Öne Çıkanlar ABD KKTC Aşık Veysel Megali İdea Abdülkadir Aslantaş

MAVİ VATANDA, LİMAN ve GEMİ REZALETİ!  

5gvirusnews Haber Merkezi - Girne / 21 Ocak 2023

İnsanların çağdışı deniz yolculuğuna mahkum edildiği, acentelerin vicdanına kalmış fiyatlarla biletin satıldığı ve vergi oranın neye göre belirlendiği bilmece olan bir yolculuk yapmak istiyorsanız, KKTC limanındaki gemiler sizi bekliyor.

KKTC’ye çalışmaya, gezmeye ve çoğunlukla okumak için giden öğrencilerin artan uçak bileti fiyatlarından dolayı tercih ettiği gemi, soygun, eziyet ve utanç yüküyle yol alıyor.

Girne-Taşucu arası gemi yolculuğu verginin %60-100 olduğu,  birinci kuralın, “en geç 2 saat önce limanda olun”  uyarısı ile başlıyor ama zamanından 3 saat sonra ancak kalkıyor. Yolculuk 6-7 saat arasında olurken, toplam yolculuk 10-11 saat sürüyor.

Diğer tarafta gemi acentelerin sattığı biletin dünyada bir örneği bulunmuyor.

Örneğin aynı gemide;

1 bilet fiyatı 583 TL, vergi 289 TL = 872 TL

1 bilet fiyatı 319 TL, vergi 211 TL = 530 TL

Bilet fiyatı ile özellikle alınan vergi oranında da dikkat çekici fark var.

Bilet istismarından sonra ilk çile 5 adet pasaport kontrolünün olduğu ama 2 kabinin hizmet verdiği liman gümrüğünde yaşanıyor. Neden böyle olduğunu sorduğumuz görevli, “biz devamlı söylüyoruz, şikayet ediliyor ama ilgilenilmiyor.” diyor. Aslında fazla değil, limanın yoğun olduğu günde fazladan 3 kişi görevlendirildiğinde sorun çözülür. Ama hizmet için alınan yüksek vergiye rağmen bu sorunlar çözülmüyor. Çözülmeme nedeni olarak, Türkiye ile yapılan protokol gösteriliyor. Çünkü Türkiye, resmi dairelerde personel fazlalığından dolayı, 2 kişi emekli olmadan yeni 1 istihdamı kabul etmiyormuş. Böylelikle kamuda personelin olmazsa olmazı olan, liman ve gümrük kapılarında hizmetler aksıyormuş…  

Sorun, yalnızca Allah ne verdiyse numarasız satılan biletler ve liman gümrüğünde yaşanmıyor. Asıl çile valizlerin gelişi güzel istif edilmesi ve geminin geç kalkması ile başlıyor, içerde hijyenden yoksun bir ortamda 10-11 saat devam ediyor.

Feribot-Gemide koltuk sayısı yetersiz olunca insanlar nereyi bulursa oraya yatmak için uzanıyor. Geminin iç manzarasında,  yerinden sökülmüş koltuklarların üzerinde yatan insanlar ve çağın çok gerisinde kalma bir kantinden yiyecek alanlar var. Dizel-elektrikli 35 yaşındaki  (1988) gemi büyük gürültü ile çalışan jeneratörlerle yol alırken, tüm aksamları bakımsız, paslı merdivenler, yerlerde kullanılmış boş kovaları olan bir hurda yığını.

  

Türkiye ile KKTC arasında bu geminin çalışmasına izin vermek İNSAN’a karşı büyük saygısızlıktır!  

Mavi vatan önemli ise İNSAN ile daha da önemlidir.

Ayrıca dünyanın en büyük feribotunu yapan bir ülkeyiz!  

Anahtar Kelimeler:
KKTCTürkiyeGirne
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih 1 yıl önce

Rezalet değil kepazelik