Öne Çıkanlar Tefeci Ankara Üniversitesi Tekin Arhun Sarper Altıncık Can Sarvan

DAVOS PALYAÇOSU

Yazan Muammer KARABULUT

WEF’e çomak sokunca dağıldı!...

Davos tam bir sirk çadırı…Dünyadaki toplumsal yaşamla dalga geçiyorlar. WEF ileri teknolojinin vazgeçilmezi olan web sitelerinin dahi organize edemeyen bir yapılanma. Biraz üzerlerine gittik, WEF’in 4. Sanayi Devrimi Merkezi sayfaları aceleyle değiştirildi. Ama tam bir çorba oldu. Neden değiştirdiler çünkü aşağıdaki sorular MESS’in bünyesinde açılan veya açılmış gibi yapılan 4. Sanayi Devrimi Merkezi’ne sorulunca, sanırım onlar da bunu WEF’e bildirdiler. Yakalandıklarını anlayınca biraz panik yapmış olmalılar ki web sitelerinde (bakınız) hızlı bir değişikliğe gittiler.

Klaus Schwab’ın peşine takılan MESS, İstanbul  Ataşehir, Barbaros Sarkaç Sokak. 105 Sokak No : 3 adresinde bulanan Teknoloji Merkezi’nde, “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi”ni faaliyete geçirmiş. Bu merkezde ulaştığımız görevliler, sorularımızı  e-mail aracılığı ile sorulmasını istediler. Bunun üzerine 21 Şubat 2022 tarihinde sorularımızı sorduk. Yanıt gelmeyince bir daha aradık. Tekrar soruları istediler henüz bir yanıt gelmedi.

Sorularımız;

1- Türkiye'de“Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi” olarak 10 Aralık 2020 tarihinde sayın Cumhurbaşkanın da katılımı ile açılışı yapılarak faaliyete geçti!

- O günden itibaren faaliyetleriniz nelerdir.

2- O gün açılışta, Bakan Varank, merkezin dünyadaki 9, Avrupa'daki 2 merkezden biri olduğunu söyledi. Murat Sönmez'de dünyadaki 10. ülke olacak dedi.

- WEF'un bünyesinde San Francisco Merkezli kurulan “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi” adına faaliyet gösteren ülkeler hangisi?

- Katılımcı ülkeler ile herhangi bir bağınız var mı?

- WEF'in resmi web sitesinde Türkiye, “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi” neden kayıtlı değil?

3- WEF'e bu temsilcilik için herhangi bir ücret ödüyor musunuz?

4- Sorumluluklarınız nelerdir?

Bu soruları sorma nedenimiz ise WEF’in diğer bir ifade ile DAVOS’un, 4.0 ve büyük sıfırlamanın merkezinden olduğuna ilişkin kocaman algısından kaynaklanmıştır.

DSÖ’nün küresel yapılanması sayesinde son iki yıldır insanları, inançları, kültürleri, devletleri ve insanların tüm kazanımlarını aşağılayan bir Pandemi süreci yaşıyoruz. Bu süreci neden yaşadığımız ise Dünya Ekonomik Forum’un Başkanı Klaus Schwab’ın yazdığı 2 kitap ve faaliyetleri birbirine bağlayınca ortaya çıktı.

4. Sanayi Devriminin arkasından Covid-19’un yeni dünya düzenine geçiş için fırsat yarattığını itiraf eden Schwab’ın, büyük sıfırlamayı gündeme getirmesi aslında küresel bütün oyuncuları için büyük bir gammazlamaydı. Schwab burada belki 50 yıldır WEF ile devamlılığını sağladığı deneyimle, küresel oyuncuları tanıması ve kazanımlarını kullanmak isteyerek yeni dünya düzenini kurabileceğini düşündü.  Ama teorisi var olan gerçeklerin yanında çok küçük kalarak sapkınlaştı. İşte bu küçülmeye de dikkat çekmek istediğim.

#4IR SİRKİ

WEF-Dünya Ekonomik Forum’un bünyesinde oluşturulan,  “Center for the Fourth Industrial Revolution” #4IR Türkçesi ise “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi” ve bazı ülkelerde açıldığı iddia olunan merkezleridir.

WEF tarafından ortaya atılan bu ucube yapılanmayı ilk kez 15 Şubat 2022 tarihinde Prof.Dr. Robert W. Malone’nin bir makalesinin araştırırken, Türkiye’nin de 10 Aralık 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması ile katılmış olduğunu öğrendim ve bu nedenle çok daha fazla dikkatimi çekti. WEF’in “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi”ni araştırmaya başlarken düşündüğüm, çok büyük bir örgütlenme ile karşılaşacağım yönündeydi. Fakat araştırdıkça adı gibi her yönüyle bir örgütlenme olmadığını anladım.

Anadolu Ajansı’nın 15 Ağustos 2020 tarihli haberinde, Türkiye’nin 4.0 macerasında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi ile Dünya Ekonomik Forumu'nun 4. Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı'na katıldığını, "İleri İmalat Teknolojileri Aksiyon Kurulu" ve "4. Sanayi Devrimi Merkezleri Türkiye Yönlendirme Kurulu"nda da görev aldığı yazıldı. Yine sendika başkanı Özgür Burak Akkol’un Dünya Ekonomik Forumu'nun bu iki kurulunun yanında bireysel olarak, "4. Sanayi Devrimi Merkezleri Global Danışma" ve "İnsan Kaynakları Başkanları" kurullarında da görevleri bulunduğu haberde yer aldı.  

Akkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, WEF'in dünyanın en önemli ve saygın organizasyonlarından biri olduğunu vurguladı. Forum bünyesinde alınan kararların tüm dünyayı yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Akkol, MESS'in bu organizasyonun parçası ve önemli bir paydaşı olmasından gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu’nun  bünyesinde Dünyanın en büyük şirketlerinin CEO'larının yer aldığını haftalık, aylık periyodik toplantılarda bir araya geldiklerini gündemdeki gelişmeleri ve geleceğe yönelik adımları kapsamlı bir şekilde görüştüklerini söyleyen Akkol, “4. Sanayi Devrimi Merkezleri Türkiye Yönlendirme Kurulu başkanlığını yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile de yakın ve uyumlu çalışmalar yürütüyoruz. Dünyadaki değişimin hızına ayak uydurmaya çalıştığımız bu kurullarda, 4. sanayi devrimi ve ileri imalat teknolojileri gibi çok önemli alanlarda gelişmeleri takip edip, görüşlerimizi sunuyoruz. Ülkemizin geleceği ve menfaatleri doğrultusunda iz bırakan adımlar atmaya gayret ediyoruz." dedi.

Anlaşılan 10 Aralık 2020 tarihli açılış formaliteden yapılmış, 4. Sanayi Devrimi Merkezleri Yönlendirme Kurulu olduğunu ve bunun da başkanlığını Mustafa Varank’ın yürüttüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Fakat buraya kadar okuduklarımız doğru değil! Çünkü bu bilgiler ile Özgür Burak Akkol’un aldığı görevlerin hiçbirisi bir yerde geçmiyor! Bu konuda uluslararası WEF tarafından verilmiş bir görevlendirme ve yetki yok!.  En son eklenen Türkiye  sayfası ki detay linki açılmıyor, burada (silinen ve birkaç saat sonra eklenen)  Türkiye 4. Sanayi Devrimi Merkezi sorumlu olarak Efe ERDEM yazılı!

WEF’ın 25 Şubat 2022 tarihili sayfasında da Türkiye’nin açılışı da Erdoğan’ın 10 Aralık 2020  günü açılış konuşması  yapmasına rağmen 9 Aralık 2020 tarihi yazılmış! 

WEF DOLANDIRICILAR FORMU MU?

Yeni dünya düzenini kurulmasında etkin bir güç algısı yaratan koskoca WEF’in web sitesinde, “Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi”  örgütlenmesi ve güya merkezini açtıkları ülke bilgileri yoktu! Resmi Twitter hesabından ilk Tweetini 26 Ağustos 2016 tarihinde atan, son kez ise hesabını 7 Haziran 2018’de kullanan ve 97 paylaşımda bulunan kurumsal yapıdan bahsediyorum. Konuyla ilgili haberlerin hepsini taradım. Karşılaştığım manzara biraz kaba olacak ama tam bir dolandırıcılık veya bizdeki tabiri ile tam bir “Kasaba kurnazlığı” olarak gördüm. Deyim olarak kasaba kurnazlığının açılımı da, “Kendi çıkarı için edinebildiği basit bilgi ve az deneyimle başkalarını aldatma işi, köylü kurnazlığı.” olarak geçiyor.

4. ENDÜSTRİ DEVRİMİ

Klaus Schwab’ın “Kasaba kurnazlığı” ile 4.0 nasıl çöktüğüne ve sürecin nasıl geliştiğine bakalım;

Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak, hazırladıkları 4. Sanayi Devrim öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti'ne sundular… Aynı ekip 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı'nda çalışma grubu olarak Endüstri 4.0  ile ilgili bir rapor daha sundu.

Hayatın doğal akışı ile gelişmiş ülkelerde hazırlıklarına yıllar önce başlayan söz konusu değişim sanayi ile teknolojinin bütünleşmesi ve entegre olması diyebiliriz.  Almanya'da gündeme gelen endüstrideki bu gidişatın öncesi 3.0 olarak adlandırdığı için, sonrasına da 4.0 denilerek stratejik bir yorum getirildi.

1-Su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgâhların bulunması.

2-Henry Ford'un üretim bandı tasarımı ve elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanması, üretim hattının geliştirilmesi.

3-1970'lerde üretimde mekanik ve elektronik teknolojiler yerini dijital teknolojiye bırakmasına sebep olan programlanabilir makinelerin kullanılmaya başlaması. Günümüzde bu endüstri faaliyetleri devem ediyor.

4-Endüstri 4.0 ise 4. Endüstriyel Devrimi ile başlayacağı düşünülen endüstriyel planlama… Bu teknolojide  yapay zeka ve otomatik öğrenme, sürücüsüz arabalar, Blockchain, insansız hava araçları, dijital ticaret ve Nesnelerin İnterneti (IoT) yer alacağı ön görülüyor.  Zaten teknolojideki bu değişim  gelişmiş sanayi ülkelerinde kendini göstermeye başladı.

WEF’un Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi  San Francisco’da Açıldı

Almanya’nın tanımladığı veya ilk kez adını koyduğu 4.0, 2011-2013  tarihlerinde Hannover Fuarında gözüktükten sonra Dünya Ekonomik Forumu ilk olarak Ekim 2016’da kendi bünyelerinde bir merkez açılacağını ve bu teknolojik gelişmelere önderlik edeceklerini açıkladılar. Merkez olarak seçilen San Francisco’da da  24 Mart 2017 tarihinde merkezin açılışı yaparak kamuoyuna duyurdular.

 Soldan sağa Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Salesforce CEO'su Marc Benioff, San Francisco Belediye Başkanı Ed Lee, Murat Sönmez, Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Merkezin Başkanı, Oakland Belediye Başkanı 

4.0’ın misyonu, bireylerin toplum üzerindeki olumlu etkisi için teknoloji ve bilimin yaygınlaşmasını hızlandırmak, olumsuz risklerini en aza indirmek olarak açıklandı.

Açılışa San Francisco Belediye Başkanı Ed Lee ve Washington Valisi Jay R. Inslee, Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Merkezin Başkanı Murat Sönmez katıldı.

4.0 Sanayi Devrimi Merkezi San Francisco

WEF’un Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'ni açtıktan sonra sıra uluslararası örgütlenmesine geldi. Burada da dikkatimizi çeken Türkiye’de merkezin açıldığı gün Bakan Varank’ın, merkezin dünyadaki 9, Avrupa'daki 2. merkezden biri olduğunu söylemesi oldu. Açılışa konuşması yapan diğer bir isimde Murat Sönmez de Türkiye’nin dünyadaki 10. ülke olacağını söyledi. Ama WEF’in sayfalarında bu açılış bilgisi yer almadı. Bunun üzerine bu ülkelerin hangilerini olduğunu, hangi disiplinle çalıştığını kamuoyuna yansıdığı kadarı ile araştırmaya başladım.

HABERLERLE YAPILAN SANAYİ DEVRİMİ  

Dördüncü Sanayi Devrimi için Küresel Merkezler Ağının Açılması ile ilgili detaylı bilgiyi Jennifer L. Schenker’in 28 Ocak 2018 tarihili haberi ile öğrendik.

Dünya Ekonomik Forumu, Mart 2017'de San Francisco'da ilk Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezini açtı. Merkez projeleri, otonom mobilite, yapay zeka, blok zinciri, insansız hava araçları, hassas tıp ve Nesnelerin İnterneti (IoT) dahil olmak üzere birçok teknolojik yenilik alanını kapsamaktadır. Yeni coğrafyalara genişleme, işletmelerin ve hükümetlerin daha çevik olma ihtiyacını ve ortaya çıkan teknolojilerin gelişimini şekillendirmeye yardımcı olma isteklerini yansıtıyor.

Forum, San Francisco merkezli Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin uluslararası bir genişlemesini duyurdu. Hindistan, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yeni ortaklık merkezleri açılacak. Ev sahibi hükümetler ve önemli şirketlerle işbirliği içinde, bağlı merkezler, gelişmekte olan teknoloji ile geleneksel politika oluşturma arasındaki boşluğu kapatmak için San Francisco'da devam eden çalışmaların üzerine inşa edilecek. Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi modeli, gelişen teknolojiler için yönetişime yönelik yenilikçi yaklaşımları birlikte tasarlamak ve pilotluk yapmak üzere iş liderlerini, hükümetleri, start-up'ları, sivil toplumu, akademiyi ve uluslararası kuruluşları bir araya getirmektir. (The Innovator'ın ana sayfasındaki Ruanda ve drone politikası hakkındaki hikayeye bakın:https://innovator.news/rwanda-pioneers-drone-regulation-69a81b8264f9 .)

Danimarka, Bahreyn ve Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası ile işbirliği anlaşmaları yürürlüktedir. 38 işletmeye ve Japonya ve Ruanda hükümetlerine, San Francisco'daki Merkezle zaten çalışıyorlar. Katılan hükümetler, kendi yetki alanlarında Dördüncü Sanayi Devrimi politika araçlarını denemeyi taahhüt ediyor.

WEF’un açılışını yaptığını kamuoyuna yansıyan 4.0 Sanayi Devrimi Merkezleri

HİNDİSTAN Dördüncü Sanayi Devrimi' (4IR)

Dijital dönüşüme başlayan Hindistan Dünyanın en büyük demokrasisi ve en fazla bilim insanı ve mühendise sahip ülkesi olarak gösterildi ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin oluşturulması, Başbakan Narendra Modi tarafından 23 Ocak 2018'de Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısında”  duyuruldu.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

-BAE Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezinin açılışı 3 doz aşı gibi olmuş şöyle ki;

BAE Kabine İşleri Bakanlığı 25 Ocak 2018 tarihinde BAE'de Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi kurmak için Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile bir anlaşma yapıldığını açıkladı. Yapılan anlaşmanın Davos kentinde düzenlenen yıllık toplantısının oturum arasında,  Bakanlar Kurulu ve Gelecek Bakanı Mohammad Abdullah Al Gergawi ve WEF'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Klaus Schwab’ın imzaladığını söyledi.

Sonra da 23 Ocak 2019 tarihinde, Dubai Kraliyet Prensi ve Yürütme Konseyi Başkanı Majesteleri Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashid Al Maktoum dün, kırk dokuzuncu oturumunun çalışmalarına katılımının bir parçası olarak BAE'de 4. Sanayi Devrimi Merkezi'ni kurma anlaşmasını imzaladı.

Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Rashid Al Maktoum ile Klaus Schwab'ın imza töreni. 

Aradan 3 ay geçtikten sonra da  Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin 30 Nisan 2019 tarihinde açılışını yaptı. Açılışta Amerika Birleşik Devletler, Japonya, Hindistan ve Çin'den sonra dünyada türünün beşincisi olan BAE'deki Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin BAE hükümeti ile Dünya Ekonomik Forumu arasındaki stratejik işbirliğinin bir parçası olarak gösterildi.

JAPONYA Dördüncü Sanayi Devrimi' (4IR)

Japonya Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi, 2 Temmuz 2018'de Dünya Ekonomik Forumu, Japon Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve Asya Pasifik Girişimi'nin işbirliğiyle kurulmuş.  Aynı zamanda Japonya ABD'deki genel merkezinin dışında kurulan küresel ağın ilk üyesi olmuş Dördüncü Sanayi Devrimi Japonya Merkezi Başkanı Yoshitaka Yamamuro üstlenmiş. Açılışa ilişkin herhangi bir bilgi  yok!

SUUDİ ARABİSTAN Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Mohammed al-Tuwaijri ve WEF'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Klaus Schwab, krallıkta Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi açmak için bir anlaşma imzaladı. 

Suudi Arabistan 7 Kasım 2019 tarihinde  Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi’ni kurmak için Riyad'da bir araya geldi. Anlaşma, Suudi Ekonomi ve Planlama Bakanı Mohammed al-Tuwaijri ile WEF'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Klaus Schwab tarafından imzalandı. Açılışta Dünyanın beşinci merkezi olan merkez, Suudi Arabistan'ı ABD, Hindistan, Çin ve Japonya gibi ülkelerle küresel Dördüncü Sanayi Devrimi ağına yerleştiği belirtildi.

Ama dan önce açılışı yapılan Birleşik Arap Emirliklerinin adı geçmedi!

İSRAİL, KOLOMBİYA, RUANDA  Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 21 Ekim 2020 tarihinde katıldığı  Dünya Ekonomik Forumu sanal panelinde WEF Başkanı Borge Brende: “Buradaki üç devlet ve hükümet başkanının ortak noktası ne biliyor musunuz? Başkan Duque (Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque) , Başkan Kagame (Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame) ve siz Başbakan (Netanyahu), bu üç ülkede Dünya Ekonomik Forumu'nun dördüncü sanayi devrimi merkezini kurduk.” dedi.

Böylelikle daha önce kuruluşu yapılan merkezlerin adı geçmedi. Demek ki unutuldu!

BREZİLYA Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

26 Aralık 2021 tarihinde  Brezilya Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi Genel Müdürü Lucas Kamala, COVID-19'un KOBİ'leri nasıl etkilediğinin daha iyi anlaşılmasının küresel ekonomi için çok önemli olduğunu söyledi. Brezilya’nın da üye olduğunu bu haberle öğrenmiş olduk.

ÇİN Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

Yi LIU tarafından 20 Eylül 2018 tarihinde yapılan bir habere göre, Dünya Ekonomik Forumu, Çin'in Tianjin kentinde düzenlenen Yaz Davos forumu sırasında Çarşamba günü Dördüncü Sanayi Devrimi için Pekin merkezini açtı. TMTpost, Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi Küresel Başkanı Murat Sönmez ile özel bir röportaj yaptı. Sönmez, Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi küresel bir ağdır. Genel merkez 18 ay önce San Francisco'da kuruldu. Merkezde 57 kişi var. 39'u forum çalışanı ve 18'i ortak kuruluşlardan ve hükümetten arkadaşlar var.” dedi.

HİNDİSTAN Dördüncü Sanayi Devrimi (4IR)

Akilur Rahman’ın Dünya Ekonomik Forumu'nun Hindistan'daki Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'nin yardımcısı olduğunu ve aynı zamanda İsviçre merkezli ABB’nin Hindistan'da başlatılan Dünya Ekonomik Forumu Merkezi'nin 4. Sanayi Devrimi için

WEF’DA 4.SANAYİ DEVRİ MERKEZİ AÇILIŞ TARİHLERİNİN ÖZETİ

ABD Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi San Francisco’da  24 Mart 2017 tarihinde açılışını yaptı.

NOT : ABD ile yapılan herhangi bir anlaşma yok merkezi var.  

1-HİNDİSTAN ( Tarih yok! 23 Ocak 2018 )

2-BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, (25 Ocak 2018, 23 Ocak 2019 ve 30 Nisan 2019)

NOT : 23 Ocak 2019’da Amerika Birleşik Devletler, Japonya, Hindistan ve Çin’de merkezlerin olduğu belirtildi.

3-JAPONYA, 2 Temmuz 2018

4-ÇİN (20 Eylül 2018) 

5-SUUDİ ARABİSTAN (7 Kasım 2019)

NOT: Suudi Arabistan'daki açılışta  Birleşik Arap Emirliklerinin adı geçmeden ABD, Hindistan, Çin ve Japonya’nın olduğu açıklandı!

6-İSRAİL (21 Ekim 2020)

NOT: Daha öncekilerden bahsedilmeden KOLOMBİYA, RUANDA’da kurulduğu açıklandı.

7-TÜRKİYE (10 Aralık 2020)

NOT : Türkiye’de merkezin açıldığı gün Bakan Varank’ın, merkezin dünyadaki 9, Avrupa'daki 2 merkezden biri olduğunu söylemesi oldu. Açılışa konuşması yapan diğer bir isimde Murat Sönmez'de Türkiye’nin dünyadaki 10. ülke olacağını söyledi.

8-BREZİLYA (26 Aralık 2021)  

Stratejik ortağı olduğunu öğreniyoruz. Bu haberde tarihi yok!

SIRADA WEF’UN SAYFALARINDA YAYINLADIĞI 4.0 KATILAN ÜLKLER LİSTESİ

WEF’in Sayfasındaki Liste  (bakınız)

(24 Şubat 2022 de saat : 14:17 İlgili sayfayı değiştirdiler!) (bakınız)

( 24 Şubat 2022 de saat : 15:48 değiştirilen sayfa çalışmıyor! )

Orjinal sayfa sonra değiştirildi!

 Bu sayfa silindi!

1-BAE; Tarihi: 28 Nisan 2019 (Sayfa hazır değil!)

2-Kolombiya; Tarih 29 Nisan 2019

3-İsrail ; Tarih; 19 Eylül 2019

4-Okyanus; Tarih 7 Ocak 2020 ( 6 Haziran 2020)

5-Güney Afrika; Tarih 23 Mart 2020 (Sayfa hazır değil!)

6-Türkiye ; 10 Aralık 2020 ( Başkan Efe ERDEM) (Sayfa hazır değil!)

24 Ocak 2022 Tarihli Türkiye sayfası!

25 Ocak 2022 Tarihli Türkiye sayfası!

7-Brezilya; Aralık 2020  ( 1 Nisan 2020 Yazılmış)

8-Suudi Arabistan; 28-29 Temmuz 2021 (Sayfa hazır değil!)

9-Raunda-Rwanda ; (Güz) 2021 ( 1 Ocak 2020 yazılmış)  

10-Azerbaycan; Nisan 2021   ( 1 Mayıs 2021 yazılmış)

11-Kazakistan; Ağustos 2021 ( 1 Ağustos 2021 yazılmış)

12-Rusya; Ekim 2021 (13 Ekim 2021 yazılmış)

Yeni Eklenenler ( 24 Şubat 2022 Saat : 15:48’den sonra )

1-Hindistan; 23 Ocak 2018

2-Japonya; 2 Temmuz 2018

3-San Francisco ( ABD )

4-Sırbistan; Sayfa hazır değil!

Böylelikle WEF’ın web sitesinde 4.0 Sanayi Devrim Merkezleri ile ilgili bilgilerin birbiri ile çeliştiğini görmüş olduk. Eğer WEF doğru bir iş yapsaydı, bu bilgiler ülkelerin katılımı ilişkin yapılan haberlerle büyük oranda çelişmez ve katılım tarihlerinde de bu kadar çok hata yapılmazdı!

Değiştirilen sayfalar !

WEF’İN PEŞİNDEN GİDENLERE

Bilim, yaşamın doğal akışı içerisinde yer alan vazgeçilmezdir. Fakat bilimin tüm alanlarının birlikte harekete etmek gibi zorunluluğu olduğunun da kısaca 5G teknolojileri ve teknolojileri nasıl etkileyeceğini son iki yılda çok daha iyi gördük. En önemlisi de insan ve insan sağlığı idi. Demek ki bilim teknolojik gelişmeleri tetiklerken doğal yaşama zarar vermemesi veya vereceği zararlara karşı tedbir almak  önceliği olmalıydı…

WEF ise toplumu rahatsız etmiştir. Çünkü gerçek yaşamda teknolojinin getirisinden faydalanmak, sahiplenmek, paylaşmak ve teknolojik gelişmelere göre dünyayı yeniden dizayn etmek gibi bir sapkınlıkla algı oluşturmuştur. Bu saçmalık bırakın hayata geçmesini kendinse teorik olarak bile yer bulamaz..

Ayrıca bu araştırma ile WEF’in bilginin dijitalleştiği bir zamanda, 4.0 Sanayi Devrimi Merkezi’ne kendini koyarak, kurumsal ve disiplini olmayan ilişkiler ile nasıl küçüldüğünü ve toplumu değil WEF’im nasıl sıfırladığını göstermek içindir.  

WEF’in 4.0’dan sıfırlamaya uzanan kandırmacının küresel etkisi için seçmeler;

Kamu-Özel İşbirliği; “Bir lider, uzman veya yenilikçi olarak Dördüncü Sanayi Devrimi yönetimi için harika fikirleriniz olabilir. Ancak küresel değişimi tek başınıza yapamazsınız.

Şimdiki Hızda Gerçek Dünya Etkisi; “Sadece yeni fikirler geliştirmiyoruz -bunları teknolojik değişimin gerektirdiği hızda dünya çapında uyguluyoruz.”

Neslimizin En Korkutucu Zorlukları; “Yapay zekadan hassas tıbba, toplumu dönüştürmek için en son teknolojilerin potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.”

Yani DAVOS PALYAÇOSU, hayalindeki büyük sıfırlama için  dünyadaki üretim ilişkilerini yönlendirmek ve direksiyonda olduğunu göstermek için 4.0’la sahneye çıkmıştır.

Son dakika : Türkiye’nin 4.0 Sanayi Devrim Merkezi’nin açılışında konuşan ve merkezi kurulması sorumlu, WEF tarafından aldığı görevlerin karşılığı olmayan ve adı geçemeyen kişi,Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanlığı'na Koç Holding İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Başkanı Özgür Burak Akkol'un atanacağı açıklandı.” (bakınız) 

Kaynak:

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dunya-ekonomik-forumu-kurullarinda-mess-ve-akkola-yeni-gorev/1942748

https://innovator.news/key-takeaways-from-davos-689a56fb0538

https://mobile.twitter.com/wef4ir

https://www.weforum.org/press/2017/03/world-economic-forum-san-francisco-center-opens-aims-to-spread-tech-benefits/

https://www.weforum.org/centre-for-the-fourth-industrial-revolution-japan/about-us

https://www.weforum.org/centre-for-the-fourth-industrial-revolution-india  

https://www.weforum.org/centre-for-the-fourth-industrial-revolution 

https://english.aawsat.com//home/article/1980611/fourth-industrial-revolution-center-established-riyadh

https://english.aawsat.com//home/article/1701376/uae-inaugurates-center-fourth-industrial-revolution

https://sawahpress.com/en/news/saudi-arabia-inaugurates-the-fourth-industrial-revolution-center-in-partnership-with-the-world-economic-forum/ 

https://report.az/en/industry/president-fourth-industrial-revolution-already-a-reality/   

https://www.weforum.org/people/murat-sonmez/

https://mfa.gov.il/mfa/innovativeisrael/economy/pages/pm-netanyahu-participates-in-world-economic-forum-virtual-panel-21-october-2020.aspx

https://www.albawaba.com/business/uae-fourth-industrial-revolution-center-wef-1079570

https://www.samenacouncil.org/samena_daily_news?news=76213

https://exbulletin.com/tech/1365530/

https://medium.com/@TMTPOST/exclusive-interview-with-murat-s%C3%B6nmez-of-world-economic-forum-4144493c194e

https://www.hitachienergy.com/in/en/about-us/who-we-are/leadership/akilur-rahman 

file:///C:/Users/-samsung-/Downloads/ABB-India-Limited-2018.pdf  (Hindistan )

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeynep A. 2 yıl önce

Ahahaha tam anlamıyla rezil etmişsiniz

Avatar
Zeynep A. 2 yıl önce

Tam anlamıyla PALYAÇOYA çevirmişsiniz emeğinize sağlık