Öne Çıkanlar Dünya Ekonomik Forumu Yahdiler DSÖ YouTube Sosyalizm

Temel Sorun Bağışıklık Sistemi:

Yazan Dr. Muzaffer YURTTAŞ

Multiple Skleroz yani MS, beyin ve omurilikte hücreler arası iletimi sağlayan sinir liflerinin çevresindeki kılıfın (myelin) hasar görmesi sonucu, görme bozukluğu, denge kaybı, yorgunluk ve ciltte uyuşukluk hissi gibi bulgularla seyreden bir hastalıktır.

Beyinden hedef organlara giden emirlerin ve çevremizden aldığımız duyuların beyine iletilmesini sağlayan sinir lifleri MS’te hasar gördüğünden her iki yolu da ilgilendiren bulgular ortaya çıkabilir. Yürüme, hareket etme, konuşma ve idrar yapma gibi fonksiyonları bozarken, görme ve hissetme duyularının hasar görmesine neden olur.

Temel Sorun Bağışıklık Sistemi:

MS’te temel sorun diğer romatizmal hastalıklarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına yani sinir kılıflarına karşı savaşması ve hasar vermesidir. Bir otoimmün hastalık olan MS’te bağışıklık sistemi yabancı madde veya mikroplara karşı verdiği cevabı myelin kılıfına karşı verir.

Bağışıklık sisteminin myelin kılıfına verdiği cevabı neyin başlattığı kesin olarak bilinmiyor. Bazı viral enfeksiyonlar, çevresel etkenler ve genetik yatkınlık hastalığı tetikleyebilecek faktörler arasında görülüyor. Neden tam olarak bilinmediği için de hastalığa karşı herhangi bir önlem maalesef bulunamıyor.

Dikkatli Olunması Gereken Bir Hastalık

MS ile birlikte en fazla görme bozuklukları (çift görme, bulanık görme, görme kaybı), denge kaybı, kol ve bacaklarda hissizlik görülmekle birlikte konuşmada bozukluk, peltek konuşma, sakarlaşma gibi çok da hastalığın kendisini ortaya çıkarmayan bulgular da görülebiliyor.

MS ataklarla seyreder. Yukarıda adı geçen semptomların ATAK olarak adlandırılabilmesi için en az 24 saat sürmesi gerekir ve iki atak arasında en az 1 ay bulunmalıdır. Hastaların çoğunda atak ve iyileşme periyotları hâkimdir. Bir atağın sonunda genellikle tama yakın iyileşme görülür ve ikinci bir atağa kadar hastanın bulgularında herhangi bir artış ya da şiddetlenme görülmez. Ataklar arasında ne kadar süre olacağı önceden öngörülemiyor. Bazı hastalar yılda 3-4 atak geçirirken bazı hastalarda iki atak arası süre yılları bulabiliyor.

MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.

Tanıda MRG Önemli

MS’in tanısı bir nöroloji uzmanının hastayı muayenesinden şüphelendiği bulgularla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemiyle beyindeki sinir kılıflarını tutan lezyonların gösterilmesiyle konur. Başka hastalıklardan ayırt edebilmek için Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) incelemesi gerekebilir.

Tedavi ve Öneriler:

Hastalığın nedeni tam olarak bilinemediği için bugüne kadar MS’te kullanılan tedaviler de neden yönelik olmaktan uzak, non-spesifik bağışıklık sisteminin genel olarak baskılanması veya düzenlenmesine yönelik olmuştur. Bu amaçla genellikle kortizon uygulanmaktadır.

1)Ozon Tedavisi: MS’li hastalarda gelişen nörolojik bozukluklar, ozon tedavisinin etkin kullanım alanı içine girer. Major ve minör ozon uygulanması birlikte yapılmalıdır. Ozonterapi MS’li hastalarda şu amaçlar için kullanılmaktadır;

• Klasik tedavi modalitesinin etkinliğini arttırmak ve yan etkilerini azaltmak,

• İmmunmodülatör etki; İmmünitenin hücresel bağı üzerindeki baskının immün olarak düzeltilmesi

• Nöronların intrasellüler metabolizmalarında genetik olarak saptanan ve sekonder olarak gelişen bozuklukların “dengelenmesi”

• Miyelin’in biyolojik bir membran kılıfı olarak stabilizasyonu

• Kanın biyokimyasal parametrelerinin ve gaz kompozisyonunun normalizasyonu

• Vejetatif sinir sistemi bölümü üzerindeki “trofik kontrol”ün restorasyonu

MS’te ortaya çıkan inflamatuar (yangısal) ortam ozon tedavisi ile düzeltilip normale döndürülebilmektedir. Ayrıca hiçbir yan etkisi olmayan ozon terapinin uygulandığı MS’li hastaların şikâyetlerinde belirgin düzelmeler saptanmıştır.

2)Bitkisel Destek Ürünler: D3 K2 vitamini mutlaka verilmelidir. Omega 3 (DHA içeriği en az 200 mg) tedaviye eklenmelidir. Balık tüketilmelidir. Kapari çayı ve kapari karpuzu salamurası önerilir. Badem ve ceviz günde 3-5 tane tüketilmelidir. Katkılı besinlerden, aspartam gibi tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır. İmmün sistem regülasyonu için yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynakları beslenmede yer almalıdır.

3)Sülük ve Hacamat Tedavisi: MS tanısı kesinleştikten ve ataklar sonrası şakaklara, kulak arkasına ve omurilik çevresine sülük uygulanması tamamlayıcı tıp açısından oldukça önemlidir. Üç ay ara ile hacamat uygulanmasını öneriyoruz.

Hastanın B12, D3 vitamin seviyeleri, tüm biyokimyasal tetkikleri bakılmalıdır. Eksik olan varsa yerine konulmalıdır. Hastaya beslenme tarzı ve bir yaşam şekli anlatılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
MultipleSklerozMS
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.