Öne Çıkanlar YouTube Prof. Dr. Selim ŞEKER DSÖ Muammer Karabulut Abdurrahman DİLİPAK

MÜJDE: KENDİ MAFİA’NIZI KURABİLİRSİNİZ!

5gvirusnews Haber Merkezi 21.7.2020 Ankara

Bir yandan 5G, 6G , öte yandan Starlink alçak irtifa haberleşme uyduları tartışılırken sanal alemdeki sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, sübliminalmesajlarla tehlikeler giderek artıyor. Dünya bir yandan Sanal uyuşturucu ile tanışırken bir de “Real Gangster Crime” çıktı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Psikoloji Bölümü Sağlık Psikolojisi Ana bilim dalından Prof. Dr. Hatice DEMİRBAŞ ve  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana bilim dalından Prof. Dr. İ. Hamit HANCI bir makale yayınlayarak tehlikeye dikkat çektiler. Ölüm, şiddet korku ve dehşet içeren  oyunların özellikle gençler üzerinde ciddi bir etkisi olduğunun altını çizen uzmanlar, 2017 den itibaren  ciddi bir artış gösteren ve viral olarak sanal ortamda bulaşan bu oyunlara dahil olunduğunda oyuncu dünyada saygınlığı olan bir mafya grubu oluşturulmakta ve sürü psikolojisi ile Mafyöz davranışları özümsemektedir.. Sözkonusu makalede “Oyunu oynayan kendi mafya imparatorluğunu kurup, mafya ailesinin bir üyesi olarak en iyisi olacağı telkini ile oyuna başlamaktadır. Suç oranı yüksek bir şehirde geçen bu ücretsiz oyunda oyunun kuralı olarak suç dünyasının her zaman var olacağı mesajı yanı sıra ‘başarının zirvesine kadar uzun ve dikenli bir yol izlemeye çalışmalısınız’ mesajı verilerek oynayanlara suç işleme, adam öldürme ve hile öğretilmekte ve  farklı silah çeşitleri tanıtılmaktadır” denmektedir.

MACERA İÇİN DEVAM ET!

“Real Gangster Crime” oyununu oynamak veya bilgisayara indirmek için sitesine gidildiğinde “Bu ücretsiz oyun, tamamıyla bir eğlence parkı sunuyor, şehri keşfedin ve ilginç aktiviteler bulun. Ayrıca şehirde araba ile dolaşabilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Macera için devam et!” yönlendirmesi ile karşılaşılmakta ve gençlerde heyecan ve merak yaratmaktadır.

Bu tür oyunlarda şiddet, keyifli ve eğlenceli bir maceraya sunulmakta ve hızlı olmalısınız istenmektedir. Polisten kaçmayı bileceksiniz. Acımasız olacaksınız.. Katı  yasalar, tehlikeli ve büyüleyici bir dünyanın ihtişamı ile karşınıza çıkan herkese, bu şehirde gerçek bir gangster olduğunuzu herkese göstermeniz, tüm rakiplerinizi ortadan kaldırıp kendinize büyük bir yeraltı imparatorluğu kurmanız isteniyor.

Söz konusu oyunun Türkiyedekioyuncularaçısından5 üzerinden 4.1 puan seviyesinde olduğu görülüyor. Makalede “Oyunda suç işlemek ve polisle mücadele etmek de öğretilmekte ve sonunda haz duygusu yaşatılmaktadır.Bu, o kadar da masum bir durum değildir. Oyuncu bu öğretilenleri gerçek hayatta da denemeye kalkabilmektedir. Özellikle merak ve macera duygularını gidermek üzere bu tarz oyunlar oynanmaktadır. Oyunun sitesinde yapılan yorumlar incelendiğinde oyunu nasıl daha hızlı oynayabileceğiniz ile ilgili hileler, komutlarda gençleri oyunu daha merak eder hale getirmekte ve oyunu oynayanların nasıl oyuna kendilerini kaptırdıkları görülmektedir. Bu ve benzeri oyunlar şiddet barındırmaktadır. Şiddet genellikle öğrenilmektedir. Bu nedenle bu tür oyunlar şiddetin öğrenilmesine aracılık etmektedir. Şiddet ve suç davranışının arttığını medyada ve çevremizde şahit olduğumuzda bu artışa şaşmamak gerekir. Çünkü öğrenilenler gerçek hayatta da denenmektedir. Oyunu oynayan çocuk ve ergenler gerçek hayatta da oyunlardaki karakterlerin yapabileceklerini düşünerek kendileri de bu tarz davranışlarda bulunabilmektedirler” denilmektedir.

ÇALMA, YALAN, ŞİDDET İPUCU OLABİLİR

Daha önce “mavi balina”, “momo”, “mavi bebek”, “Angel” gibi oyunların oynayanların intihar ettikleri ve çevrelerine zarar verdikleri biliniyor. Uzmanlarailelerin çocuklarını bir dedektif gibi değil ama daha fazla ortak mekan paylaşımı ve sohbet ortamında konuşarak karşılıklı sevgi, saygı ve güvene dayalı bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.Sözkonusu makalede ayrıca “çocuklarında gözlemledikleri şiddet gösterme, korku yaşama, para veya değerli eşyaları çalma, yalan söyleme, uyku ve yeme sorunları gibi ani davranış değişiklerine karşı dikkatli olmalıdırlar. Bunlar birçok durumun habercisi olabilir, bunlardan biri de şiddet içeren oyunların oynanmasıdır.” Görüşlerine yer verilmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.