Öne Çıkanlar Orhan Kutan Diyarbakır Cristian DROSTEN Coronavirüs Bursa

KKTC 10 KİŞİYE  BİR TEDBİR DÜŞÜYOR!

5gvirüsnews Haber Merkezi Lefkoşa / 28 Temmuz 2021

KKTC’de pandemi ile beraber gelen hukuksuzluğa karşı  Yüksek idare Mahkeme’de dava açıldı.

ABD’den Avrupa’ya, Asya’dan Afrika’ya ve Avusturya’ya kadar  dünyanın her yerinde  aşı baskısı var!..

DSÖ’nün bünyesinde pandemiyi organize eden güçler  herkesin aşı olmasını istiyor. Karşısındakilerini ise “Aşı Karşıtı” olarak görüyor!. Hükümetler de vatandaşlarını  aşılamak için, toplumdaki bütün seçilmiş  güçlerini kullanıyor.

Devleti idare etme gücünü yasalardan aldığını unutan hükümetler,  her gün çıkarttığı genelge ve tedbirler ile yasalarını çiğniyor. İmza attığı uluslararası insan hakları anlaşmalarını görmezden geliyor. İşte bu çelişkili ortamlardan birisi de Kıbrıs adasındaki iki ayrı devletten birisi olan KKTC’de yaşanıyor.

KKTC’de daha önce PCR test zorunluluğu ile ilgili açtığı davada adından söz ettiren Avukat  Boysan BOYRA ve Seda OKGÜL, bu sefer de pandemi ile gelen hukuksuzluğu tek tek anlatarak dava açtı. Bu sefer davacılar, KKTC’de bir siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları oldu.

Yüksek  İdare Mahkeme’de açılan davada, KKTC Anayasasının 11. Maddesindeki Temel Hak ve Özgürlüklerin Özü ve Sınırlanmasını hatırlatılarak, “kamu düzeni, genel ahlak, sosyal adalet, ulusal güvenlik, genel sağlık ve kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak gibi nedenlerle ve ancak yasalarla kısıtlanabilir.”, tedbirler ile değil denildi. Devlet düzeni için korunması gereken,  Anayasa ve kanunları bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından nasıl ihlal edildiği ayrıntılı olarak anlatıldı.

Hukuki gerekçede en çok dikkat çeken husus ise Anayasada belirtilen Olağan Üstü Hallerin bile  KKTC Anayasası’nın 11. Maddesi altında düzenlenmiş Temel Hak ve Özgürlüklerin Özü ve Sınırlandırılması Başlığı altında yer alan maddeye tabi olduğunun hatırlatılmasıydı. Yani pandemi kapsamında alınan tedbirler ile hiçbir şekilde, Temel Hak ve Özgürlüklerin sınırlandırılmasının mümkün olamayacağı ve dolayısıyla uygulamaların hukuka aykırılıktan kurtulamayacağı belirtildi.  

Demokrasi ve Adalet partisi Genel Sekreteri Tuğçe ÖREN’in yeminli ifadesinde ise KKTC’de devlet hukuku hiç sayılarken, pandemi kapsamında ortaya atılan bütün tedbirlerin insan  sağlığına zarar verdiğine dikkat çekti. KKTC’de hala PCR test zorunluluğu ile ilgili düzenlemeler yapılırken,  en son CDC’nin (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi) 21 Temmuz 2021 tarihinde, PCR test ile ilgili acil kullanım onayının Aralık sonunda işlevsileşeceği haberini verdi.

ÖREN mahkeme ara emri vermez ise ileride telafisi mümkün olmayacak birçok zararın doğmasına neden olacağını söyledi.  

KKTC’de davacıların sayfalarca tutan, sürekli değişen ve nerdeyse 10 kişiye bir  tedbir düşecek uygulamalar için istenen  ara emrin, bu hafta sonuna kadar Yüksek  İdare Mahkeme’den karar çıkması bekleniyor.

DAVA METNİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmet kim ki 3 yıl önce

Teşekkürler, davayı açanlardan Allah C.C razı olsun.