Öne Çıkanlar KKTC DSÖ Dr Saeed Qureshi 28 Şubat AFİK GROUP

KLORDİOKSİT TOPRAĞI REHABİLİTE EDER..

5gvirusnews Ertan Duran Röportajı / 18 Şubat 2024

Dünya’da, “BİN YILIN ANA MİNERALİ”, NASA’nın, "Evrensel Bir Panzehir", DSÖ’nün, “İçme Suyunda Siyanür.. Geliştirilmesi için arka plan belgesi…İçme Suyu Kalitesine ilişkin” yayınladığı kılavuz, binlerce patent ve klorun kanserojen etkisinden dolayı başta ABD olmak üzere içme suyu arıtmasından kullanılan klordioksiti, Türkiye’de ilk defa kullanan ve üretenler arasında bulunan Ertan Duran’a aşağıdaki soruları sorduk…

5gvirusnews; Kendinizden bahseder misiniz?

Ertan Duran; Ziraat Mühendisiyim, ekonomist ve çiftçilik yapıyorum. Antalya’da FORUM PEYZAJ TARIM LTD ŞTİ olarak 27 yıldır tarım sektöründe çalışmaktayım. Tarımın kimyasal ve organik gübre bölümünde, seracılık ve açık alan bölümünde faaliyet gösteriyorum.

5gvirusnews; Klordioksit ile hangi şartlarda ve ne zaman tanıştınız.

Ertan Duran; Klordioksit ile 2005 yılında seralarımızda clowibakteri ile mücadele ederken tanıştım. O dönemlerde dezenfektanlar çok bilinmezken dolaylı yoldan elime geçen klordioksiti ilk defa o zaman kullandım.

5gvirusnews; Şirket olarak uluslararası alanda klordioksit üretiminde ne durumdasınız.

Ertan Duran; Türkiye’de ilk kullanımını ve yayılmasını sağlayan firmalardan birisiyim..

5gvirusnews; Türkiye’de klordioksit üretimi ne durumda ve kullanım alanları.

Ertan Duran;  Klordioksit: Türkiye’de kullanım alanları çok yaygın değil sadece tarım değil diğer sektörlerde de çok yaygın değil. Bunu sebebi klor satan firmaların klordioksitin önüne geçmelerinden kaynaklanıyor!

5gvirusnews; Tarım alanında ki kullanımı…

-Klordioksit toprağı rehabilite eder mi?

-Tüm tarım ürünleri için kullanılır mı?

Ertan Duran; Klordioksit evet toprağı rehabilitesini sağlar. Topraktaki nitrat kirlenmesini nötralize eder. Topraktaki zararlı organizmaları lysis yöntemiyle imha ederken, topraktaki yararlı organizmalara zarar vermez. Tabii ki, doğru ve gerçek formülü ile yapılmış klordioksit kullanımı ile olur.

Evet önüne geçebilir. Düzenli kullanıldıktan sonra bitkilerde zararlı organizmaları yok eder. Bunlara örnek olarak clowibakter, rugosa virüsü, mild mottle virüsleri, nematodlar, botrittis cinera vs

5gvirusnews; Tarım da klordioksit kullanımı, İsrail veya dışarıdan alınan zira amaçlı ilaçların önüne geçer mi?

Ertan Duran; Tarımda uzun yıllar edindiğim deneyimlere dayanarak klordioksitin bitkilerin dikiminden sökümüne kadar her dönemde kullanılması şart. Düzenli kullanıldıktan sonra çok daha az pestist(*) kullanımı gerçekleşir bu da insanları daha sağlıklı daha kaliteli ürünler sunmaya imkan sağlar

(*) pestist; Bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ''Pestisit'' ismi verilir.

5gvirusnews; Türkiye’de klordioksit içme suyunda kullanılıyor mu? Yeterli mi ve/veya neden kullanılmıyor?

Ertan Dura;  Bildiğim kadarıyla Türkiye’de içme sularında kullanılmıyor bunun nedeni klor satan devasa uluslararası firmalar daha önde olduğu için uluslararası firmaların asıl geçim kaynaklarından biri de dünyaya klor satmaktır. Bu da insanları belli bir oranda ister istemez diğer hastalıklara tetikliyor

5gvirusnews; Acaba Çevre Bakanlığı kanser etkisi de bilinen klor yerine içme suyunda  klordioksit kullanımı zorunlu hale getirebiliri mi?

Ertan Duran; Çevre Bakanlığı bu konunun üzerine düşse klordioksiti bütün içme sularında zorunlu kılar. Klor kullanımını iptal ettirir. Ama Türkiye’de yıllardan beridir gelen kalıplaşmış bir sistem var. Bunun dışına kolay kolay çıkılmıyor. Alışılmış neyse onunla devam edilmeye çalışılıyor. İnsanlar daha iyi ortamlarda daha steril, insanlara sağlık açısından etkisi çok yüksek su kullanması daha doğru olur.

5gvirusnews; Sağlık sektöründe kullanıldığına ilişkin bilginiz veya deneyiminiz var mı?

-Günlük hayta içme sularında (evde) kullanılabilir mı?

-Klordioksit kullanımı neden zararlı değil?

- Bugün X’de tırnak mantarı ile ilgili bir paylaşımda bulunduk. Tırnak mantarı için ideal klordioksit oranı nedir?

Ertan Duran; Maalesef sağlık sektöründe fazla bilgim yok. Sağlık sektörü yer ve yüzey dezenfektanı olarak klor içerikli ürünler kullanıyorlar. Anladığım kadarıyla klordioksiti Türkiye’de araştırmasını yapan kullanılmasını insanlara teşvik eden çok fazla materyal yok ya da bizim insanlarımız çok araştırmayı sevmiyorlar.

-Klordioksit İçme sularına 0,03 ppm(*) oranında kullanılabilir.

(*)ppm; milyonda bir birime verilen isimdir. Herhangi bir karışımda toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine 1 ppm denir.

-Klordioksit: Normal dezenfektanlar saf veya su ile seyreltilmiş olsada tahriş edici özellikleri vardır. Klordioksit su ile seyreltildiğinde hem özelliği bozulmuyor hem de tahriş etmiyor.

- Ayak tırnaklarındaki mantar için, 10 litre suya 25 cc(*) klordioksit yeterli olur.

(*) cc; 1 cc = 1 santimetreküp anlamına gelir. Enjektörlerin ne kadar sıvı alabildiği cc ile ifade edilir. Örneğin 1'lik enjektör, 1 cc veya 1ml'lik sıvı kapasitesine sahip demektir. 1 santimetreküp (cm³, cc) = 1 mililitre (mL) eşitliği söz konusudur.

5gvirusnews; Yurtdışında klordioksit kullanımı konusunda deneyimiz oldu mu?

Ertan Duran; Evet yurtdışında kullandırma deneyimim oldu. Bu deneyimi ilk olarak Kıbrıs’ta yaşadım. Kıbrıs’ta tavuk karkaslarının içme suyu bidonlarının dezenfeksiyonu ve  süt endüstrisinde kullandım. Örneğin 2009-2010-2011 KKTC’de Kırnı Piliçleri ,Evsu,Gülgün süt ve Girne’de zirai ilaç bayilerim vardı.

Belli bir dönem Türkiye’de de büyük hamburger firmalarından ikisine ürün tedarikini sağlayan bir firmaya sebze yıkamasını kullanılması için sistemi kurduk. Ama sistemde eskiye dönüldü. Bunun nedeni o firmanın yöneticilerinden kaynaklandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.