Öne Çıkanlar DSÖ Megali İdea Robert W Malone ABD Mendy Chitrik

 ‘2022 ÖZGÜRLÜK KONVOYU'

Yazan Müge Aliefendioğlu

Kanada’da tarih yazılıyor;2 yıldır ‘pandemi’ ile yaratılan korku ikliminin yarattığı ağır hava kamyoncuların protestosu ile birlikte yerini bahar havasına bıraktı. Evet, eksi yirmibeşler civarında dolaşan hava sıcaklığına rağmen Kanada’ya bahar geldi. Kamyoncular kapıyı açtı ve binlerce Kanada vatandaşı büyük bir coşku ile kamyonculara destek veriyor; dondurucu hava koşullarınarağmen otobanlarda bekliyorlar, Kanada bayrakları, pankartlar, gülen ve heyacanlı yüzlerle geçen kamyoncuları selamlıyorlar, bekleme alanlarına, otobanlara yiyecek götürerek dağıtıyorlar ve para yardımı… 29 Ocak akşamı itibari ile protesto gösterisine yapılan bağış miktarı 9 milyon Kanada dolarına yaklaşmıştı, bağışlar Kanada içinden olduğu gibi yurtdışından da geliyor, evet büyük bir para miktarı ve maddi destek kamyoncuların daha rahat hareket edebilmelerini sağlıyor. Oluşturulan konvoyun ve organizasyonun büyüklüğü ile birlikte dünya rekorunu elde ettikleri gibi, yapılan destekler ve bağışlar da dünya rekoruna aday olabilecek nitelikte. Bu büyük organizasyonun ve halktan gelen olağanüstü desteğin arkasındaki motivasyon özgürlük talebi ve Kanada’yı tekrar geri kazanabilmek arzusu; korku ikliminin sona ermesi, dayanaktan yoksun ve her geçen gün daha da ağırlaşan baskıların ve zorunlulukların sona ermesi, yetkililerin sert ve asık suratlarıyla yaydıkları olumsuz mesajların, ayrıştırıcı söylemlerin bitmesi. Milyonlarca kişi başbakan Tredeau’nun istifasını istiyor, eyaletlerdeki yönetimlerin, hükümetin, medyanın yalan söylediği gün yüzüne çıktı, bu yalanları daha fazla dinlemek istemeyen milyonlar var.

Maske, aşı, aşı pasaportu, QR kodu, sansür ve gölgeleme… Bu zorunlulukların gerekçeleri sorgulandığında bilimsel bir dayanak olmadığı pek çok kişi tarafından kabul edilmeye başlandı, aşıların ve kapatmaların olumlu bir sonuç yaratmadığı gibi, ekonomik çöküşe, ciddi travmalara ve sağlik problemlerine neden olduğu gerçeği ile yüzleşildi. Ve kamyoncular, Kanada’nın sesi oldular,‘artık yeter’!

21 Ocak’tan 30 Ocak sabahına kadar neler oldu?Gelişmelerin kısa özeti:

- 21 Ocak’ ta ‘2022 Özgürlük Konvoyu’adı altında onbinlerce kamyonun ve tırın yer aldığı bir konvoy Kanada’nın batı kesiminde yer alan Vancouver’dan yola çıktı. Binlerce kamyon, kamyonların üzerinde yer alan pankartlar, kamyoncuların son derece net ve sakin bir biçimde dillendirdikleri talepleri dikkat çekti. Öncelikle aşı karşıtı olmadıklarını belirttiler ama aşı pasaportu ve sınır geçişlerindeki zorunluluklardan dolayı yaşadıkları sıkıntıların hükümet tarafından görmezden gelindiğini, pek çok kamyoncunun ekonomik sıkıntı yaşadığını ve mesleklerini devam ettirmek için yaşadıkları güçlükler dile getirildi. Yüz yüze kaldıkları zorlukların ve baskıların sona erdirilmesini talep ediyorlar. Aşağıda kamyoncuların kendi organizasyonları için oluşturdukları site adreslerini veriyorum, merak edenler inceleyebilir.https://www.freedomconvoy.ca/https://canada-unity.com/mou/

-Hükümet protesto öncesince kamyonculardan gelen sıkıntıları ve talepleri dinlemediği gibi 21 Ocakta başlangıcı yapılan devasa protestoyu da görmezden geldi.Kanada başbakanı Justin Trudeau 2022 Özgürlük Konvoyu’nu kabul edilemez görüşlere sahip küçük bir azınlık'tan başka bir şeyi temsil etmiyor’ açıklaması ile gündeme getirdi. Ana akım medya2022 Özgürlük Konvoyu’nu görmezden gelmeyi tercih etti, haberlerde yer vermedi yada yaptığı haberler manipülatif oldu.

-Justin Trudeau’ nun ‘2022 Özgürlük Konvoyu’ için yaptığı 'kabul edilemez görüşleresahip küçük bir azınlık’ tanımlaması Kanada halkının büyük tepkisine neden oldu. Sosyal medyada bu açıklamaya karşı gelen, alaycı yaklaşan binlerce mesaj yayınlandı. Justin Tredeau’nun istifa etmesi talepleri yayınlanmaya başladı. Justin Tredeau covid testinin pozitif çıktığını bildirerek 5 gün için işlerini evden yürüteceğini açıkladı ama bu süre içinde sessiz kalmayı ve kameralardan uzak durmayı tercih etti. Kanada başbakanın böylesi büyük bir eylem karşısında sessiz kalması başka bir büyük tepkiye neden oldu. Konvoy’daki katılımcı kamyonların sayısının elli bin civarında olduğu açıklandı.

-Konvoy batı Kanada’dan doğuya doğru yol aldıkça (başkent Vancouver’dan Ottowa’ya doğru) katılımcı kamyonların sayısında artış oldu, halk desteği katlanarak arttı, ana akım medya, hükümet ve muhalefet partileri eleştirilmeye başlandı. Ve konvoya iki ayrı hat daha katıldı, doğudan ve güneyden Ottowa’ya doğru yol alan iki ayrı hat daha. Konvoy yöneticileri Ottowa’ya üç ayrı koldan giriş yapacaklarını açıkladılar, batı, doğu ve güney hatları. Güney hattında, Amerika sınırından giriş yaparak Özgürlük Konvoyu’na  destek vermek isteyen Amerika’lı kamyoncular da yer alıyor. Katılımcı sayısının, bütün hatlar toplamında 100 000 kamyona yaklaştığına dair açıklamalar yapıldı. Bu gelişmelere parallel olarak, Kanada başbakanı Justin Trudeau’nun ailesi ile birlikte Ottowa’dan ayrıldığı açıklandı ve nereye gittiği gizli tutuluyor. Başbakanın uzaklaşmasına ve sessizliğine karşı duyulan tepkiler her geçen gün büyüyor.

-Protestoyla bağlantılı gruplardan birisi olan Canada Unity, 25 Ocak 2022'de hükümetin tüm kademelerine tüm aşı zorunluluklarını durdurması, aşılama durumu nedeniyle işine son verilen tüm çalışanları yeniden işe alınması ve kamu kurallarına uyulmaması nedeniyle verilen tüm para cezalarını iptal edilmesi çağrısında bulunan bir bildiriyi yayınladı. Canada Unitykonvoyunun Ontario organizatörü Jason LaFace, protestonun amacının hükümeti feshetmek olduğunu belirtti.

-29 Ocak günü öncü giden kamyonlar Ottowa’ya giriş yaptılar ve parlemento binasının önüne park ettiler. Kanada’lılar kamyoncuları karşılamak için akın akın bölgeye geliyolar ve ellerinde pankartlarla birlikte büyük bir destek veriyorlar. Korna sesleri, şarkılar, her yerde sallanan Kanada bayrakları, yerli halktan gelenlerin yerel şarkıları ve müzikleri, atılan maytaplar…Eklerde ilgili videoların linklerini veriyorum, videolar ne büyük bir heyecan ve birliktelik yaşandığını anlatmak için daha etkili olacaktır diye düşünüyorum.

-30 Ocak günü kamyoncuların başkent Ottowa’ya giriş yapması devam ediyor, sokaklar kamyonlar ve tırlarla dolmaya başladı ve devamı geliyor ve gelmeye de devam edecek. Kamyoncuların sitelerini incelediğim zaman gördüm ki varolan 3 ayrı kamyon hattından başka konvoy hatları da oluşturulmuş. Parlemento önünde tam bir şenlik havası var, birlik, beraberlik, yüzler gülüyor, maskeler atılmış, aşılı aşısız ayırımı yok;binlerce kişi Kanada değerlerinin tekrar gündeme gelmesi, dayanaksız yasakların ve baskıların sona ermesini talep ediyor, büyük bir istek ve heyecanla. Politikacıların ve medyanın  hasır altı edemeyeceği büyüklükte bir eylem söz konusu. BaşkanJustin Trudeau’nun 2022 Özgürlük Konvoyu’nukabul edilemez görüşlere sahip küçük bir azınlıktan başka bir şeyi temsil etmiyor’ açıklaması bütün eleştirileri hak eder nitelikte. Özgürlük bütün insanların en temel hakkı, pandemi zorunluklarının bitmesi kamyoncuların ısrarlı talebi olduğu kadar, özgürlük konvoyuna destek veren milyonların da isteği, karşı konulamayacak bir ivmeyle artan bir talep. Politikacılar, bürokratlar ve ana akım medya, önlerine konulan şablonlara uymakla o kadar çok meşguller ki, gerçekte neler olduğunu algılayamıyorlar.

Kanada Özgürlük Konvoyu perdeyi aralamayı başardı, kalın perdenin tamamiyle açılarak gerçeklerin görülür hale gelmesi önemli, hepimize iş düşüyor.

Özgür ve sevgi ile kalın.

İlgili video linkleri:

Anahtar Kelimeler:
MaskeKanadaAŞIPasaport
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeynep A. 2 yıl önce

Okurken aynı heyecanı duyduk