Öne Çıkanlar BND Bursa Teleferik Mendy Chitrik Türkiye

SİZİ KİM TEYİT EDECEK?

Yazan Muammer KARABULUT

5G ile sanal Covid19 yaratıcıları uluslararası  alanda kendileri aleyhinde oluşacak her türlü haber ve girişime karşı tedbir almaya başladı.

Dünya’da kendi dışındaki haberleri yalanlamak ve itibarsızlaştırmak üzere,  “Uluslararası, Doğruluk Kontrol Ağı”  kurdular.  Artık kendi söylediklerinin dışındaki her şeye teyit zorunluluğu getiriyorlar. Bunun için de, https://ifcncodeofprinciples.poynter.org/   uzantılı bir web adresi, Türkiye’de aynı paralelde faaliyet gösteren,  www.teyit.org, sağlık ile ilgili  de ABD’de yayın yapan https://healthfeedback.org/  gibi siteleri var.

Öncelikli olarak, haberin içinde yer alan açıklamaların ve kullanılan resimlerin doğru olup olmadığı çok önemli. Sosyal medya dediğimiz yayın organları ile bilgi kirliliğinin en üst düzeye çıktığı günümüzde,  eğer bu amaç için kurulmuş bir site varsa,  buna hiç kimsenin itirazı olamaz. Doğru bir iş yapılıyordur.  Ama Türkiye’de aynı amaç için kurulmuş bir, “Teyit.org”  sitesi , Türkiye’de iki şirket ile ilgili açılan davayı, ”Haber değeri tartışmalı içeriklerin medyayı işgali.” (1)  diye veriyorsa, orada dur denilir.

Dünya’nın her yerinde mahkemeler, mahkemelerde ise görülen çeşitli davalar vardır. Eğer Türkiye’de dünyanın en büyükleri arasında yer alan iki şirkete karşı, bir şikayet varsa ve mahkemede bu şikayeti kabul ederek davayı kabul etmişse, dünyanın her yerinde bu haberin, haber değeri vardır. Ama haber doğrulamak için kurulduğunu iddia eden,   “Teyit.org”  ne yapıyor? Açılan dava haberini yaptığı için, “Haber Vaktim’ ve Sözcü” gazetesini, bu tür haberler tartışmalı ve dezenformasyona neden oluyor diye eleştiriyor.  Aba altında da Oda TV’de çıkan haberlerim için sopa gösteriyor.  

Yazısının sonunda  ise objektiflikten uzaklaşarak, “5G ile Covid-19’u ilişkilendiren dezenformasyonun yayılımında bazı trendler öne çıkıyor ve bu yanlış bilgi salgınına son vermek için bu trendlere dikkat kesilmek gerekiyor. Böylesi kriz dönemlerinde tüm sorumlu medya kuruluşlarının ve köşe yazarlarının bu örüntüleri doğru okuması gerek.” diyor.

Şimdi açılan dava doğru mu?- Doğru.

Yanlış olan ne?  Teyit.org’a göre yanlış olan, yazılarında da belirtikleri gibi,iki şirketin insan sağlığını hiçe sayarak, ‘Teknolojik buluşları piyasaya sürmek ve olası yan etkilerini gizlemek, dünyayı bir savaş ortamına getirmek suçu’ işlediği” iddiası ile açılan davadır. Burada bir dezenformasyon varsa buna mahkeme karar verecek, Teyit.org değil.  

Onun için, sayın Teyit.org kurucu ve yayıncıları  burada büyük bir hata yaptı. Bundan sonra yazarlarınızın yazısını da TEYİT ediniz. Sizin 5G teknolojilerine veya Covid-19 adı ile ortalığa servis edilen bir virüse taraf olarak yayın yapmanız ve karşıtları dezenformasyon yapmakla suçlamanız, dezenformasyonun daniskasıdır. Hala DSÖ’nün bile doğru karar vermediği bir virüs ile dünyada ki yüzlerce  bilim adamının davadaki aynı kaygılarla, BM ve AB nezdinde girişimde bulunduğu bir konuda taraf olmak, sizin işiniz değildir. İlk önce tarafsız olacaksınız. Eğer bu konuda bu şekilde taraf olursanız, o zaman Teyit.org’un, dava açılan taraf ile bir birlikteliği şüphesine neden olursunuz.

Diğer bir konuda, dün 5gvirusnews.com ‘un facebook adresinde Dr. Judy Mikovits ile yapılan bir röportajı paylaştığımız için,  https://healthfeedback.org  sitesinden bir uyarı geldi.(2) Uyarı aynen Teyit org sayfasında olduğu gibi gelişti. Teyit.org, “Mayıs 2018’de Facebook ile sözleşme imzalayarak, Facebook’un Türkiye’deki üçüncü taraf haber doğrulama organizasyonu” olmuş.  Yapılan işbirliği kapsamında, Teyit.org, “Facebook’taki asılsız haberleri işaretleyerek, sitesinde yayınladığı analizlere yönlendirme yapıyor, Facebook ise bu asılsız haberlerin erişimlerini düşürerek daha az kullanıcıya ulaşması için çalışıyor.”

İşte böyle bir süreç ve arka plandaki takip sonuncunda, https://healthfeedback.org   adresinden tam altı sayfa çok detaylı bir açıklama geldi.  Açıklamanın başında, Aşı karşıtı aktivist Judy Mikovits'in yer aldığı ‘plandemik’ skeç COVID-19 hakkında çok sayıda yanlış ve desteklenmeyen iddia” içerdiğini söylüyordu. Belli ki Dr. Judy küresel güçleri açığa çıkartan bir vuruş yapmıştı. Çünkü Dr. Judy 9 Mayıs 2020 tarihinde de küreselcilerin  meşhur yayın organı New York Times’e haber olmuştu.  NYT,Virüs Komploları Yeni Bir Şampiyonu Yüceltiyor”(3) başlığı ile verdiği haberde,  Dr. Judy Mikovits’in Beyaz Saray’ın sağlık danışmanı olan Dr. Anthony Fauci'ye yönelik eleştirilerinin yer aldığı videonun,  bir haftada sekiz milyondan fazla izlenmesinden rahatsız olmuşlardı.

Bugünlerde medyanın her türlüsüne getirilmek istenen sansür, son 100 yılda yalanları ile 100 milyondan fazla insan öldürenlerin, dünyayı kendi eksenlerinde döndürmek isteyenlerin, kendilerini eleştiren ve kendilerinin dışındaki görüşlere asla tahammülü olmadıklarının ispatıdır.

Bu arada Teyit.org(1), sözde teyit haberinde Türkiye’de kendileri gibi düşünmeyen yazarların da listesini yayınlamışlar. 13 Mayıs 202013 Mayıs 2020 

  1. https://teyit.org/5g-ile-yeni-koronavirus-arasinda-bag-oldugu-iddialari-turkiyeye-nasil-geldi/
  2. https://healthfeedback.org/plandemic-vignette-featuring-anti-vaccination-activist-judy-mikovits-contains-numerous-false-and-unsupported-claims-about-covid-19/?fbclid=IwAR0fT2t8MWjzC_9i-whXWDSQixj907ftuWbCvFbCouqcaJ2B6hGm5T6hyU8
  3. https://www.nytimes.com/2020/05/09/technology/plandemic-judy-mikovitz-coronavirus-disinformation.html

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.