Öne Çıkanlar Türkiye DSÖ Cristian DROSTEN Biyolojik Savaş Orhan Kutan

ÇALIŞMAYI HİÇ BIRAKMAZLAR

5gvirusnews haber Merkezi Londra / 8 Mart 2022

Sağlıklı akciğerler,

daha sağlıklı bir kalp ve

daha iyi bir ruh hali olduğunu unutmayalım!

Bugünden itibaren Akciğerlerimiz için farkındalık yaratalım!

Akciğerlerimizi sağlıklı tutmak kendimizi vücudumuz daha enerjik hissetmenizi sağlar, ruh halimizi iyileştirir. Akciğerlerimiz, günlük işleyişimizin ayrılmaz bir parçası olan harika bir organdır - doğduğumuz ve ilk nefesimizi aldığımız andan itibaren çalışmayı asla bırakmazlar.

Akciğerlerimizin sağlığı, yaşam alanımızda çok şey etkiler. Aldığımız her nefes eninde sonunda vücudumuzun her hücresine ulaşır. Bizim için çok önemli oldukları açık olsa da, genellikle onları hafife alırız ve vücudumuzun diğer kısımlarında yaptığımız gibi onları sağlıklı tutmaya odaklanmalıyız.

Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz altı şeyi keşfedelim.

1- Aktif Kalın

Düzenli, orta düzeyde egzersiz akciğerlerimiz, kalbimiz ve ruh halimiz için harikadır. Günde en az 20 dakika hedeflemeliyiz, -ancak daha fazlası daha da iyidir! Aradığımız şey, daha derin nefes almanıza neden olan fiziksel aktivitedir. Yüzme, bisiklete binme ve dans etme gibi kardiyo egzersizleriyle meşgulken derin nefes almak, ciğerlerinizin etrafındaki ve vücudunuzun geri kalanındaki kasları güçlendirecektir !

Solunum terapisti Gagan Singh Rush, "Düzenli, orta derecede yoğun aktivite akciğerler için harikadır ve günlük aktivitenizi artırdığınızda aynı anda üç şeyi yaparsınız: sağlıklı akciğerler, daha sağlıklı bir kalp ve daha iyi bir ruh hali" dedi .

2- Akciğerlerimizi Çalıştıralım

Akciğerlerimizi çalıştırmak için tüm vücudumuzu hareket ettirmek zorunda değiliz. Nefes egzersizleri ile diyaframı kullanarak akciğerleri kontrol etmek güçlendirmeye ve verimli çalışmasına yardımcı olur. Derin nefes alırken diyaframınızı indirmeye odaklanarak bunu yapabiliriz.

Derin nefes almak, ciğerlerimizin tam kapasitesine çalışmasına yardımcı olur. Çünkü karnımızı genişletir, kaburgalarınızın açılmasını sağlar (kanatlar gibi!) ve göğsümüzü kaldırır. Derin nefesler ciğerlerinizi güçlendirir ve içeride kalmış olabilecek toksinleri temizlemeye de yardımcı olur.

Bunu deneyelim;

Tamamen ve yavaşça nefes alalım. Karnınız ve ardından kaburgalarınız genişlerken diyaframınızı indirmeye odaklanın. Ardından, üst göğsünüzün genişlemesine ve yukarı doğru kaldırılmasına izin verin. Tamamen nefes vermeden önce burada tutun. Tüm havayı dışarı atarken kaburgalarınızın, midenizin ve diyaframınızın nasıl değiştiğine dikkat edin.

Tüm vücudumuzda eşit nefes aldığımızdan emin olarak akciğer kapasitemizi genişletebiliriz. Nefes alırken yüksek sesle sayalım ve nefes vermek kadar uzun sürmeye dikkat edelim. Bu uygulamayla kendinizi rahat hissettiğimizde ciğerlerimize meydan okumak için bir sayı eklemeyi düşünün. Amaç, rahatsızlığa veya zorlanmaya neden olmadan egzersiz sürecini kolaylaştırmaktır.

Her gün nefes egzersizleri yapmak sağlığımızı birden fazla şekilde iyileştirebilir. Günlük rutinlerimize nefese odaklanmayı dahil ettikleri için, yoga ve meditasyon gibi şeyler uygulamamızın yararı vardır.

Akciğerlerinizi çalıştırırken de eğlenebiliriz. Her gün şarkı söyleyin ve yeni bir enstrümanı deneyin. Kendimizi yeni keşfettiğimiz hobimize gülerken bile bulabilirsiniz ve ortaya çıktığı gibi, kahkaha akciğerler için de harikadır.

Singh, "Gülmek, karın kaslarını çalıştırmak ve akciğer kapasitesini artırmak için harika bir egzersizdir" diyor. Ayrıca gülmenin, “temiz havanın akciğerin daha fazla bölgesine girmesine izin verecek kadar bayat havayı dışarı atarak” ciğerlerimizi temizleyeceğini söylüyor.

3- Antioksidanları Artırarak Diyetimize Odaklanalım

Doğru yiyecekleri yemek vücudunuzu birçok yönden sağlıklı tutar. Yeşil sebzeler, sarımsak, soğan, zerdeçal ve kırmızı biber gibi antioksidan bakımından zengin besinler akciğerleriniz için harikadır. Ne yazık ki etrafımızdaki havada bulunan görünmez toksinler ciğerlerimizde oksidatif hasara neden olabilir. Antioksidan alımımızı artırarak buna karşı koyabiliriz.

Şeker, rafine un, işlenmiş gıdalar, sığır eti, süt ürünleri, kümes hayvanları ve balıkları aşırı tüketmeyelim. Çünkü aşırı miktarda kan akciğerlerinize giderken kanımızın kalitesini etkileyebilir.

Yeşil çay, birçok antioksidan ve faydalı polifenol içerir. Yeşil çayda bulunan bir polifenol olan epigallocatechin gallate (EGCG), akciğer hücrelerine yardımcı olur. Yeşil çay ayrıca solunum yollarını açan bir bronkodilatör olan teofilin içerir.

4- Detoks

Bu sinir bozucu toksinlerle savaşmanın bir başka yolu da detoks yapmaktır. Sadece akciğerler değil, tüm vücudumuz toksinlerden etkilenir. Ağır metallerden bir detoks, kalp hastalığı riskinizi azaltabilir, hafızayı ve bilişsel işlevi iyileştirebilir ve bağışıklık işlevini iyileştirebilir.

5- Nemlendirin, Nemlendirin ve Nemlendirin!

Bol su içmek ciğerlerinizi ve vücudunuzun geri kalanını sağlıklı tutar. Vücudunuzun içine koyduğunuz şeyden en iyi şekilde yararlanabilmesi için uygun şekilde nemlendirmek önemlidir .

Uygun şekilde sıvı aldığımızda ciğerlerimiz daha iyi çalışır çünkü solunum sistemimiz nemli kalır ve akciğerlerin mukoza astarları ince kalır. Hepimizin muhtemelen hastayken deneyimlemiş olduğu gibi, kalın mukus nefes almayı daha az etkili ve daha zor hale getirebilir.

Singh, "Gün boyunca sıvı alarak yeterince nemli kalmak, akciğerlerdeki mukoza zarının ince kalmasına yardımcı olur" diyor .

6- Temiz Hava Soluyalım

Hava kirleticilerine uzun süre maruz kalmak astım, kronik bronşit ve zatürree gibi solunum yolu hastalıkları riskinizi artırabilir. Bu nedenle her gün soluduğumuz havanın kalitesini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sigarayı bırakın (veya başlamayın)

Sigara, akciğer kanseri ve KOAH'ın ana nedenidir. Hava yollarını daraltabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Ayrıca, bazıları ciddi olmak üzere birden fazla soruna yol açabilen kronik iltihabı tetikleyebilir. Unutmayın, sigarayı bırakmak için asla geç değildir. Sigara içmemek veya bırakmamak yaşam kalitesini artırır ve sağlığa sayısız faydası vardır.

Vaping yapmak ve e-sigara kullanmak genellikle sigaraya daha güvenli bir alternatif olarak düşünülmüştür. Ne yazık ki, vapingi akciğer hasarı ve hastalığa bağlayan artan araştırmalar var.

Kendimizi sağlıksız havadan koruyalım

Bazı çalışma ortamları insan sağlığı, özellikle akciğerler için tehlikeli olabilir. Riskli bir ortamda çalışıyorsanız, toz maskesi ve solunum cihazı gibi koruyucu ekipman kullanmak da dahil olmak üzere akciğerlerinizi güvende tutmak için gerekli tüm önlemleri aldığımızdan emin olalım.

Çevrenizdeki havayı iyileştirin

Ne yazık ki, çoğu iç mekan havası toksinlerle doludur. İkinci el duman, evde ve işte kimyasallar ve radon, insanları hasta edebilir ve ciğerleri tahriş edebilir. Evde kimyasallara maruz kaldığımızı düşünmeyebiliriz, ancak giysi, mobilya, boya ve daha fazlasını üretmek için kullanılan bileşenler zamanla bozulur ve çevreye zararlı toksinler yayabilir.

Ev bitkileri, evinizdeki havayı temizlemenin harika bir yoludur. Toksinleri emerek ve toksinleri filtreleyerek havayı temizlemeye yardımcı olurlar. Evimize bir örümcek bitkisi, barış zambağı, boston eğrelti otu, bambu bitkisi veya aloe vera eklemeyi düşünelim. Ayrıca evimiz için hazır hava filtreleri satın almayı da düşünebiliriz.

Evimiz özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu bir yerdeyse, radon testi yaptıralım ve evimizin iyi havalandırıldığından emin olalım ve hava akışını teşvik etmek için pencereleri mümkün olduğunca sık açın (kışın bile!).

Ayrıca vakumlayarak, toz alarak, çamaşır yıkayarak ve hava filtrelerini düzenli olarak değiştirerek havayı temiz tutmaya devam edebiliriz. Temizlerken doğal ürünler kullandığımızdan emin olalım ve zararlı kimyasallar içeren oda spreylerine güvenmeyelim. Sadece sizin için değil misafirleriniz için de evimizi ve araçlarımızı sigaradan uzak tutalım.

Hava kirliliğine maruz kalmayı en aza indirelim

Açık havada egzersiz yapacağınız zaman, yaşadığınız yerdeki hava kalitesi indeksini kontrol edelim. Dış hava kalitesi düşük olduğunda, bunun yerine içeride egzersiz yapalım.

Sağlıklı Akciğer = Mutluluk

Akciğerlerinizi korumak, tüm vücudunuzu mutlu ve sağlıklı tutmamıza yardımcı olacaktır! Aldığımız her nefes vücudumuzun yaptığı her şeye güç verir. Onları hafife almak kolay olsa da, bu altı ipucunun, ciğerlerimizin gücünü artırmanıza yardımcı olacağını ve böylece hücrelerinize yıllarca güç sağlamaya devam etmek için kapasitelerini ve esnekliklerini artıracağını umuyoruz.

Bu yazı için, ortağı olduğumuz Dünya Sağlık Konseyine teşekkür ederiz.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.