Öne Çıkanlar Ankara Üniversitesi Deprem TL 5G Mehmet Eymür

SİVAS DA KENEVİRE KAVUŞTU!

5gvirusnews Haber Merkezi Sivas / 29 Mart 2022

Sivas vilayetinin de 20.vilayet olarak 29842 sayılı Kenevir Yönetmeliğine dahil edilmesi ile birlikte 2021 yılı içerisinde bir çok girişim nezdinde 170 dekar alanda Kenevir ekimi yapılmıştır.

Türkiye'de ki ilk kenevir kitabını yazan ve 5 yıldır Kendir Enstitüsü Başkanlığını sürdüren Dr. Erdem Ulaş'ın proje ve verilerine göre Sivas vilayeti geniş coğrafyası ve yaşanılan gıda krizinde, küresel kıtlık durumunda Anadolu'yu besleyecek yüz ölçümünde topraklara sahip doğu-batı arasındaki merkezlerden birisidir.

Sivas'ın da Kendir ekimi için Cumhurbaşkanlığı nezdinde görüşmeler yapan ve akademik makaleleri gönderen Ulaş, Anadolu'da tarım için kaybedilecek bir dakika bile olmaması gerektiğini ve 5 yıldır anlattığı Köye Dönüş'ün pandemi ile hareketlendiğini, gelecek için toprakta yine umut olduğunu ifade etti.

KENEVİR MUCİZESİ SİVAS’TA

Cumhurbaşkanının, tarımda seferberlik ve Köye Dönüş planlarına dahil olan Sivas’a bu yıl Kenevir mucizesi geliyor. Sivas Valisi Salih Ayhan'ın direktifleriyle Kenevir ekim alanı 1000 dönüme çıkarıldı.

Sivaslı iş adamı Muharrem Atmaca’nın Sivas’ta kurduğu ATC HAWK Endüstriyel Tarım San Tic. Ltd. Şti OSB'de Kendir işleme fabrikası Türkiye'de ki girişimciliğin öncülerinden olacak.

Sivas’ta sözleşmeli ekim modeli ile tüm çiftçilerle görüşen ve Kenevir ekimine teşvik eden Muharrem Atmaca, hasad sonrası Kenevirleri işleyerek binlerce sektörde kullanılmak üzere yurt içi ve yurt dışı piyasaya verecek. Atmaca, ATC Hawk firması ile kenevir yetiştiriciliği ve diğer bitkisel yağların üretimi tohum lif, talaş, iplik kumaş gibi hammadde üretimine devam etmektedir.

Muharrem Atmaca, “Sivas'da tarlaların bir bölümünde, tesisimizde işleyeceğimiz kenevirlerin bir kısmını yetiştiriyor. Diğer bölümü ise bir sonraki sene yetiştiricilik için ve tohum satışı yapabilmek için tohum elde etmekteyiz. Mevcut faaliyetlerimiz içerisindeki 1000 dönümlük bir anlaşmamız bulunmaktadır. Kenevir ve diğer bitkilerin yağları bünyemizde tohumlarından soğuk pres (Cold Press) yöntemiyle, yüksek ısıya maruz kalmadan sıkılarak elde ediyoruz. Yağın büyük bir kısmı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Besleyici değerinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Bu ürünleri gerek sağlık sektöründe ilaç olarak gerek temizlik ve daha farklı alanlarda kullanıldığı bilinmektedir diye ifade etmektedir.” dedi.

Türkiye’mize ve Sivas'a hayırlı olsun.

Anahtar Kelimeler:
KenevirSivasErdem Ulaş
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fazlı Birinci 2 yıl önce

Sivasa hayırlı olsun çifçiye güzel bir gelir kaynağı olur inşAllah

Avatar
Osman Laçin 2 yıl önce

Türk tarımı ve sanayisi için olumlu gelişmeler