Öne Çıkanlar Orhan Kutan Diyarbakır Cristian DROSTEN Coronavirüs Aşık Veysel

GERİYE BİR ÇİFT ÇORAP KALDI

5gvirusnews Özel Haber Merkezi Lefkoşa / 1 Haziran 2022

Rumlar Şeyhülislamın ecdadı olan Turgut Fahri Onbaşı 1963 yılında kafasına kurşun sıkarak öldürdü. Oğlu Fahri babasının davasını 60 yıl sonra bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürdü.

Şeyhülislam Hoca Sadeddin Efendi’nin oğlu Kıbrıs Kadısı ve Lefkoşa Müftüsü Ahmet Efendi’nin ecdatlarından olan Turgut Fahri Onbaşı  Kıbrıs olaylarının başladığı 1963 yılında 4-5 silahlı ve askeri üniformalı Kıbrıslı Rum tarafından evinden alınarak öldürüldü. Turgut Fahri Onbaşı cinayeti sıra nosu 33 ile  29 Aralık 1963 tarihinde kayıtlara geçti.

Fahri Onbaşı

Oğlu Fahri Onbaşı ise 16 aylıkken hiç görmediği babasına kavuşmak için 2003 yılında Kıbrıslı Rumlar tarafından oluşturulan DNA merkezine giderek müracaatta bulundu. Aradan 10 yıl geçti. Oğul Fahri Onbaşı’ya 2010 yılında Strovolos bölgesinde Osmanlı Sıra Su Kuyuları olarak bilinen mevkide yapılan kazılarda babasının cesedine rastlandığı bildirildi. Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi Metehan ara bölgede bulunan DNA test merkezine davet edilen Fahri Onbaşı’yı babasının cesedinin olduğu odaya götürdüler. Masada 4 ayrı ceset daha vardı. İlki Fahri Onbaşı’nın babasına aitti. Yanında KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen 2 psikolog eşliğinde  ilk kez 50 yıl sonra babasının kemikleri ve ayağından çıkan çorabı ile karşılaştı.

Fahri Onbaşı’ya o günkü duygularını sorduk, “50 yıl sonra bu senin baban dediler. 4 Kıbrıslı Türk ile birlikte kafalarında kurşunla vurularak öldürülen babamın sadece kemiklerini görüyordum, elim ayağım kesildi. Hiç görmediğim babamın masa üzerindeki kemikleri bende tarifi olmayan bir duygu ile sardı. İnanılmaz bir duyguydu. Ve hala devam ediyor.” dedi.

Turgut Fahri Onbaşı'nın Osmanlı Sıra Su Kuyuları mevkinde kemiklerinin çıkarıldığı yer.

Yıllar sonra ancak, kemikleri ve bir çift çorabına kavuşan Fahri Onbaşı 26 Eylül 2013 tarihinde teslim aldığı babası için Cihangir Köy Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Beyköy Mezarlığında anıt mezar yaptırarak defnetti. Diğer tarafta ise babasını öldürenlerde davacı oldu. Nihayet 2014 yılında Kıbrıs Cumhuriyet Savcılığına başlayan şikayet Şubat 2022 yılında sonuçlandı ve  Fransa’nın Strasburg kentinde bulunan  Avrupa İnsan Mahkemesine götürmek üzere 1 Haziran 2022 Çarşamba günü dosyalandı.

Kayıp Şehit Turgut Fahri (Onbaşı), 50 yıl sonra 26 Eylül 2013 tarihinde askeri törenle toprağa verildi..

Turgut Fahri Onbaşı'nın kabri

O günden sonra her Cumartesi babasını mezarına giderek dualarını ve temizliğini yapan Fahri Onbaşı bugünlerde yine ecdatlarına ait Şeyhülislam/Hoca/Sultan Hocası unvanları olan Saaddettin Efendi’nin Türkiye’de kayıtlı Hasan Can Çelebi Oğlu Saadettin Efendi Vakfı ve KKTC’de kayıtlı Saadettin Zade Ahmet Efendi Hasan Vakfı baba oğul vakıflarından olduğu için, evladı olduğunu yine  DNA yolu ile ispatlamaya çalışıyor.

Dün babasını DNA ile bulunan Fahri Onbaşı bugün de ecdadı olduğu Şeyhülislam Hoca Sadeddin Efendi’nin mezarını açılarak tespit yapılmasını istiyor. 

Eğer Türkiye Cumhuriyet Devleti geçmişine sahip çıkmak istiyorsa, KKTC yaşayan Şeyhülislam Hoca Sadeddin Efendinin torunu olan Fahri Onbaşı’ya ve onun açtığı vakıf davası ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürdüğü davaya da sahip çıkar.  

Anahtar Kelimeler:
DNAKKTCLefkoşaOnbaşı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mesut Yar 2 yıl önce

Türkiye gündemi olacak kadar önemli bir hadise