz ağlardan kaynaklanan düşük RF seviyelerinin sağlığa ters etkileri bulunduğun dair tatmin edici bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.” görüşüne yer verdi.

Yine BTK,  DSÖ’nün 193 no’lu, “Son zamanlarda yapılan incelemelerin hiç biri cep telefonları ve bunların baz istasyonlardan kaynaklanan RF alanlarına maruziyetinde herhangi bir sağlık etkisine neden olduğu sonucuna varılmamıştır.” açıklamasını da mahkemeye sundu.  

Davalı tarafta BTK’nın 2020 yılında üç ayrı tarihte aynı ifadeleri kullanarak mahkemeye  verdiği yazılı bilgilendirmeye karşı, bu sefer mahkemeye DSÖ’nün  31 Mayıs 2011 tarihinde, 208 numaralı bildirisinde, “Radyofrekans Elektromanyetik Alanlar İnsanlar İçin Muhtemelen Kanser Yapıcı-Korsinojenik” olduğuna ilişkin bilimsel raporunu sundu.

DSÖ’nün ilgili raporunda,  Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), radyofrekans elektromanyetik alanların insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve kablosuz telefon kullanımının,  artan gliomu (Gliomlar tüm beyin tümörlerinin yaklaşık %30'unu oluşturur ve sıklıkla kötü huyludur yani habistir) riskine dayalı kötü huylu bir beyin kanseri türü ile ilişkili olduğunu belirtmiştir. DSÖ’nün bu raporunu BTK görmemiştir. BTK’nın görmediği asıl diğer bir belge ise  27 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Konseyi Meclisi adına hareket eden Daimi Komite tarafından, “Elektromanyetik alanların potansiyel tehlikeleri ve çevre üzerindeki etkileri” konulu rapordur. Açıklanan her iki  raporda kablosuz iletişim araçlarının,  son birkaç yıldır, olumsuz etkileri konusunda endişelerin arttığı ve radyofrekans elektromanyetik alanlara maruz kalmadan kaynaklanan sağlık etkilerinin görüldüğü diğer belgeler ile birlikte mahkemeye delil olarak sunuldu.

Dava ile ilgili açıklama yapan davacı Muammer KARABULUT ise “BTK insan sağlığını ilgilendiren son derece önemli bir dava da, davalı şirketlerin lehine açıklamada bulunması çok üzücüdür. BTK mahkemeye yolladığı bilgilendirmede,  DSÖ’nün 2006 yılında ki açıklamasına atıfta bulunurken, DSÖ’nün 31 Mayıs 2011 yılında 14 ülkeden 31 bilim adamının bilimsel raporuna yer vermesini ise şaşkınlıkla karşıladık.  BTK için,  insan sağlığı ve Türk Milleti’nin geleceği mi önemli, şirketlerin varlığı ve karlar mı? - Karar verilmesi gereken husus  budur.

Ayrıca,  HUAWEI ve Microsoft’un mahkeme kayıtlarına geçen, 5G teknolojilerinin insan sağlığına zararlı olmadığını açıkça belirtmiş olması ise büyük skandaldır. Böylesi bir ifade dünyada ilk kez Türkiye’de kayıtlara geçmiştir. Bu bilim dünyası ile alay etmektir. İki şirketin, -BTK ne derse o olur. Anlayışı ise başka bir tartışma konusudur. BTK’nın dosyaya 2006 DSÖ verilerini kullanması 2011 yok sayması ve ülkemizden, güncellenmiş ve bilim insanlarımızın görüşüne yer vermemesi veya bir araştırma yaptırmaması ise kaygı verici. ” dedi.

Antalya 1. Tüketici mahkemesi BTK’ya yeniden müzekkere yazılması ile duruşmanın 27 Ocak 2021 tarihine bırakılmasına karar verdi.   

Anahtar Kelimeler:
5GDSÖAbdurrahman DİLİPAK
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Jovian Coffee 4 yıl önce

BTK denilen organizma asıl habis tümördür bu ülkede.
Geçen yıl yaptıkları sözde tüketicinin faydasına olan kotasız internet zorlaması sayesinde şu anda operatörler sözleşmesiz 50mbit interneti 370₺'ye satıyor, nasıl oluyorsa 2 yıllık sözleşmeyle bunu 120₺'ye çekiyor. Sonra da 2 yıl boyunca tüketicinin kamını emiyor, hizmet vermiyor, sorunlara kulak tıkıyorlar.
Her gün haksız şekilde cayma bedeli yansıtan telekom firmalarına 4 adet kanun ve yönetmeliğe aykırı şekilde arka çıkıyorlar.
Tahminimce bir "kimin eli kimin cebinde" durumu söz konusu.

Avatar
Galip A. 3 yıl önce

5G insan sağlığına ciddi boyutta zararlıdır. Bunu algılayamayan Sn. Hakim e ben bile bizzat bunu onun anlayacağı dilden izahın yapabilirim. Nasıl oluyorda, zararsızmış gibi görüp, gereken ciddiyeti vermiyorlar ? arkasında ne var derim ! Şakamsınız sn yetkililer, en basitinden beyin nöronlarınız nasıl haberleşiyor? azıcık düşünün ve bu nöronlara 293 hz.rf dalga vurduğunda neler olabileceğini düşünmemek çoook şaşırtıcı, son kullandığımız 33 hz. yeni olan 5g 293 hz. yahu hiçmi hesap kitap yok. çıldıracağım. Kaldıki bu hız nöronları çok yoracak,yakacak,yenilenemeyecekler, vertigo hastalığını görün siz o zaman... Sn, dilipak hocam yanınızdayız. lütfen yılmayınız.