Öne Çıkanlar Hazar Türkleri COVID19 UNIVERSAL BASIC INCOME Aseem Malhotra AHİM

HANGİ ÜNİVERSİTE, “DSÖ” İLE ANLAŞMA YAPTI?

5gvirusnews Haber Merkezi Ankara / 10 Eylül 2023

DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev ve Ankara Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Yeni Nesil Dizileme(*) ve Veri Analizi Kursu” düzenlenmesine ilişkin protokolü imzaladı.  

Ankara Üniversitesinde imzalana protokolün ardından 5gvirusnews’e ulaşan bir grup öğrenci endişeli olduklarını bildirdi.

Öğrenciler, tarafsızlığı ve objektifliği ile bilinen okulumuzun, salgın döneminde adı birçok halk sağlığı skandalına karışmış, birçok ülke tarafından yolsuzluk ve rüşvet davaları açılmış, Afrika'da masum insanlar üzerinde izinsiz deneyler yapıp yüzlerce çocuğun felç kalmasına sebep olan Dünya Sağlık Örgütü ile yaptığı işbirliğinden ülkemiz ve okulumuz adına endişe duyduklarını söylüyordu..

Endişeli olmalarının nedeni ise DSÖ ile Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü arasında, “Yeni Nesil Dizileme(*) ve Veri Analizi Kursu” düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalanmasıydı.

Yapılan açıklamada, Türkiye’de halk sağlığı iş gücünü güçlendirmek amacıyla Biyoteknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kurs, 11 Eylül’de başlayacak ve 10 gün süreceği bildirildi.  

DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Rektörlük Senato Salonu’ndaki imza töreninde, genomik sürveyans(**) konusunda halk sağlığı eğitimini desteklemek amacıyla DSÖ ile Ankara Üniversitesi arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalayacaklarını ifade etti.

Avrupa Birliği tarafından kapsamlı şekilde finanse edilen, ‘COVID-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Geliştirilmesi’ projesi aracılığıyla bu eğitimin gerçekleştirildiğini aktaran Berdyklychev, projenin ana hedeflerinden birinin Türkiye’nin halk sağlığı iş gücünü güçlendirmek ve güçlü genomik sürveyans için gerekli becerilerle donatmak olduğunu vurguladı.

Bunu başarmak adına Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi tarafından, yüksek tehdit oluşturan patojenlere yönelik genom dizilimi, biyoenformatik(***) ve moleküler epidemiyolojiyi de kapsayan çok geniş ölçekli bir eğitim programı hazırlandığı kaydedildi.

İmzalanan Protokol DSÖ’ye Tam Bağımlılıktır

Halk sağlığında sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunun altını çizen Berdyklychev, “Eğitim programının sürdürülebilirliğini oluşturmak ve bu becerilere sahip daha sürdürülebilir bir halk sağlığı camiası, portföyü oluşturmak için DSÖ, bu eğitim programını müfredatlarına entegre etmek amacıyla Türkiye’deki üniversitelerle iş birliği” yaptığını da itiraf etti.  (bkz)

Sonuçta DSÖ’nün AÜ ile yaptığı protokolün hedefinde,  planlı salgınla ortaya çıkan  Uluslararası Sağlık Tüzüğünü değiştirilmesi ile mevcut ve potansiyel kriz zamanlarında küresel halk sağlığının çeşitli yönleri üzerinde tekel gücünü güçlendirmeye yöneliktir.

Ve bunu için de DSÖ kendi eğitim yöntemini üniversitelere taşıyor.

Sorun DSÖ’ye ne kadar güvenileceği… -Tabii ki hiç! O zaman AÜ yapılan bu anlaşma ile kime hizmetmiş olacak? -Sapkın küresel çetenin mensubu Bill Gates’in fonladığı DSÖ’ye..

(*) Yeni Nesil Dizileme; DNA, RNA dizileme ve varyant / mutasyon tespiti için yeni bir teknolojidir. Yeni nesil dizileme aynı zamanda büyük paralel sıralama veya ikinci nesil sıralama olarak da adlandırılmaktadır. Yeni nesil dizileme, DNA fragmanlarını aynı anda sıralamanın bir yöntemidir.

(**) Genomik Sürveyans; farklı türlere ait genomların tüm yapısal ve işlevsel yönlerini inceleyerek, hastalıkların ilerleme modelleri ile yayılmalarını takip edilmesidir. Yani genetik yapıları izlenmesi.  

(***)Biyoenformatik, biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin. Bir diğer tanımla, karmaşık biyolojik verilerin derlenmesi ve analiz edilmesi bilimidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.