Öne Çıkanlar Georges MAROVİTCH Starlik DSÖ Vladimir Putin Russia

CHABAD EKİBİNE GÖRE, “IRKÇILIK” YAPMIŞIZ

5gvirusnews Haber Merkezi Lefkoşa / 23 Şubat 2024

5gvirusnews’ün, İsrail’in sapkın başbakanı CHABAD üyesi Netanyahu’nun, Gazze’de 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı çocuk katliamı ve soykırım ile birlikte KKTC’de toprak alımları iyice gün yüzüne çıkan AFİK Grubu ve bu grupla CHABAD arasındaki bağlantıyı haber yapması işgalcilerde rahatsızlık yarattı.

KKTC’DE İKİ GÜN ERİŞİM ENGELİ 57 GÜNE UZADI

KKTC’de yasadışı faaliyet gösteren CHABAD örgütü ile iltisaklı Dumik Constrution LTD’nin ortaklarından Simon Mistriel Aykut ve Yaacov Afik, 5gvirusnews’de 9 Aralık 2023 tarihinde, “GAFLET VE HATTA DALALET İÇİNDELER…BAŞTA RÜŞVET OLMAK ÜZERE, İSRAİL’İN KAMU KURULUŞU… TEHDİTLE TOPRAK SATIN ALMA…NE ARARSAN VAR” başlığı ile yayınlanan haberden dolayı BTHK’dan 29 Aralık 2023 tarihinde erişim engeli istedi. BTHK Başkanı Kadri Bürüncük de 3 Ocak 2024 tarihinde 5gvirusunews’i erişim engelini yasa gereği kabul ederek, erişimi engelledi. Sürenin yani erişim engelinin uzaması için, CHABAD örgütüne mensup AFİK Grubu  avukatlarından yasa gereği mahkeme kararı istendi. Lefkoşa Kaza Mahkemesinde  ise dava 6 Şubat 2024  tarihinde açıldı ve 9 Şubat 2024 tarihinde de istenilen ara emri mahkeme kabul etmedi. Bu gelişmelerin ardından usulsüz kapatmadan dolayı Ulaştırma Bakanı arandı bir sonuç çıkmadı. 20 Şubat 2024 tarihinde BTHK’ın hukuk birimine ulaşıldı ve aynı gün erişim engeli kaldırıldı. Böylelikle mevcut yasa tahtında iki gün kapalı kalması gereken 5gvirusnews’in haber sitesi 57 gün kapalı kaldı. Bu da doğal olarak 5gvirusnews-platformu tarafından kınandı.

Diğer tarafta CHABAD ile birlikte hareket eden AFİK Gruba göre yayınlanan haberler, KKTC yasaları nezdinde “zem (kınama, kötüleme, yerme, yergı) ve kadih (Bir kimse hakkında kötü söz söyleyen) suçunu ve/veya haksız fiilini” içeriyormuş. Ve bu kapsamda da 5gvirusnews’de yayınlanan yazıda aşağıda sıralanan suçları işlenmiş.

a. Mezkur yayın müstedileri zemmetme saiki ile yapılmıştır,  

b. Mezkur yayın yasadışı olarak yapılmıştır,

c. Müstediler suç isnat etmektedir,

d. Müstedileri genel nefret, aşağılama ve tiksinilecek bir konuma sokmuştur,

e. Cürüm isnadı mevcuttur,

f. Müstedileri Mesleği ve/veya işlerine ve/veya meşguliyetlerine, mevkiine ve şöhretine zarar verici niteliktedir.,

g. Irkçılık içermektedir.

Ayrıca 5gvirusnews’in, platformun yayın organı olduğunu anlamayan davacılar, web sitesinde genel yayın yönetmeni ve diğer künye bilgileri olmadığı için  hukuka aykırı olduğu iddiasında bulunarak siteye KKTC’de erişim engeli talep etmişlerdir. İlgili kurumun mahkeme kararı ve/veya talep ile ilgili istediği ara emri Lefkoşa Kaza Mahkemesinden getirmeyen CHABAD grubunun talebi anacak iki günle sınırlı kalmış. Ve KKTC’de 5gvirüsnews’e iki gün erişim sağlanamamıştır.

KKTC’de AFIK GROUP bünyesinde, “Caesar Resort” adı altında inşaat yapan Dumik Constrution LTD’nin dava dilekçesinde 5gvirusnews’ün, “şeref ve haysiyetlerine”  yönelik yayın yaptığına yer verildi.  

Dava dilekçesini inceleyen 5gvirusnews hukukçuları, Yemin Varakasının ilk önce haberde adı geçen “Özkan Karaağaç” adına düzenlenmiş olduğunu daha  sonrada üstü çizilerek, ne müdürü olduğu belli olmayan, “Ali Mucan”un anlatımları ile dava açılmış görünüyor. Yani habere asıl konu olan,  CHABAD ile iltisaklı Simon Mistriel Aykut ve Yaacov Afik’in adları geçmiyor. Demek ki taşınmaz mal alımında yaptıkları işbirlikçi kullanma usulünü dava dilekçesinde göstermeye devam etmişler.

KKTC’de 5gvirusnews’e erişim engeli koymak isteyen Dumik Constrution LTD’in davası 6 Mart 2024 tarihinde Lefkoşa Kaza Mahkemesinde görülecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Filiz 2 ay önce

Mahkeme belgesi olmasa inanmazdım tarihe gectiniz

Avatar
Adil b.. 2 ay önce

Vay be ki vay

Avatar
Faruk .k 2 ay önce

2 gün yerine 57 gün KKTC usulü olmuş yakisir