Öne Çıkanlar BND Bursa Teleferik Mendy Chitrik İsrail

KKTC BİR MİLLETVEKİLİ VAR!...

5gvirusnews-Yasemin ÖZTÜRK Röportajı / 25 Nisan 2023

KKTC’de son yıllarda en çok CHABAD ile birlikte gündeme gelen yabancılara mülk satışı konusunda ilgili resmi makamlardan bilgi istememize rağmen, hiçbir açıklama gelmediği gibi ağızlarını dahi açmadılar.

Taşınmaz mülk satışlarında CHABAD konusu açıldığında ise kısaca bilgimiz yok, tanımıyoruz ve ilk defa duyuyoruz dediler. Ama yalnızca UBP Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Sayın Yasemin ÖZTÜRK sorduğumuz soruları yanıtladı. Böylelikle bu röportaj sonrası, başta CHABAD olmak üzere yabancılara mülk satışı KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin gündemine gelecek gibi gözüküyor.

 

5gvirusnews; Girne’de 2008 yılından itibaren sözde faaliyet gösterdiği bilinen, “Kuzey Kıbrıs Chabad Yahudi Merkezi” hakkında bilginiz var mI?

Yasemin ÖZTÜRK; Evet duydum. Konu hakkında bilgi almak için İçişleri Bakanı’na da sordum. Ancak henüz bunların ülkemizde, hangi amaçla faaliyet gösterdikleri ve artık o bilinen tabelalarını hangi izinle astıkları konusunda henüz bir bilgi alamadım.    

5gvirusnews; KKTC’de Chabad gibi sapkın bir örgütün faaliyetlerine neden göz yumuluyor? KKTC’de satılan mülklerde örgütlü bir alıma ilişkin duyulan kuşku var mı? Ve Chabad’ın buradaki rolü nedir?

Yasemin ÖZTÜRK;  Şu ana kadar bu örgüt, sadece 5gvirusnews de yapılan haberler gündeme geldi.  Genellikle bilinen, Yahudilerin ve Rusların taşınmaz mülk aldığı yönündeydi. Gittikçe yoğunlaşan bu taşınmaz mülk alımları önce İskele’de yükselen binalarla kendini gösterdi. Sonra Güzelyurt’tan Karpaz’a ve hatta iç kesimlerimizde kalan en verimli bölgemiz olan Mesarya Ovası’na kadar uzandığını artık bilmeyen yok gibi. Kimsenin bilmiyordum veya görmedim deme şansı kalmadı. Burada aslında en önemli hadise bu alımların örgütlü olması, yine yapılan haberlerde  görünen Chabad’ın sorumlusu olan kişinin taşınmaz mal alımlarındaki rolü de gizli değil, açıkça pazarlama yapıyor.

KKTC’de Yahudi maskesi ile dolaşan bir din adamının emlak pazarlamasında öncü rol oynamasını dini hoşgörü olarak göremeyiz! Bu anlamda taşınmaz mal alımlarında Chabad’ın rolü belgelenmiştir.

Gözlemlediğim çok hızlı hareket etmeleri. Örneğin İskele bölgesinde bu kadar yoğun yapılaşma ne zaman planlandı? Alt yapı ile ilgili çalışma yapıldı mı? Bafra’da sağlıklı çalışmayan bir atık tesisleri dururken, İskele’de ne tür tedbirler alındı? Mutlaka olması gereken çöp arıtma ile ilgili bir yatırım var mı? Günümüzdeki en büyük sorunlardan birisi insan’ın barındığı yerlerdeki atıklar ve bu atıkların da mutlaka arıtılmasıdır. İfade etmek istediğim, adada bu kadar hızla yapılaşma çevre sağlığı açısından Chabad kadar tehlike arz etmektedir.

5gvirusnews; KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde, “Cahbad Yasası” olarak da anılmaya, konuşulmaya başlayan, yabancıların daha fazla mülk almasını teşvik eden bir yasa teklifi var.

İlgili yasa çalışması meclise kim getirdi? İlgili yasanın çıkmasını kim istiyor? Komisyonda görüşülecek mi? Mecliste Chabad örgütünün örtülü veya açık faaliyetleri bu bağlamda hiç gündeme geldi mi?

Yasemin ÖZTÜRK; Yasa teklifi İçişleri Bakanlığından geldi.

KKTC’deki mevcut yasalarımıza göre, yabancı bir ailenin (karı-koca) iki daire alma hakkı var veya 5 dönümün içinde bir hane alabiliyor. Meclisten geçmesi istenen 6 ay süreli yasa teklifinde ise ailenin her bir ferdinin 4 adet, toplamda ise 8 adet daire alma hakkı tanınıyor.

Eğer İskele bölgesinde 1+1 ev fiyatları 150-180 bin Pound’a çıkmışsa ve KKTC’de bir ailenin bu evleri alacak durumu, ekonomik şartlardan dolayı alıma yönelik bir uçurum  oluşturmuşsa, bu satışların veya yabancıların mülk alma işini bütün yönleri ile gözden geçirmek gerekiyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisinde, Girne’de 2008 yılından itibaren faaliyet gösterdiğini ve bir de tabelası olduğunu bildiğimiz Chabad örgütüne yönelik herhangi bir görüşme yapılmadı.

Tüm bu nedenlerden dolayı yabancılara taşınmaz mal satışına ilişkin yasanın meclisten çıkmaması için elimden ne geliyorsa yapacağım. Belki belli çevreler beni hedef yapacaktır. Ama inanıyorum ki ileride bu karşı duruşum takdir edilecektir.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kâmil 13 ay önce

KKTC den BİR vekilimiz var artık hepsine yeter

Avatar
Gülnur Atılgan 13 ay önce

Nihayet mi demeliyim ..

Avatar
Ufuk Sezer 13 ay önce

Bakalım elektrikçiler buna tepki verecekler mı?

Avatar
İsmet 13 ay önce

Allah C.C Müslümanların yar ve yardımcısı olsun...