Öne Çıkanlar BND Bursa Teleferik Türkiye İlker İpekdal

İHBAR EDİYORUM,

Yazan Muammer KARABULUT

Yarın (17 Eylül) İzmir’in Seferihisar Belediye Başkanı tarihe öykünerek yaptığı, İon Kentler Birliği Projesi”nin tanıtımını yapacak ve Fazıl SAY da bir konser verecek!

Başkan afişteki duyurusuna göre proje kapsamında, “dünyanın en güzel şehirlerini barındıran Ege’nin iki yakasını bir araya getirecek.”

Peki bu, “İon” yani tarihteki adı ile İonia nedir? İon erken dönemlerde Ege kıyılarının kuzey sınırı olan İzmir Körfezini de kapsayan bölgenin adıdır. Ve bu bölgede kurulan on kent devleti daha sonra Panionia Birliğini kurmuşlardır.(bkz)

Panionia Birliği’nde bir araya gelen on iki kent devlet arasında bugünkü İzmir iline bağlı 9 ilçesi (Seferihisar 2) ile 2 Yunan adası bulunmaktadır. Bunlar; Kolophon (Menderes), Miletos(Didim), Myus (Söke), Priene (Söke), Ephesos (Selçuk), Lebedos (Seferihisar),Teos (Seferihisar), Klazomenae (Urla), Erythrai (Çeşme), Phokaia (Foça) ile karşı kıyıda kalan Samos (Sisam-Susam) ve Khios (Sakız)’dır.

Seferihisar Belediyesi’nin etkinliğine katılacak olan Sakız adası, I. Balkan Savaşından Osmanlı’nın yenilmesi sonucu Bulgaristan ile yapılan Londra Antlaşması (30 Mayıs 1913) sonucu  Yunanistan’a bırakılmıştır. Fakat Lozan’da imzalanan askersiz ve silahlardan arındırılmış adalar statüsündedir. Türkiye sınırına 7.5 kilometre uzaklıktaki Sakız Adası'nda Yunan Özel Kuvvetleri tarafından Mart 2021 tarihinde tatbikatta atış eğitimi gerçekleştirmiştir.

Yunanın yaptığı bu askeri tatbikat kime karşı yapılmış veya tehdittir? -Seferihisar Belediyesi’ne karşı değil Türkiye’ye karşı! (bkz)

Yine projede, Türkiye’ye en yakın olan Susam adası da ne tesadüf,  12 ada dışında kalan askersiz ve silahtan arındırılmış bölge olarak Seferihisar projesinde  yerini almıştır! Yunanistan Sakız adası gibi,  anlaşmaları hiçe sayarak Susam Adası'nı da silahlandırmıştır. Susam’da öyle sıradan bir asker veya silahlandırmadan bahsetmiyorum, 1 Tugay, 1 Piyade Alay diye devam eden 7.500 asker var!

Tabii ki bu etkinlik gösteriyor ki, bunlar Seferihisar Belediyesi’ne karşı koşullanmadı, Türkiye’ye karşı!..

Son olarak, Susam Belediye Başkanı Alexandros Lymperis: “Bizim için Seferihisar ve Samos birbirinden ayrı düşünülemez.” dedikten sonra,  “…Seferihisar bizden hızlı davranıp tam ihtiyacımız olan bir proje ile gelmiş. İON Kentler Birliği Projesi artık bizim geleceğimiz’’ dedi. (bkz)

Seferihisar Halkı Fazıl SAY’ı dinlesin, belediye başkanını bu proje için alkışlasın ama o iki yunan belediyesinin projeden çıkartılması Türkiye’nin ali menfaatlerinedir.

Bu tavır CHP’li Seferihisar Belediyesi’nin ne kadar vatansever olduğuna, üstelik 19 Mayıs’ta(!!!) Selenik’te (!!!) “Pontus Soykırım Anıtı” açanlara karşı da bir yanıt olacaktır. Ya tarihe öykünerek, bizi Türkiye Cumhuriyeti Toprakları ve Devleti ilgilendirmez, Seferihisar iki Yunan adası ile birlikte Panionia Birliği’ne bağlı bir belediyedir diyecek, ya da projeden o iki adayı süresiz çıkartacaktır!

Evet İon bölgesine, onların birliğine sahip çıkmak etkinlik yapmak güzel bir fikir. Ama bu Yunanistan ile böylesi bir projede bugünlerde birlikte olmak, saydığım gerekçelerin dışında daha bir çok gerekçeden dolayı tek kelime ile gaflettir.   

Ayrıca Fazıl SAY’ı kalkan olarak kullanma gayretleri bu etkinlikte işe yaramaz!

Not: Seferihisar Belediyesi’nden bilgi almak için uğraş verdim. Sonunda sorumlu olarak, B.Y. ile görüştüm, “Turizm” falan dedi. Sorularıma canı sıkılınca telefonu kapattı ve bir daha da açmadı!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Faruk Balcıoğlu 2 yıl önce

Eh yani yine mi siz ya

Avatar
Faruk 2 yıl önce

Sizden başka yazan olmadı.kutlarim