Öne Çıkanlar Hazar Türkleri COVID19 UNIVERSAL BASIC INCOME Aseem Malhotra İsrail

KENEVİR’İN ÇEVRE DOSTLUĞU DA KANITLANDI!

5gvirusnews Haber Merkezi Isparta / 22 Ekim 2023

Küresel Şeytanın Yasakladığı Kenevir  Arıtma Çamurunda Yetiştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi  Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya geliştirdiği proje ile evsel nitelikli arıtma çamurunda Kenevir yetiştirdi. Sonuçta kenevirin boyundan rengine kadar  daha verimli bir ürün elde edildi.

Endüstriyel kenevir, delta-9- tetrahidrokannabinol (THC) içeriğinin düşük olması ile bilinene narkotik üretiminde kullanılan kenevirden farklı olarak, çevre dostu, toprak yapısını iyileştiren, oksijen kaynağı ve son derece sürdürülebilir bir bitki olmasından dolayı Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya bilinen bu iyileştirici özelliği ile çevresel bir proje geliştirmeyi amaçlamış.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi  Gülizar Kurtoğlu Akkaya tarafından, “Evsel nitelikli arıtma çamuru ile birlikte biyokömür kullanılması bitki yetiştiriciliği bakımından değerlendirilmesi ve ağır metal immobilizasyonu” isimli proje TUBİTAK 2218 kapsamında desteklendi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Erdal ve Süleyman Demirel Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tosun danışmanlığında, yaklaşık bir yıldır devam eden projede, Isparta Belediyesi Atıksu arıtma çamurları kullanıldı.

Atıksu arıtma çamurları, organik madde içerikleri, makro ve mikro besin elementlerinin yüksek olması sebebiyle gübre olarak, özellikle toprak düzenleyicisi tarımda kullanılmaktadır.

Avrupa’da üretilen arıtma çamuru %40’dan fazlası tarımda gübre olarak faydalanılırken, bu oran Türkiye’de en fazla %15 kullanıldığı bilinmektedir. İşte bu bertarafı sorun olan atıksu çamuru, aynı zamanda toprağı da rehabilite eden kenevirin yetiştiriciliğinde kullanması proje konusu oldu.

Proje sorumlusu Akkaya, “Şehirlerde yoğunlaşan yaşam ile birlikte ortaya çıkan evsel atıklar ve bu atıkların arıtılması ile oluşan arıtılmış çamurların, Türkiye’de giderek artan tesisler ile birlikte sorun oluşturacağı açıktır. Bu nedenle evsel/kentsel atıksu arıtma tesislerinde oluşacak çamur potansiyelinin, ekimi konusunda yeni adımlar atılan mucizevi bitki Kenevirin kullanılması ile bir çok açıdan fayda sağlayacağı hipotezinden yola çıkıldı.” dedi.    

Ayrıca proje sorumlusu Dr. Gülizar Kurtoğlu Akkaya, arıtma çamuru ile yetiştirilen kenevirden selüloz da elde edilebileceğini ve bu yönde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mümtaz 7 ay önce

Gülizar Hocamızı tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Türkiye’mizde ve dünyada büyük problem olan atıkların bertarafı konusu bu vesile ile çözüme ulaşacak gözüküyor…

Avatar
Coşkun Tefi̇r 7 ay önce

Dünyayı iyilik ve güzellik kurtaracak. Eminim ki bir menfaat uğruna değil bu çabalar.

Avatar
Faruk 7 ay önce

Sevindik burası Türkiye mı şaşırdım sasirdim

Avatar
Salih 7 ay önce

TÜBİTAK in destek vermesi ilk kez bu kadar faydalı bir iş yapmislar

Avatar
Şefik BÜYÜKÇONGAR 7 ay önce

Çok güzel bir haber tebrik ederim.

Avatar
Yasin 7 ay önce

5g sayesinde keneviri de öğrendik bu haberleriniz bile tek başına yeter