Öne Çıkanlar Georges MAROVİTCH Starlik DSÖ Vladimir Putin Russia

İSRAİL’İN GÜCÜ İSTİHBARATINDAN GELİR

Anlamak için nesnel verilere bakalım.

Yıllık bütçesinin yaklaşık 10 milyar şekel (yaklaşık 2.5 milyar dolar) olduğu tahmin edilen MOSSAD, bazı kuruluşlara göre Amerikan CIA’sinden sonra Batı dünyasının en büyük ikinci casusluk ajansıdır. Ayrıca MOSSAD’a her yıl yaklaşık 3 milyar dolar bütçe dışı ek kaynak ayrıldığı bilinmektedir.

MİT’in yıllık bütçesi yaklaşık 250 milyon dolardır.

Mukayese için iki ülkenin bütçe büyüklüğüne bakmak gerekir.

2023 bütçelerine baktığımızda iki ülkenin dolar para cinsinden büyüklükleri aynıdır. Bütçelere göre gizli istihbaratlarına ayrılan miktar resmi rakamlara göre 1/10 seviyesindedir. Gerçek durumda ise 1/20’dir. Son 60 yıldır durum yaklaşık olarak budur.

Amerika cephesinden bakarsak durum daha farklı rakamlara ulaşır.

MİT’in bütçesi 1996’da yaklaşık 100 milyon dolar iken CIA’nin bütçesi 30 milyar dolardı. 1/300 seviyesindedir. Aynı yıl CIA’nın Türkiye’den sorumlu 6. Dairesinin bütçesi 500 milyon dolardı.

MOSSAD, TÜRKİYE’Yİ OPERASYON ALANI İLAN ETTİ

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, İsrail'in, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine yönelik suikast planları yaptığını yazdı.

Haberde, İsrail istihbarat birimlerinin Lübnan, Türkiye ve Katar'da Hamas üyelerini hedef alacağını iddia etti.

İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan bir kayıtta, "Katar, Türkiye ve Lübnan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde Hamas liderlerini, yıllar sürse bile öldürmeye kararlı olduklarını" belirtmişti.

MUHATAPLARA GEREKLİ UYARILAR YAPILDI

Türk istihbarat kaynakları, İsrail'in, Türkiye dahil Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerini hedef alacağına dair uluslararası basında yer alan haberlere ve İsrailli yetkililerin bu yöndeki açıklamalarına istinaden muhataplara gerekli uyarıların yapıldığını ve aksi yöndeki bir tutumun ciddi sonuçları olacağını bildirdi.

ANALİZ

Türkiye’nin açıktan bir tehdide karşılık vermesi gereklidir ancak İsrail tarafından yapılan açıklama tarihe düşülmüş bir nottur. MOSSAD Türkiye’de operasyon düzenleyecekse bunu kuvvetle muhtemel taşeron örgütlerle yapacaktır. Unutmayalım ki MOSSAD’ın Türkiye’de, 72 tarikat ile mevcut bağlantıları sır değildir.

Türkiye dünkü tehditle ilgili kendi değerlendirmesini yaparken, MİT’in 2023 Temmuz’unda gerçekleştirdiği operasyonda MOSSAD’ın 7 kişilik ajan şebekesinin çökertildiğini, o soruşturma derinleştirildiğinde ajanlarla bağlantılı kişilere yönelik yapılan operasyonlarda 57 kişinin yakalandığı ve bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 57 kişiye dava açıldığını unutmamak gerekir.

Bugüne kadar İsrail ajanlarına açıktan böyle bir operasyon yapılmamış olması hatta MOSSAD’dan geçmişte yardım istenmesi bugün İsrail’in bu cüreti göstermesine neden olduğu düşünülebilir. 4 Kasım 1994’de Başbakan Çiller ve MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, İsrail’de görüştükleri, MOSSAD ve CIA yetkililerinden Türkiye’deki aşırı sağ ve İslamcı terör olaylarına karşı yardım istenmiştir. Yapılan bu büyük hata, o yıllardan sonra CIA ve MOSSAD’ın yardım adı altında Türkiye’nin aleyhine birçok işlerin perde arkasında olmalarına sebebiyet verildiği değerlendirilebilir. Ergenekon kumpasıyla, TSK’ya yıkım operasyonu FETÖ eliyle yapılırken arkasında ki güç, CIA ve MOSSAD’dır.

Türkiye’nin, Ortadoğu’da liderlik vasfını elinden çıkaralı daha bir yüzyıl bile geçmeden MOSSAD’ın yardımına muhtaç duyacak kadar aciz bir duruma düşmesine neden olanların, siyasi ve dış politik değerlendirmesinin hesabının verilmesi gereklidir.

Türkiye’nin tavrı bugün gecikmiş olsa da doğrudur. Öte yandan 2023 bütçesinden Diyanet’e 35 milyar 910 milyon 653 bin lira ayrılırken, MİT’e sadece 7 milyar 729 milyon 120 bin lira ödenek tahsisi, konunun ne kadar ciddiye alındığını göstermesi bakımdan düşündürücüdür. Muhtemel terör olaylarına davetiye çıkarmakla eş anlama geldiği görülmelidir. İstihbarat; liyakat ile birlikte para ve kaynak işidir. Aynı gazetenin (Amerikan Wall Street Journal gazetesi) 10 Kasım 2017 tarihli bir haberini hatırlayalım; Türkiye, F: Gülen’i İmralı'ya kaçırmak için Flynn ile pazarlık yaptı, 15 milyon dolar teklif etti’

Anahtar Kelimeler:
MİTMOSSADFETÖCIAAmerika
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eyüp 5 ay önce

Hiç duymadığımız bilmediğimiz bilgiler veriyorsunuz. Kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Merakla yazılarınızı bekliyorum