Öne Çıkanlar 5G Ankara Üniversitesi Deprem TL Mehmet Eymür

COVİD-19 VARYANTI, TANIMLAMAYAN GÖK CİSİMİNE DÖNDÜ

5gvirüsnews Haber Merkezi Antalya / 16 Nisan 2021

Eğer varyant ile ilgili gelişmeleri öğreneceksek bunu birinci kaynaktan yani pandemi operasyonunun etkili isimi Bill Gates’ten dinlemeliyiz. Zaten o da  COVID-19’u deşifre olunca  bu seferde kendi web sitesinde, “Varyantlar(*) hakkında bilmeniz gereken 5 şey” başlıklı önemli bir bilgi paylaştı.

Bill Gates’in itiraf gibi, yalnızca teorik bilgiye dayanan, bahsettiği virüsü hiç göremeden ve bazen de tanımlanmayan gök cismini çağrıştırarak anlattığı dersinin başında, COVID-19'a neden olan virüs için, “evrim geçiriyor ve pandemiyi sona erdirme çabalarımız” karmakarışık oluyor dedi. Bu karmakarışık olan duruma AŞI nasıl etkili olacak veya AŞI bu karmakarışık olan durumu düzetecek özelliklere mi sahip onu da nasıl taklalar attığına tanıklık edeceksiniz. Hatta Bill Gates’in varyant eksenli anlatımlarını diğer bir ifade ile bilimsel komedi de diyebiliriz.

Pandemi şemsiyesi altında hayatımıza giren varyantı, kafasında karmakarışık duruma gelen projeye sığdırarak şöyle anlattı;

Geçen yıl vakfımızdaki ve dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarımızla COVID-19'u test etme, tedavi etme ve önlemenin yolları hakkında çok zaman geçirdim. Son aylarda, bu toplantılardaki uzmanlar giderek aynı soruyu soruyorlar: Yeni varyantlar, pandemiyi sona erdirme çabalarımızı nasıl etkileyecek?

Dünya, COVID-19 ile mücadelede uzun bir yol kat etti, ancak virüsün yeni varyantları, geçen yıl kaydettiğimiz ilerlemeyi tehdit edebilir. Varyantların pandemiyi nasıl karmaşıklaştırdığını (ve olmadığını) anlamak istiyorsanız bilmeniz gereken beş şey aşağıda belirtilmiştir.

1. Daha önce grip aşısı olduysanız, zaten bir virüs varyantı ile uğraşmışsınızdır.

Virüsler her zaman gelişir. Bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmadığınız sürece, bir "varyant" fikri yeni ve korkutucu görünebilir -ancak bunlar hakkında özellikle sıra dışı bir şey yoktur. İnfluenza'nın hızlı bir şekilde mutasyona uğrama yeteneği (bundan sonraki bölümde bunun hakkında daha fazla konuşacağım) neden her yıl yeni bir grip aşısı oluyoruz. Sürekli değişen grip virüsü türlerine ayak uydurmak için aşıyı yıllık olarak güncellememiz gerekiyor.

COVID-19'a neden olan virüsün neden değiştiğini anlamak için vücudunuzda nasıl çalıştığını (veya yayıldığını) anlamanız gerekir. Tüm virüsler gibi koronavirüsün de tek bir amacı vardır: kendini kopyalamak. Virüs, hücrelerinizi her işgal ettiğinde, virüsün daha fazla kopyasını oluşturmak için hücreyi RNA'sında kodlanmış talimatları izlemesi için kandırır.

Hücre yeni bir virüs oluştururken, bu talimatları kopyalamak zorundadır. Okulda bir daktilo dersi almak zorunda kaldıysanız, bir şeyi hata yapmadan yeniden yazmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. COVID-19'a neden olan virüsün kodu yaklaşık 30.000 harf uzunluğundadır. Bu, koronavirüsün sıklıkla yaptığı gibi, berbat etmek için pek çok fırsat verir.

Çoğu hata, işlevsel olarak aynı olan veya çoğaltılamayan bir virüse yol açar. Ancak arada bir, virüsün insanları enfekte etmesini veya bağışıklık sisteminden kaçmasını kolaylaştıran bir değişiklik olur. Bu değişim bir popülasyona yayılmaya başladığında, yeni bir varyant ortaya çıkar.

2. Aynı mutasyonların tekrar tekrar ortaya çıktığını görüyoruz. Bu iyi bir haber olabilir.

Tüm virüsler gelişir, ancak tüm virüsler aynı hızda ve aynı şekilde gelişmez. Grip gibi bazıları hızla değişiyor. Diğerleri yavaşça mutasyona uğrar. Neyse ki bizim için SARS-CoV-2 ikinci kampta. İnfluenza virüsünün yaklaşık yarısı kadar hızlı mutasyona uğrar.

Şu anda her zaman yeni varyantların ortaya çıktığını hissettirdiğini biliyorum. Bunun nedeni, dünya çapında dolaşan ve ona değişim için daha fazla fırsat veren çok fazla virüs olmasıdır. Vaka sayıları düştüğünde, yeni varyantların çok daha seyrek ortaya çıktığını göreceğimizden şüpheleniyorum.

Pek çok farklı şekilde yeniden düzenlenebilen sekiz genetik segmentten oluşan influenza virüsleriyle karşılaştırıldığında, koronavirüs çok daha basit bir virüstür. Şimdiye kadar gördüğümüz en önemli mutasyonlar aynı noktada meydana geldi: Virüs yüzeyinden dışarıya yapışan dikenli protein.

Bu artış proteini, COVID'nin yayılmasının anahtarıdır. Şekli, virüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan şeydir. Spike proteini biraz değişirse, hücrelere daha etkili bir şekilde bağlanabilir (bu da virüsü daha bulaşıcı hale getirir) veya bağışıklık sisteminin hedef almasını zorlaştırabilir (bu da insanları ona daha duyarlı hale getirir). Ancak çok fazla değişirse, virüs artık yaşam döngüsünün anahtarı olan girişi elde edemez.

Bu sınırlı değişim kapasitesi, neden aynı mutasyonları birçok farklı varyasyondan ziyade farklı yerlerde görmeye devam ettiğimizi açıklayabilir. Hem B.1.1.7 (ilk olarak Birleşik Krallık'ta tespit edilmiştir) hem de B.1.351 (ilk olarak Güney Afrika'da bulunmuştur) bağımsız olarak evrimleşmiştir, ancak aynı mutasyonları paylaşmaktadırlar. Bu belirli mutasyonlarda, diğer değişikliklerden daha başarılı olmalarını sağlayan bir şey açıkça var.

Bazı uzmanlar, bu virüsün yapabileceği en ilgili mutasyonları zaten görmüş olabileceğimizi düşünüyor. Ancak COVID-19 elbette bizi daha önce de şaşırttı ve bizi yine şaşırtabilir.

3. Virüs değişiyor, ancak pandemiyi sona erdirmenin yolu aynı kalıyor.

Geçen yıl, halk sağlığı uzmanları aynı mesajı tekrarlıyor: Aşı hazır ve herkes için hazır olana kadar elimizden gelen en iyi COVID-19'u içermemiz gerekiyor.

İyi haber şu ki, bugün kullanılan aşıların çoğu, yeni varyantlardan bile ciddi hastalıkları önlüyor gibi görünüyor. Bu, aşıların genel olarak ne kadar etkili olduğuna bir övgüdür. Her aşının farklı varyantlara karşı ne kadar etkili olduğuna dair hala çok daha fazla veriye ihtiyacımız var, ancak ilk rakamların çoğu güven vericidir (özellikle birçok insanın halihazırda aşılanmış olduğu ve B.1.1.7 türünün baskın olduğu İsrail var).

Şimdi büyük soru, varyantları hedeflemek için aşıları güncellememiz gerekip gerekmediğidir. Düzenleyiciler ve ilaç şirketleri, gerekli görülürse birkaç ay içinde piyasaya sürülebilecek değiştirilmiş bir aşı üzerinde çalışıyorlar. Burada, insanların çoğunun muhtemelen yaz sonunda aşılanacağı Birleşik Devletler'de, bazı insanlar ek zorlanmalara karşı koruma sağlayan bir takviye aşısı yaptırabilir.

Şimdilik anahtar, en iyi uygulamaları takip etmeye devam etmektir. Yeni varyantların ortaya çıkmasını önlemenin en iyi yolu, virüsün bulaşmasını tamamen durdurmaktır. Sosyal mesafe alma, maske takma ve aşı olma konusunda ihtiyatlı davranırsak, pandemiyi çok daha erken bitireceğiz.

4. Varyantlar, aşıların her yerde bulunmasını daha da önemli hale getirir.

COVID-19 her yerde, her yerde sağlık için bir tehdittir. Bu orijinal virüs için doğrudur ve varyantlar söz konusu olduğunda doğrudur.

Dünyada COVID-19'a neden olan virüs ne kadar fazla olursa, gelişmesi ve ona karşı savunmamızla yeni yöntemler geliştirmesi için o kadar çok fırsat vardır. Aşıyı gezegenin her köşesine ulaştırmazsak, çok daha kötü bir virüs türünün ortaya çıkma ihtimaliyle yaşamak zorunda kalacağız. Hatta mevcut aşılardan tamamen kaçınan yeni bir varyantın ortaya çıktığını bile görebiliyorduk.

Bunun olmasını kimse istemez. Olmadığından emin olmanın en iyi yolu, nerede yaşarlarsa yaşasınlar aşıyı ihtiyacı olan herkese ulaştırmaktır. Bu nedenle vakfımız, COVAX adlı bir girişim aracılığıyla düşük gelirli ülkelere COVID-19 aşıları sağlamak için hükümetler, aşı üreticileri, CEPI ve gibi kuruluşlar ve diğerleri ile birlikte .

COVAX kısa süre önce 2021'in ortasına kadar 300 milyon doz verebileceğini duyurdu. Bu harika bir haber, ancak COVID-19 tehdidini gerçekten ortadan kaldıracaksak dünyanın çok daha fazlasına ihtiyacı olacak. Yaz aylarında dünyanın bazı yerlerinde hayat normale dönmeye başlasa bile, zengin dünya ülkeleri COVAX'ın çalışmalarını desteklemeye devam edecekler.

5. Bir dahaki sefere daha iyisini yapabiliriz.

Virüs çeşitleri kaçınılmazdır. Kendimizi bir patojenin dünya çapında yayıldığı bir salgın senaryosunda bulursak, tıpkı COVID-19'da gördüğümüz gibi, onu durdurma girişimlerimizden kurtulmak için uyum sağladığını görmeyi beklemeliyiz. Umarım bir dahaki sefere fark, bu varyantları daha önce tespit etmeye daha hazırlıklı olmamızdır.

Anahtar, daha iyi hastalık sürveyansı ile birlikte genetik sıralama olacaktır. Şu anda, COVID-19 için pozitif test yaparsanız, test örneğinizin sıralanmak üzere seçilme olasılığı vardır. Bu, araştırmacıların virüsün RNA talimatlarını oluşturan 30.000 harfli kodu tam olarak görmelerini sağlar. Bu kod, bir bilgisayarın örneğinizdeki virüsü dolaşımdaki diğer tüm suşlarla karşılaştırdığı bir veritabanına yüklenir. Bölgenizde tekrar tekrar ortaya çıkmaya başlayan yeni bir türünüz varsa, bilim adamları, endişe duymaya gerek olup olmadığını görmek için dizi verilerini bulaşma, ölüm ve hastaneye yatma oranlarıyla karşılaştırabilir.

Araştırmacıların varyantları erken yakalamak için sistematik bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Bazı uzmanlar, bir patojenin nasıl mutasyona uğradığının doğru bir resmini elde etmek için tüm test örneklerinin en az yüzde 5'ini sıralamamız gerektiğini düşünüyor -ancak çok sayıda örneği sıralamak tek başına yeterli değil. İngiltere, testlerinin yaklaşık yüzde 8'ini analiz etti ve bu verileri gözetim yetenekleriyle ilişkilendirdi, bu da B.1.1.7'nin çok daha hızlı yayıldığını ve daha ölümcül olduğunu görmelerine yardımcı oldu. Güney Afrika, aşıların B.1.351 üzerinde nasıl çalıştığını, oradaki klinik deneylerin sonuçlarını sıralı verilerle karşılaştırarak hızlı bir şekilde görebildi.

Bu salgının varyantlarını izlemek için koyduğumuz araçlar, COVID-19'un en kötüsünün geride kalmasından çok sonra bile paha biçilmez olacaktır. Yaygın sıralama, bir sonraki pandemiye hazırlık planının bir parçası olmalıdır. Yeterince sıralama yapıyorsanız ve bu verileri diğer ölçümlerle karşılaştırıyorsanız, ilk ortaya çıktıklarında varyantlarla ilgili bilgileri görebilirsiniz. Bir değişikliği ne kadar erken tanımlarsanız, o kadar çok çalışmanız ve gerekirse aşıları ve terapötikleri(**) meydana gelen değişiklikleri ele alacak şekilde ayarlamanız gerekir.

Değişkenlerin bu salgına bir son verme çabalarımızı karmaşıklaştırdığına şüphe yok. En kötüsü geride kaldığında bile tetikte kalmamız gerekecek. Neyse ki, onların ortaya çıkmasını engellemek için ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Şimdilik, kendinizi korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, halk sağlığı kurallarına uymak ve uygun olduğunuz anda aşı olmaktır.

Bill Gates’in en etkili çözüm tabii ki esaret formülü olan; Sosyal mesafe, maske takma ve aşı olma konusunda ihtiyatlı davranırsak, pandemiyi çok daha erken bitireceğiz. Bir de çeyrek, yarım ve tam kapanma tedbirleri!...

Dünya hükümetleri orijinal bu yazının sahibi ile yani bu süzme aptala daha ne kadar  itaat edecek?

Bill Gates’in, “Varyantlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey” ortalıkta duruyor!

İşin aslı ise Nasa’da çalışan Nobel Tıp Ödülü’ne aday gösterilen Astrobiyolog Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu Banes’in  ifade ettiği gibi, “Virüsler sürekli mutasyona uğrar ve alır başına gider. Siz her sene aşı olmak zorunda kalırsınız. Bunun sonu yok!” Demek ki bu “virüs&aşı” insanlığı sonsuza dek sağmak ve kontrol etmenin yegane formülü…  

(*)Varyant; Mutasyonla gelişen yeni virüs. Mutasyon ise DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir.

(**)Terapötik; kelime anlamı olarak tedavi edici demektir. Yani bir hastalığın tedavisinde kullanılan şeydir.

Kaynak: https://www.gatesnotes.com/Health/5-things-you-should-know-about-variants?WT.mc_id=20210331100000_COVID19-variants_BG-TW_&WT.tsrc=BGTW

https://www.youtube.com/watch?v=E6pFKMi2XgQ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeynep A.. 3 yıl önce

Lan bill gates bi sus artık Allahın cezası herif ! Salak ya bu tam salak! Mehmet Ceyhan aşıyla bitmiş pandemi yok pandemiler hep mutasyonla bitmiştir demişti şimdi sesi.çıkmıyor vay kalleş !

Avatar
Dahi 3 yıl önce

Mehmet ceyhan hicbir pandemi 2 yıldan fazla sürmez demişti. Şimdi 2 yılda bitmez diyor.o günün şartları farklıydı diyor.ceyhan efendi şimdi ulaşım daha hızlı bir yılda bitmesi lazım.aşı başladıktan sonra bulaşmasa olumde artti.sen bizle kafamı buluyorsun.