Öne Çıkanlar Orhan Kutan Cristian DROSTEN Diyarbakır Coronavirüs Aşık Veysel

ABD DENEYİMİ İLE

5G Nedir ve Neden Karşı Çıkıyoruz?

5Gvirusnews Haber Merkezi Colorado / 17 Kasım 2020

Türkiye’de 2G, 3G, 4G ve 4.5G derken 5G’ye geldik. Tabii ki 4.5G’de bizim buluşumuz olarak bu alanda hala açıklama bekliyor.

5gvirus - Platform olarak uzunca zamandır dünya’da 5g teknolojilerinin insan sağlığına ve doğal yaşama etkileri konusunda yapılan araştırmaları paylaşıyoruz. İşte bunlardan birisi de,  Bilgisayar ve İletişim Mühendisi olan Dr. Timothy Schoechle  tarafından, 18 Temmuz 2019 tarihinde yazılan bir araştırmayı pandeminden önce olduğu için özellikle  paylaşmak istiyoruz. Çünkü 5G’nin insan sağlığına etkileri pandemi ile birlikte değil tam 100 yıldır biliniyor. Ama DSÖ’nün 12 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan ettikten sonra daha çok gündeme gelmiştir. Bilgisayar Mühendisi Dr. Timothy Schoechle  bu çalışması ise 5G’yi bütün yönleri ile özetlediği için önemli gördük;

"5G" terimi, halen tanımlanmakta olan 5. nesil kablosuz hücresel telekom teknolojisini ifade etmektedir. Son kırk yılda, kablosuz endüstrisi, kabaca her 10 yılda bir yeni nesil cep telefonu teknolojisini tanıttı.

Günümüzün hücresel ağları 2G, 3G ve 4G'yi desteklemektedir. 4G, henüz tam olarak inşa edilmemiş olsa da, "uzun vadeli evrim" için LTE takma adı verildi. 5G, birkaç deneme dışında, henüz mevcut değil, ancak 4G'nin yerini almayacağı, ancak ona katkıda bulunacağı ölçüde biraz farklı olması için planlar var.

5G, gerçek zamanlı uygulamalar için daha hızlı veri aktarımı ve yanıt süresinde kısaltılmış gecikme gecikmesi yapabilen yeni, çok daha yüksek önceden kullanılmamış frekans bantlarını kullanan 4G LTE'nin kısa menzilli bir arkadaşı olacak. Daha uzun menzilli 4G LTE, ses hizmeti sağlamaya devam edecek ve 5G cihazlara bağlantıları yönetecek.

KÜÇÜK HÜCRE MANTIĞI

5G’de başka şekillerde farklı olacaktır. Daha hızlı indirme ve daha hızlı yanıt ile daha yüksek frekansların bir bedeli vardır. 5G radyo sinyali yayılma özellikleri çok farklıdır ve tam olarak anlaşılmamıştır. Havaalanlarındaki güvenlik tarayıcıları tarafından kullanılan  milimetrik dalgaları kullanacak. Bu dalgalar çok kısa bir menzile sahip olma eğilimindedir ve duvarlar, binalar, nem, yapraklar ve hatta vücudumuz tarafından engellenebilir. Yakınlaşıyorlar ve ışığa benzer şekilde davranıyorlar.

Bu, etkili hizmet sağlamak için hücresel sitelerin çok daha küçük alanları kapsaması ve alıcılara daha yakın olması gerektiği anlamına gelir. Bu, milimetrik dalga frekanslarında makul kapsama alanı elde etmek için kentsel alanlarımızı sokak lambaları, telefon direkleri, sokak lambaları ve benzerleri üzerindeki birçok, “küçük hücre” ile doyuran, “anten yoğunlaştırmasını” gerektiriyor. Bu 5G / 4G küçük hücrelerin binaların içine bile kurulması gerekebilir. Geleneksel büyük hücrelerde olduğu gibi, küçük hücrelerin de çekirdek ağa optik fiber "ana taşıyıcı" bağlantılarına sahip olması gerekecektir.

KÜÇÜK HÜCRE GERÇEKLİĞİ

Kablosuz endüstrisi, ağlarının tıkandığını ve daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli hizmetin gerekli olduğunu iddia ediyor. 2G, 3G ve 4G performansının tümü, daha küçük hücrelerle, yalnızca her bir hücreyi daha az kullanıcının kullanması sayesinde geliştirilebilir. 5G'nin tanıtımının bir kısmı, özellikle mevcut hücresel teknoloji performansını iyileştirmeyi haklı çıkarmakla ilgili olabilir.

5G başlangıçta mevcut olmayacak. 5G yutturmaca, kule onayları olmadan sadece 2G, 3G ve 4G hizmetlerini genişletirken, küçük hücreler kurmak için yerel düzenlemelerden kaçınmak için bir mantık sağlayacaktır.

NEDEN 5G’YE İHTİYACIMIZ VAR?

Ağırlıklı olarak, son medya hesapları 5G'yi sadece akıllı telefon hizmetini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda İnternet'te devrim yaratabilecek mucizevi bir ilerleme olarak kullanacak. New York Times yazarı Thomas Friedman gibi gazetecilere göre, "5G, İnternet kadar devrimci olabilir." Bu efsane yaratan anlatıyla çerçevelenen 5G, bir şekilde otonom araçlar (AV'ler), sanal gerçeklik (VR) ve yapay zeka (AI) gibi muhtemelen önemli yeni teknolojileri etkinleştirecek. Nefes kesen organizatörler ayrıca fabrika otomatında, uzaktan ameliyatta, nesnelerin interneti (IoT) ve çok daha fazlasında, "yeni sınırların" açılışını da kutlarlar.

Yukarıdaki örneklerin tümü, önce 5G ile ilgileri açısından spekülatif ve sorunludur ve hiçbiri önemli mevcut pazarları temsil etmez. Bu tür kapsamlı ve kutlama retoriğinin talihsiz bir sonucu, "erişim" ve "çekirdek" ağ veya İnternet arasındaki önemli ayrımı halkın zihninde birleştirmektir. 5G, öncelikle akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için kablosuz erişimde bir geliştirmedir ve çekirdeğin veya İnternetin kendisinin işlevselliği ile çok az ilgisi vardır. Bu yüzeysel mitolojinin arkasına baktığımızda, 5G juggernaut'u (**) yönlendiren başka nedenler buluyoruz. Bunun bir nedeni, akıllı telefon satışlarının düşmesi ve yeni nesil telefonlar ve ağ donanımı satma ihtiyacı olabilir. Bu, IEEE'nin (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) ve bazı devlet kurumlarının (örneğin, NIST, NTIA, vb.) Ve 5G'nin çoğunlukla iş ve kariyerle ilgili olduğu üniversitelerin artan coşkusunu kısmen açıklayabilir.

KAMUSAL ALANI KOLONİLEŞTİRMEK

Kamusal alanı kolonileştirmek 5G çabasının arkasındaki bir başka neden, İnternet'in arkasındaki birincil motive edici güç olan reklam ve veri toplama ile ilgilidir. BT / büyük teknoloji endüstrisinde ortaya çıkan şey (ör. Google, Facebook, Amazon, Microsoft, vb. İle başlayarak) yeni bir “gözetim kapitalizmi” ekonomisidir - kişisel yaşamlarımızdan para kazanan ve davranışlarımızı tahmin eden ve şekillendiren - şu özelliklerle karakterize edilir: Harvard Business School Profesörü Shoshana Zuboff. (1) Temel olarak 5G'nin taşınabilir cihazlara daha hızlı indirme vaadi, daha hızlı reklam dağıtımı ve yanıtı ile ilgilidir - bu da daha fazla ve daha hızlı kişisel veri toplamayı mümkün kılar. Böylece 5G ve Google'ın Android akıllı telefonu, geniş bir kurumsal gözetim altyapısının ayrılmaz parçaları haline gelir.

5G teknolojisi, küçük hücrelerden oluşan yeni ekosisteminin yolunu nasıl açtı? 5G, özel kablosuz taşıyıcılar (örneğin, Verizon, AT&T, T-Mobile, vb.) İçin çalışacaksa, ülke genelinde şehirlerde, kasabalarda ve topluluklarda bu kadar çok hücreye ihtiyaç duyulacağı açıkça ortaya çıktığında, hücre kulelerini yerleştirme veya kamusal geçiş haklarına erişim elde etme gibi normal yerel yönetim prosedürlerinden geçmek. Bu nedenle, 2015 yılı civarında, Koch kardeşler girişimi olan Amerikan Yasama Değişim Konseyi'nin (ALEC) yardımıyla, yerel belediyelerin küçük hücre konumlandırmasını düzenlemek için normal yeteneklerini engellemek ve sınırlamak için eyalet yasama organlarında sessizce model yasalar öne sürmeye başladı.

ALEC tarafından hazırlanan bu yasalar, "gelişmiş kablolu ve kablosuz telekom hizmetlerini kolaylaştırma" adı altında yaklaşık 20 eyalette sessizce kabul edildi. 2018 yılına gelindiğinde, bir Verizon avukatı, Trump'ın FCC'ye başkanlık etmek için atadığı kişi oldu ve ajans, yerel küçük hücre düzenlemesinin benzer şekilde önlenmesini zorunlu kılan bir emir kabul etti - böylece geri kalan eyaletleri de kapsadı.

Yeni yasalar ve düzenlemeler, küçük hücre yerleştirmenin onay süresi ve maliyetine ciddi sınırlamalar getiriyor - böylece yerel vergi mükellefleri pahasına endüstri için fiili bir sübvansiyon yaratıyor.

TEKERLEKLER 5G JUGGERNAUT’TAN (**) DÜŞMEYE BAŞLADI

Topluluklar 2019'un başlarında küçük hücrelere izin verildiğini ve inşasını görmeye başladığında, birçokları aniden çevrelerinin ve çocuklarının yeni bir "elektrosmog" (***) kirliliği biçimi olan mikrodalga ve şimdi milimetrik dalga radyasyonu - evlerinde, okullarında, kiliselerinde, rekreasyon merkezlerinde, parklarında, otobüslerinde ve sokaklarında her yerde.

Cep telefonu radyasyonunun kansere neden olabileceğine dair daha önceki kanıtları doğrulayan NIH Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) çalışması gibi 2018'de yeni çalışmalar yayınlandı. Diğer çalışmalar, radyasyonun bir dizi semptom ve diğer bozukluklarla korelasyonunu göstermiştir. Ancak, FCC gibi ulusal düzenleyici kurumlar, elektromanyetik radyasyonun biyolojik veya sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmek için donanımlı değildi ve bu nedenle, termal olmayan radyasyon hakkında yanlış varsayımlara bağlı olarak, açıkça tarihi geçmiş radyasyona maruz kalma sınırlarına bağlı kaldılar. Aynı zamanda, yerel yetkililer omuz silkerek, eyalet ALEC yasaları ve FCC politikası tarafından, "ellerinin bağlı" olduğunu söyleyerek sorunu atlattılar. Taşıyıcılar, FCC'nin ürünlerini "güvenli" olarak onayladığına itiraz ettiler ve ardından ürünlerinin getireceği harikaları ve ekonomik büyümeyi duyurmaya devam ettiler. Yerel vatandaşlar örgütlenmeye başladı.

Aniden, 2019'un başlarında yeni önleme kanunlarına ve yönetmeliklerine itiraz eden çok sayıda dava açıldı. Yasa koyucuların taşıyıcılara ve FCC'ye halk sağlığı ve ağların ve cihazların güvenliğini gösteren bilimsel kanıt talepleri cevapsız kaldı. FCC kararını tersine çevirecek mevzuat tanıtıldı ve ABD Temsilciler Meclisi'nde ortak sponsor oldu. Aynı zamanda, Silikon Vadisi’nin İnternet iletişim teknolojisi ve iş stratejisinin diğer yönleri de sorgulandı. Elektronik sosyal medyanın, seçim başarısızlıkları ve çarpıtmaları, psikolojik ve sosyal bozukluklar, telefon ve medya bağımlılığı, terörizm ve şiddet, intihar oranları ve tekelci pazar konsantrasyonu ve tahakkümüne kadar uzanan çeşitli toplumsal işlev bozukluklarında rol oynadığı gösterilmiştir. Akıllı telefonlar bu kaotik resmin ortasındaydı ve 5G öngörülemeyen bir joker haline gelmişti. Ve işler daha da karmaşık hale gelmek üzereydi.

2019 baharına gelindiğinde, uluslararası ticaret ve siyaset 5G tablosuna Trump'ın Çin'e ve ironik bir şekilde Avrupalı ​​müttefiklerine yönelik bir saldırı ile girdi. Trump'ın ilk hedefi, Çinli telekomünikasyon şirketi ve telefon ve ağ donanımı üreticisi Huawei'di.

Geçtiğimiz on yıl boyunca Huawei, telekom ekipmanı dünyasına hükmetmek için dikkatli uzun vadeli bir stratejik oyunu başarıyla oynadı ve rakip olarak yalnızca Ericsson ve Nokia'yı bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri'nin, yalnızca bir çip üreticisi ve fikri mülkiyet konusunda kira toplayıcısı olmaya geri dönen bir telekom şirketi olan Qualcomm'un tout ile kaldığı hiçbir üretim kalmamıştı. Bu arada Huawei, küresel 5G ağ standartlarının ana şampiyonu ve 5G teknolojisi fikri mülkiyetinin çoğunun sahibi olmuştur. Ayrıca müşterilere cömert finansman ve stratejik yardım sunarak dünyanın çoğu için vazgeçilmez bir ekipman tedarikçisi haline gelmişlerdi.

Trump'ın Huawei'ye yönelik ani ve sert saldırısı, ABD ve dünya telekom ağlarının güvenliği ve savunmasızlığı konusundaki endişeleri ortaya çıkardı. Bununla birlikte, telekom ağlarının tümü, üreticiler ve taşıyıcılar tarafından yapılan güvenlik ve gizlilik ihlallerine karşı savunmasızdır. Telekom ağlarından yararlanmak Çin'e özgü değil. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde, hem NSA hem de AT&T, mesajı istila etme, izleme ve yönlendirme konusunda bir üne sahiptir.

5G kervanı için ortaya çıkan sorunlar, tüm medya reklamcılığına, gazetecilik parlaklığına ve sektördeki kabalığına rağmen, 5G kablosuz yerel, eyalet, ulusal ve uluslararası düzeylerde artan sayıda sorunla karşılaştı.

Bu sorunlar;

1- Gecikmeli endüstri yatırımı.

2- Taşıyıcının yerel topluluklar tarafından uygulanan zorunlu sübvansiyona güvenmesi.

3- Ticaret savaşı kargaşası, özellikle Çin ile ilgili.

4- Siber güvenlik riskleri ve devlet casusluğu ile ilgili şikayetler.

5- RF radyasyon risklerine ilişkin halk sağlığı endişeleri.

6- Trump'ın Huawei'ye ve Çin'e saldırısı.

7- Google'ın Trump'ın Android ekosistemini bozması.

8- Qualcomm’un patentlerine karşı FTC rekabet mücadelesini kaybetmesi.

9- NYT'nin Rusya'yı suçlayan radyasyon şikayetlerine yönelik sahte haber saldırısı.

10- Milimetrik dalgalarla ilgili güvenlik endişeleri ve büyük ölçekli sağlık etkileri üzerine araştırma eksikliği. (yani, kobay olarak halka açık)

11- Yerel taban muhalefetini yaygınlaştırmak.

12- Mahkeme, şehirler, dernekler ve çevre grupları tarafından eyalet ve federal önlemlere itiraz ediyor.

13- Eksik spektrum tahsisi.

14- Spektrum maliyeti ve telekom operatörleri arasında işbirliği eksikliği.

15- "5G" yanlış beyanına ilişkin şirket içi tartışmalar. (ör. AT & T’nin "5Ge" si)

16- Eksik teknik standartlar.

17- Huawei’nin temel 5G teknolojisi ve standartlarına ilişkin patentleri. (ör. 2300 Huawei 5G patentleri)

18- Standart belirleme sürecinde Huawei’nin önemi.

19- Ekipman ve telefon üreticilerinin sevgisi. (Çin'e bağımlılık)

20- Milimetrik dalga yayılma özellikleri ve performansı üzerindeki belirsizlikler.

21- 5G gerektiren güvenilir uygulamaların eksikliği.

22- 5G'ye gerçek ihtiyaç eksikliği.

23- Mahremiyet, güvenlik ve gözetim konusunda kamuoyunda ortaya çıkan endişeler.

24- Akıllı telefonun sosyal ve politik işlev bozukluğuyla ilgili olarak ortaya çıkan kamuoyu endişeleri.

25- NOAA uydu yeryüzü veri toplama sistemleriyle çatışmalar.

(1) Shoshana Zuboff. The Age of Surveillance Capitalism: The Fight For a Human Future at the New Frontier of Power. New York: Public Affairs/Perseus Books. 2019. (691 pages)

(*) Dr.Timothy Schoechle; PhD, Boulder, Colorado merkezli bilgisayar ve iletişim mühendisliği ve politika alanında uluslararası danışmandır. Ulusal Bilim, Hukuk ve Kamu Politikası Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırma Görevlisidir.

(**) Juggernaut ; Kurgusal karekter, önüne gelen her şeyi yıkan güç.

(***) Elektrosmog; insan yapımı tüm elektromanyetik alanların yarattığı elektromanyetik kirliliğe verilen bir isim.

Anahtar Kelimeler:
5GTimothy SchoechleTrump
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ümmet 3 yıl önce

s.a
Allah insanların robotlara dönüştürülmesine müsaade etmez.
bana göre elektromanyetik bir olay gerçekleşebilir ve insanların bu fütursuz ve sapkın amelleri çöp olabilir.

Avatar
Emre Yıldırım 3 yıl önce

4.5G bizim buluşumuz değildir. Şu anda Türkiye'de asgari 4.5G kurulumu yapıldı. Yıllar önce Nokia 5800 telefonumda, mekan değiştirdikçe farklı baz istasyonlarına bağlandıkça, 3G-3.5G-3.75G yazdığını gördüm. Daha sonra operatörler H ve H+ olarak yayınlamaya başladılar. 4.5G açıklama bekleyen bir konu değildir.