Öne Çıkanlar Russia DSÖ Starlik Dr Tess Lawrie . AFİK

5G DAVASINA 7 MAKALE GELDİ

5G Teknolojileri’nin insan sağlığına zararlarından dolayı  Antalya 1. Tüketici Mahkemesi’nde açtığımız davaya, merkezi ABD’de bulunan Environmental Health Trust/ Çevre ve Sağlık Vakfı’ndan 7 tane bilimsel makale geldi.  Daha kapsamlı bir dosya 5gvirusnews-platformu Kanada temsilcisi Müge Aliefendioğlu yaptığımız görüşme sonucu,  Vakıf Başkanı epidemiyolog Prof.Devra Lee Davis tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a sunulmasını istedik.

Bugünden itibaren Environmental Health Trust’an gelen makalelerin, özellikle sağlık bölümlerinin özetini yayınlayacağız.

Ayrıca arşivimizde olan bilimsel yayınlarımız, duruşmanın yapılacağı 21 Ekim 2020 tarihine kadar aralıksız devam edecek.

İlk yazımız Slovak Akademisi’nden Igor Belyaev’in (Kanser Araştırma Enstiha kaptüsü, Biyomedikal Araştırma ile Center, Biyotıp Üniversitesi Bilim Parkı,) “Ana Düzenlemeler Sağlık ve Sağlık Riskleri Termal Olmayan Mikrodalgalara Maruz Kalma Mobil iletişim” konulu makalesi.

Igor Belyaev  5G’nin sağlık üzerinde ki etkileri özetle;

Sperm kalitesi üzerine RF etkileri üzerine yapılan çeşitli çalışmaların sonuçları yakın zamanda incelenmiş ve meta-analize tabi tutulmuştur. Rastgele etki modelleri kullanarak, cep telefonlarından yayılan RF'ye maruz kalma insanı etkileri ve  sperm ve  [38] sperm kalitesi ile doğurganlık  incelenmiştir.  

Bu sonuçlar, gözlemsel in vivo ve vitro çalışmalar, cep telefonlarından maruz kalmanın sperm kalitesini olumsuz etkilendiği gözlenmiştir.

Epidemiyolojik çalışmaların çoğu, dahil olmak üzere cep telefonlarından kronik maruz kalma radyasyonu ağır cep telefonu kullanıcılarında artan beyin kanseri riskleri, düşük kaliteli çalışmalar bu riski hafife alırken [39-42] [43]. Bildirilen beyin kanseri riski, etkilenen organlar araştırılmıştır.

EMF'ye kronik maruz kalma ile yapılan çalışmaların çoğu cep telefonları da dahil olmak üzere zararlı etkiler göstermiştir.  Etki türleri (ROS), Kanserojenlik ve ayrıca reaktif oksijenin indüksiyonuna dayanır. [44, 45]. Özellikle son birkaç meta analiz mevcut vaka kontrol çalışmalarının uzun süreli cep telefonu kullanımının (genellikle ≥ 10 yıl) istatistiksel olarak anlamlı beyin riskleri ile ilişkili tümörler (gliomalar ve akustik nöromlar) ilişki daha kısa kullanımda görülür [39-42].

Toksikoloji Programı (NTP) çalışmasında [46]; Arttırılmış beyindeki glioma insidansı ve malign schwannoma kalp son zamanlarda ulusal sıçanlarda bulundu.

Akustik nöroma, vestibüler schwannom olarak da adlandırılır, benzer bir tümör türüdür kalpte bulunan malign schwannoma olarak, aynı zamanda iyi huylu. Böylece, kronik olarak elde edilen NTP sonuçları. Laboratuar hayvanlarının MW maruziyeti, artmış epidemiyolojik insan çalışmaları glioma ve akustik nöroma riski.

NTP bulguları ve son çoğaltılmış hayvan Almanya'dan yapılan çalışmalar [47], diğer çalışmaları tamamladı ve mobilin kanserojenliği için yeterli kanıt sağladı. Telefon maruz hayvanlarda. Reaktif üretimi içeren etkiler oksijen / nitrojen türleri, kronik maruziyetle çalışmalar olası MW mekanizmaları için kanıt sağlamışlardır. Kanıt dikkate alınarak İnsan epidemiyolojik çalışmalarından, MW maruziyeti cep telefonlarının insan olarak sınıflandırılması önerildi.

Dünya Sağlığının bir parçası olan Kanser (IARC) Örgüt, geçtiğimiz günlerde NTP'nin çoğunluğunun kanserojen biyo-tahlil hakkındaki veriler yeniden değerlendirme için kanıt sağlamıştır RF ile indüklenen karsinogenezis [49]. MW maruziyetinin diğer potansiyel sağlık etkileri sinir sistemi hastalıkları ve aşırı duyarlılık elektromanyetik alanlar yakın zamanda gözden geçirilmiştir [50, 51].

5G KARŞI TEST EDİLEN BAZI SİNYALLER

GSM'den bazı sinyalleri test ettik (Global System for Mobil İletişim, 2G) ve UMTS (Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi, 3G) cep telefonları [68, 69].

Parametreleri/ölçümleri hem olumlu hem de maruziyete bağlı olarak olumsuz etkiler gözlenmiştir. Özellikle, MMW DNA onarımını engelledi ve belirli frekanslarda iyonlaştırıcı radyasyonun neden olduğu hasar sonucu, modülasyonlar ve polarizasyonlar [21] ortaya çıktı.

Bu açıdan MW insan vücuduna çok fazla nüfuz eder derin "ölü" model fantomlar ile karşılaştırıldığında. Çin meridyenlerinin elektromanyetik kökeni incelenmiştir Sovyet araştırma ekiplerinde Örneğin, Sit'ko ve ark. bulunan 56.46 GHz frekansını tarif etti terapötik frekanslara dayalı sıradan bir arama sırasında duodenum ülseri olan bir hastanın duyusal reaksiyonları [70]. Bu frekansta MMW uygulanarak, olumsuz his (spastik kasılma olarak tanımlanır) musculus quadricepts femoris) altında tekrar tekrar gözlendi.

Bu duyusal tepki kullanarak, Çin mide meridyenini izlemeye izin verdi 4 mT'de statik mıknatıs. 56.46 frekansında maruz kalma GHz hastanın sağlık durumunu kötüleştirdi. Böylece, bu maruziyet durduruldu ve hasta tipik pozitif tarafından bulunan rezonans terapötik frekansı hisler oluştu.

Çok hızlı bir RF darbesi bir insan vücuduna girdiğinde, üretebilen bir enerji patlaması (Brillouin öncüsü) üretir geleneksel modellerde tahmin edilenden çok daha derine iner.[71]. 5G'de kullanılan sinyaller, Brillouin öncülleri ile yüksek hızlı veriler oluşturulabilir.

Bu çalışma için, Slovak Araştırma ve Kalkınma Ajansı (APVV-15-0250) ve Hibe Slovak Cumhuriyeti Ajansı VEGA (2/0089/18). Teşekkür ederiz.

KAYANAKÇA

[38] J. A. Adams, T. S. Galloway, D. Mondal, S. C. Esteves,  and F. Mathews, "Effect of mobile telephones on sperm quality: a systematic review and meta-analysis," Environ Int, vol. 70, pp. 106-12, Sep 2014.

[39] M. Yang, W. Guo, C. Yang, J. Tang, Q. Huang, S. Feng, A. Jiang, X. Xu, and G. Jiang, "Mobile phone use and glioma risk: A systematic review and meta-analysis," PLoS One, vol. 12, p. e0175136, 2017.

[42] Y. Wang and X. Guo, "Meta-analysis of association between mobile phone use and glioma risk," J Cancer Res Ther, vol. 12, pp. C298-C300, 2016.

[43] A. G. Levis, N. Minicuci, P. Ricci, V. Gennaro, and S. Garbisa, "Mobile phones and head tumours. The discrepancies in cause-effect relationships in the epidemiological studies - how do they arise?," Environ Health, vol. 10, p. 59, 2011.

44] I. Belyaev, "Health effects of chronic exposure to radiation from mobile communication," in Mobile Communications and Public Health, M. Markov, Ed., ed Boca Raton: CRC Press, 2019, pp. 65-99.

[45] I. Belyaev, "Duration of Exposure and Dose in Assessing Nonthermal Biological Effects of Microwaves," in Dosimetry in Bioelectromagnetics, M. Markov, Ed., ed Boca Raton, London. New York: CRC Press, 2017, pp. 171-184.

[47] A. Lerchl, M. Klose, K. Grote, A. F. Wilhelm, O. Spathmann, T. Fiedler, J. Streckert, V. Hansen, and M. Clemens, "Tumor promotion by exposure to radiofrequency electromagnetic fields below exposure limits for humans," Biochem Biophys Res Commun, vol. 459, pp. 585-90, Apr 17 2015.

[49] M. M. Marques, A. Berrington de Gonzalez, F. A. Beland, P. Browne, P. A. Demers, D. W. Lachenmeier, T. Bahadori, D. K. Barupal, F. Belpoggi, P. Comba, M. Dai, R. D. Daniels, C. Ferreccio, O. A. Grigoriev, Y.-C. Hong, R. N. Hoover, J. Kanno, M. Kogevinas, G. Lasfargues, R. Malekzadeh, S. Masten, R. Newton, T. Norat, J. J. Pappas, C. Queiroz Moreira, T. Rodríguez, J. Rodríguez-Guzmán, V. Sewram, L. Zeise, L. Benbrahim- Tallaa, V. Bouvard, I. A. Cree, F. El Ghissassi, J. Girschik, Y. Grosse, A. L. Hall, M. C. Turner, K. Straif, M. Korenjak, V. McCormack, K. Müller, J. Schüz, J. Zavadil, M. K. Schubauer-Berigan, and K. Z. Guyton, "Advisory Group recommendations on priorities for the IARC Monographs," Lancet Oncol, 2019.

[50] D. Belpomme, L. Hardell, I. Belyaev, E. Burgio, and D. O. Carpenter, "Thermal and non-thermal health effects of low intensity non-ionizing radiation: An international perspective," Environ Pollut, vol. 242, pp. 643-658, Nov 2018.

[51] I. Belyaev, A. Dean, H. Eger, G. Hubmann, R. Jandrisovits, M. Kern, M. Kundi, H. Moshammer, P. Lercher, K. Muller, G. Oberfeld, P. Ohnsorge, P. Pelzmann, C. Scheingraber, and R. Thill, "EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses," Rev Environ Health, vol. 31, pp. 363-97, Sep 01 2016.

[52] J. Choi, J. H. Hwang, H. Lim, H. Joo, H. S. Yang, Y.

[68] E. Markova, L. O. Malmgren, and I. Y. Belyaev, "Microwaves from Mobile Phones Inhibit 53BP1 Focus Formation in Human Stem Cells More Strongly Than in Differentiated Cells: Possible Mechanistic Link to Cancer Risk," Environmental and Health Perspective, vol. 118, pp. 394-9, Mar 2010.

[69] I. Y. Belyaev, E. Markova, L. Hillert, L. O. Malmgren, and B. R. Persson, "Microwaves from UMTS/GSM mobile phones induce long-lasting inhibition of 53BP1/gamma-H2AX DNA repair foci in human lymphocytes," Bioelectromagnetics, vol. 30, pp. 129-41, Feb 2009.

[21] I. Y. Belyaev, V. S. Shcheglov, E. D. Alipov, and V. D. Ushalov, "Nonthermal effects of extremely highfrequency microwaves on chromatin conformation in cells in vitro - Dependence on physical, physiological, and genetic factors," IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques, vol. 48, pp. 2172-2179, Nov 2000.

[70] S. P. Sitko, E. A. Andreev, and I. S. Dobronravova, "The whole as a result of self-organization," J Biol Phys, vol. 16, pp. 71-73, December 01 1988.

[71] K. E. Oughstun, "Optimal Penetration in Debye-Model Dielectrics Using the Brillouin Precursor Pulse," Ieee Transactions on Antennas and Propagation, vol. 65, pp. 1832-1835, Apr 2017.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.