Öne Çıkanlar Norveç Sapanca Pablo Campra Roma Aşık Veysel

SUYUNU İÇTİĞİMİZ GÖL NE DURUMDA?

Yazan Mustafa DÖNMEZ

Dünyanın 'suyu içilebilir nadide gölleri' arasında bulunan Sapanca Gölü'nü besleyen derelerdeki kirlilik tepki çekiyor. Derelerde pet şişeden metal atıklarına, kullanılmış tarım ilacı kutusundan, evsel çöplere kadar yoğun şekilde atık bulunuyor. Bu kirlilik de derelerdeki suyun kalitesini düşürüyor. Sapanca gölünden İzmit ve Sakarya illerinin içme suyu karşılanıyor.

SAPANCA’DAN GEÇEN NATO’NUN BORU HATTI

Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO'ya bağlı Dış Takviye Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan, yaklaşık 3.200 km boru hattından ve yaklaşık 1 milyon ton depolama kapasitesi bulunan depolardan oluşan Türkiye sathına yayılmış NATO Akaryakıt Boru Hattı Sistemi işletilmektedir. Türkiye NATO Boru Hattı Sistemi'nin NATO altyapı (ENF) programı çerçevesinde 1953 yılında inşasına başlanmış, 1959 yılında işletmeye açılmıştır. Boru hattı Sapanca’dan geçmektedir. Yol çalışması yapılırken boru hattı deliniyor ve Boru hattında tamir çalışmaları gece boyu sürüyor o esnada borulardaki basıncın artması sebebiyle sızan akaryakıt Maşukiye Deresi'ne, buradan da Sapanca Gölü'ne karışıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri olaya müdahale ediyor ancak yetersiz. Sonuç binlerce balık öldü ve içme suyu kirlendi.

NATO BORU HATTI BAŞKANLIĞI

Borunun nereden geçtiğinden yol çalışması yapan ekibin haberi yok. Boru deliniyor tamir yapılırken NATO boru hattı başkanlığına haber verilmemiş borudan akan akaryakıtın basınç şiddeti artıyor. Ara vana istasyonlarının varlığından haberleri yok. On binlerce ton akaryakıt şimdi Sapanca gölünün yüzeyini kaplamış vaziyette.

Bir vatandaş; iş bilmez kişilerin yönettiği ülkemizi şöyle anlattı. “Liyakat bitmiş. Olay soruşturulur iki emekçi iş makinesi çalışanına fatura kesilir.” Yaşananlar düşündürücü. İhmal ve sorumsuzluk çok büyük.

ESTETİK BAKIŞ EKSİKLİĞİ

Sapanca’nın diğer birçok yerde olmayan tarihsel, kendine özgü, geleneksel eşsiz estetik özellikleri vardır. Sapanca kültürüne yabancı, klasik parti öncülerinin yozlaşmış bir biçimi olarak baktıkları modem; çirkin yapılaşma, çevre kirlenmesi, doğa katliamı noktasında yerini almasıdır. Seçkin, göz alıcı tek bir işlevsel projeleri olmamıştır. Her şeyi kuşatan Partilerin ‘bilme’ iddiaları, içsel özgünlüğü bitiriyor. Rant kapısında ki, halkı ayırma ve bölme konularında ki başarıları diğer önemli hiçbir alanda sahneleyemiyorlar. Temizlik ve hijyen iç Anadolu köy standardında. Belediye başkanı olmuş birine şu soruyu sormuştum;

Sapanca’da yaşayan kuş türlerini biliyor musunuz?

Sapanca derelerini ıslah çalışmaları konusunda herhangi bir çalışmanız var mı?

Cevapları yoktur.

Toplumda kalıcılık kıymet verilen bir kategoridir. Estetik, güzelliklerin bilimidir, sanatların felsefesidir. Güzellik kavramını gerek doğada gerekse günlük yaşamda nerdeyse kendiliğinden var olan, ham olarak yaşamını sürdüren güzelliklerden bahsediyorum. Belediye Başkanları tanıdıkları ve yakınları dışında bir iş imkânı da vermemişlerdir oy aldıkları topluma. Ne bir sanatsal etkinlik ne bir eşsiz kültürü tanıtan programları yoktur. Hatta doğa gezileri bile planlanmaz.

Ortaya koyduğum yargılar bu çerçevede tam anlamında evrensel bir geçerlilik taşımayabilir. Bununla birlikte Kant da Hegel de beğeninin yasalarını gelişi-güzele bağlayıp çıkmamışlardır, hatta Kant beğenilerin pek güzel tartışılabileceğini söyler. Ama ne olursa olsun her beğeni yargısı nesnellikleri ile olduğu kadar öznelliklerle oluşturulmuştur. Estetiği kaygan bir bilgi alanı kılan da budur. Bu kayganlık bulanıklık yaratmak adına değil gerçekliği en etkin biçimde görünür kılmak adınadır. Her şey önünde sonunda gelir insanı araştırmak noktasına dayanır.

SAPANCA BELEDİYE SEÇİMLERİ

Eşsiz bir doğaya sahip Sapanca halkı hemen her seçim döneminde oylarını AKP adaylarına verdi. Bunun birçok sebebi var ancak en dikkat çeken konu etnik yapısıdır. Tarikat ve cemaat yapılanmalarının merkezlerinden birisi olması söylenebilir.

Seçim öncesi en koyu AKP yandaşı görünen kişilerde bugüne kadar hiçbir seçim döneminde görülmeyen söylemler gelişmeye başladı. Şikayetler, hayat pahalılığı, yolsuzluk ve liyakatsiz insanların aday gösterilmesi konularında yoğunlaştı. Önceki AKP’li Başkan Sapanca’da esnaflık yapan biriydi. Dürüstlüğü tüm özelliklerinin önündeydi. Belediye Başkanlığı döneminde belediyenin temel görevlerinde başarılı olamasa da Sapanca halkı ezici çoğunlukla ona oy verdi. Kendisine en yakın CHP adayından iki katı fazla oy aldı. Eski başkan ilk defa belediye başkanlığı döneminde belediyenin tüm borçlarını ödediği gibi kasasında parayla belediyeyi teslim etti. Seçim öncesi son dakika da AKP aday değişikliğine gitti. Eski başkan aday gösterilmedi. Yeni AKP adayını Sapanca halkı tanımıyordu. Halkın içinden birini aday yapsa sonuç farklı olabilecekti. Sonuçta 33 bin seçmenin yüzde yirmisi yani 6 bin kişi sandığa oy atmaya gitmedi. Yaklaşık 800 farkla CHP adayı kazandı. CHP adayını Sapanca halkı seviyor ve AKP’nin en güçlü yerinde seçimi kazandı.

Sapanca belediye seçim sonuçları; halka yukarıdan bakanlara ders niteliğindedir. Yeni Başkan Sapanca halkına ve doğasına estetik bakış katabilecek midir? Zaman gösterecek. Eğer başarırsa Sapanca halkı eşsiz kültürel birikimi ve sahip olduğu doğa zenginliğini günlük yaşamında karşılığını görür. İşsiz ve çaresiz gençlerine umut olabilir. Mevcut iş gücünü harekete geçirebilir. İstanbul’un hemen arkasında bulunan saklı bahçesi olabilir.

Anahtar Kelimeler:
NATOSapancaAKPCHP
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.