Öne Çıkanlar Hurşit Tolon DSÖ Kanser Enosis Deborah Cohen

KOT ANA MADDESİNE DÖNDÜ

Yazan Dr. Erdem Ulaş

ASAM Kendir Enstitüsü başkanlığında 5.yılına girdiğimiz kenevir istihsal ve milli kalkınma projelerimizi endüstriyel tarımın mucizesi kenevir üzerinden her geçen gün ilgiyi arttırırken tekstil alanında bir çok girişimci iş adamımız arayışlar içerisindedir.

Covid-19 ve mutasyonları devam ederken Antimikrobiyal özelliklere sahip sürdürülebilir lif arayışı, Pakistan'da vahşi büyüyen küresel bir kenevir pazarı yarattı. Devam eden COVID19 salgını ve artan iklim endişeleri bu harekete daha fazla ivme kazandırdı. Değişen pazar tercihlerine yanıt veren Pakistan'ın önde gelen denim üreticileri Artistic Milliners ve US Denim şimdi pamuğu kenevir ile harmanlayan yeni denim kumaşlar üretmeye başladı.

Geçen yıl online yapılan Kingpin Show'da, Karaçi merkezli Artistic Milliners, ve Sourcing Journal'a göre, Ellen MacArthur Foundation'ın Jeans Redesign tarafından belirlenen ve biyolojik olarak parçalanabilen lifler içeren Bio Vision 2.0 koleksiyonunu sunmuştu. Şirketin ana odağı, yüzde 100 geri dönüştürülmüş pamuktan yapılan ve tüketici sonrası, tüketici öncesi ve endüstriyel atık kullanan Circular Blue New koleksiyonu ve son koleksiyonları da sürdürülebilirliğe odaklanıyor ve geri dönüştürülmüş ve biyolojik olarak parçalanabilir lifler içeriyor. Reborn ürünü “her açıdan sürdürülebilirdir” ve geri dönüştürülmüş pamuk, elastan ve polyester kullanır; anilin içermeyen boyarmadde ve su geçirmez boyama yöntemleri içeren KENEVİR bazlı ürünlerdir.

Sourcing Journal, "Pakistan merkezli kumaş fabrikasının, lif hem sürdürülebilir hem de doğal olarak antimikrobiyal olduğu için tüketiciler için en ideal pamuklu kenevir kullanımını da vurguladığını bildirdi. Intelli Jeans koleksiyonu, Çin kaynaklı pestisit içermeyen kenevir içeriyor ve geleneksel ürünlere göre yüzde 86 daha az su kullanıyor ".

Faisalabad'daki Tarım Üniversitesi'ndeki bilim adamları, sürdürülebilirlik, yumuşaklık ve antimikrobiyal özelliklere olan ihtiyacı karşılamak için gereken karışımları oluşturmak için çalışıyorlar. UAF'tan Dr. Asad Farooq, medyada "ABD merkezli bir şirketle bir Mutabakat Anlaşması imzaladık ve yakında seri üretime başlayacağız" diye müjdeyi veriyor.

Pakistan hükümeti, Bilim ve Teknoloji Bakanı Bay Fawad Chaudhry'ye göre endüstriyel ve tıbbi kullanım için kenevir çiftçiliğine izin vermeye karar verdi. Chaudhry, başlangıçta hükümetin kenevir üretimini kontrol edeceğini, ancak özel işletmelerin ve çiftçilerin daha sonraki bir tarihte pazara girmesine izin verileceğini ifade ediyor.

Kenevirin en az 50.000 farklı kullanıma sahip olduğu bilinmektedir. Güney Asya'da insanlar yüzyıllardır halat ve çanta yapmak ve esrar içmek için kenevir yetiştiriyorlar.
Kenevir endüstrisini kapsayan bir yayın olan HEMPTODAY'e göre, hükümet Pakistan'daki kenevir ürünlerini düzenlemeye yardımcı olmak için Uluslararası Kimyasal ve Biyolojik Bilimler Merkezi'ni (ICCBS) seçti. Merkezin Direktörü Dr. Iqbal Chaudhry'ye göre Karaçi Üniversitesi'nde bulunan merkez, ülkedeki kenevir ürünlerinin doğrulanması ve uygunluk sertifikasyonu için gerekli tüm ekipman ve uzmanlığa sahip. Pakistan'ın ICCBS'nin araştırma tesislerini kullanarak ihracat için katma değerli ürünler geliştirebileceğini söyledi.

Kenevir insanoğlunun bildiği en güçlü doğal elyaftır! Yüzyıllardır ip, çanta ve tekstil kumaşlarının yapımında kullanılmıştır. Charpais olarak bilinen ip yataklar, Pakistan kırsalında hala yaygın olarak kullanılmaktadir. Kağıt ve ambalaj malzemeleri yapımında ağaç yerine kenevir kullanmak, Pakistan'ın yetersiz ormanlarını kurtarmaya yardımcı olabilir ve değerli döviz kazanmak için ihracatın şekillendirilmesi için ülkeye yüksek katma değer sağlamada yardımcı olacaktır.

Pakistan endüstriyel keneviri anladı, yasallaştırdı ve sanayi devrimi yapıyorken, Türkiye'de pamuk elyaf darboğazı yaşayan tekstil sektörü için, kaynak arayan hükümet için , çıkıuş yolu arayan iş adamlarımız ve istihdam kolları için biz neyi bekliyoruz ?? Bu soruları tartışmamız, devletimizin beka meselesi konuşulurken ve bir yandan salgın sürecinde Avrupa ülkeleri arasında en yüksek vakalara ulaşmışken doğanın bize mucizesi kadim bilge kenevir için çok daha süratli girişimler, teşvikler, sanayici ve çiftçinin önünü açacak ivedi kanallar bulmamız elzemdir.

Anahtar Kelimeler:
COVID19KotPakistan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.