Öne Çıkanlar DSÖ Hurşit Tolon Kanser Enosis Deborah Cohen

KENEVİR DÜNYAYI TEMİZLEYECEK!

Yazan Öğr.gör. Dr. Müyesser GÖĞÜŞ

Kenevir, binlerce yıldır özellikle liflerinden ve tohumları olmak üzere tüm kısımlarından çeşitli amaçlarla (yapı-tekstil malzemesi, kağıt, besin, insan ve hayvan sağlığında ilaç vb.) yararlanılan, ilk kültürü yapılan bitkilerdendir. 1930’lu yıllarda kötü amaçla kullanımının suiistimal edilmesi ve ticari kaygılardan dolayı uzun yıllar yasaklı/kısıtlı bitki olarak ilan edilmiştir. Kenevir, yeni nesil kullanım alanları ve özellikle insan sağlığıyla ilgili etkilerinin bilimsel araştırmalarla kanıtlanmasıyla son yıllarda tekrar ön plana çıkmıştır.

Günümüzde pek çok ülke kenevirle ilgili yasaların güncellenmesiyle kenevirin hem endüstriyel hem de medikal etkilerinden faydalanmaya başlamıştır. Ülkemizde ise son yıllarda endüstriyel kenevir üretimi ve kullanımı ile ilgili birtakım gelişmeler yaşanmaktadır.

Kenevir bitkisinin botanik özellikleri, genel kullanım alanları ile birlikte geçmişten günümüze sağlık alanında kenevirden elde edilen şifa kaynakları içeriği ve etkileri detaylı olarak bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

Kenevir tohumu yağı ve kökündeki aktif bileşenler göz önüne alınarak Ülkemizde kenevirin,hem endüstriyel hem sağlık alanında kullanılan fakat üretimi ve kullanımı kısıtlı olan kenevir ile ilgili yasaların bilimsel destekli olarak yeniden gözden geçirilmesi ülke ekonomisi ve sağlık sektörü için oldukça önemli sonuçlar sağlayacaktır.

 Kenevir, kullanımı M.Ö. 4000’li yıllara dayanan, önemli gıda ve tekstil kaynaklarından biridir.

Çinliler tarafından bir ilaç olarak kullanılmış olması, dünyanın en eski farmakopesinde yer almasına neden olmuştur.

Ancak 20.Yüzyılda, kenevirden esrar elde edilmesi, kenevir, tarihinde bir dönüm noktası olmuş ve sonrasında ekim alanlarının ve kullanımının sınırlandırılmasına yol açmıştır. Günümüzde son zamanlarda yapılan araştırmalar, kenevir kökenli ilaçların, nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar da dahil olmak üzere pek çok tıbbi durum için terapötik potansiyel vaat ettiğini ileri sürmektedir. Bu bulgular, kenevirin tıbbi kullanımının ABD’nin bazı eyaletlerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde yasallaşmasına neden olmuştur.

yüz dönüm ormanın ürtettiği oksijeni bir dönüm kenevir üretmektedir. Günümüzde radyasyon’un bu kadar yaygın bir şekilde insanların sağlığını tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz, kenevir radyasyonu kendi içine haps ediyor ve bize zarar vermesini engelliyor.

Antivirüs ve anti bakteriyel özelliği olan kenevirin olduğu yere hiçbir haşere gelmiyor, bu özelliğinden dolayı Osmanlı döneminde tüm camilerde kenevir ipinden dokunmuş halılar kullanılırdı, böylelikle hem haşere gelmesini engellemek, hem de virüs ve zararlı bakterileri öldürme özelliği sebebiyle insanların korunması sağlanırdı.

Ülke ekonomisi ve insan sağlığı için kullanıldığı alanlar ve faydaları saymakla bitmez, bu kadar faydalı olan bu bitki üretiminin yaygınlaştırılması yasal olarak korumaya alınıp, ekiminin yapılmasını gerçekleştirmeliyiz.Sadece döllenmiş dişisinin tepesindeki filizden esrar yapılabilir, bunun için bu bitkiyi yasaklamak yerine bu şifa deposu, her alanda kullanımı olan mucizevi bitkiyi tamda bu dönemde daha fazla ekimini yaygınlaştırmalıyız.

Uzun yıllardan buyana tarımda kullanılan GDO’lu tohumlarla toprağın yapısı bozuldu, kenevir ekimi ile bu toprağın tekrar kendisini toplaması minerallerini tamamlaması, topraktaki oksijen oranının artırılması ve gerçekten günümüzde maalesef hiç yetiştirilemeyen organik tarımın yapılmasına imkan vermeliyiz.

Dünyadaki milyarlarca bitki çeşidinden birisi olan kenevir, diğer bitkilerin dişi ve erkeği DNA’sı incelenmeden ayırt edilmezken ilginç bir şekilde gözle bakıldığında dişi ve erkeği ayırt edilebilen tek bitki olduğunu biliyor muydunuz?

Allah’a Emanet

Anahtar Kelimeler:
KenevirİnsanSAĞLIK
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Baykal güner 3 yıl önce

Çok güzel konuşmalar.-FAKAT-tarım bakanlığı hıda kontrol dairesi gn.l md.lüğü.bu mucuzev bitkiyi -uyuşturucu kabül etti-uyuşturucu ile alakası olmuyan,ends.kenevirin,gelişmesini engelliyerek,memleketimize zarar verdiler.bir tohum ısıl işlemlere,bütün yararlı değerlerini kaybedilmesi istediler,

Avatar
Baykal güner 3 yıl önce

Üreticide ve tigemde tohum var,beş senede 200 ton tohum çoğaltıldı.fakat nu sezon ne kadar ekilir bilinmiyor——şu piyasad bulunan tohumlar çok pahalıya anbalajı ,internet üzerinden fahiş fiata,menşei belli olmuyan şekilde illegal satış yapılıyor—-kenevir yağı diyerek yine ne olduğu belirsiz kenevir yağ adı altında fahiş fiatlara satılıyor,tarım bakanlığı bunlara neden görmüyor,firmamıx 68 yıllık kenrvir ticareti yaparken beş senedir ,yasaklamadan dolayı iş yapmıyoruz,28 çeşit arge çalışması ile kenevir yağından ürün geliştirdik .tarım bakanlığı,engeller le yaptırmıyor.

Avatar
Serden Öz 3 yıl önce

Kansere karşı inanilmaz mucizeleri olan bir bitki. Amerika da bu konuya dair bircok calisma da var ayriyetten

Avatar
Selma KURT 3 yıl önce

Organik kenevir tohumu bulmak mümkün mü? İnternette satılanlara güvenebilir miyiz?

Avatar
Merve 3 yıl önce

Kenevir ile ilgili yanlış bir kanı var ama biraz araştırır , kullanımını doğru değerlendirdiğimiz zaman derde deva bir bitki bu bilgilendirici yazı için teşekkürler inşAllah doğru kullanımı artar :)

Avatar
Berkay 3 yıl önce

Bipolar hastasıyım cbd yağına ihtiyacım var
Fakat yasak gel bide burdan yak.

Avatar
Akapella 3 yıl önce

internette satılan tohumlar gercekten guvenli olabilir mi ? guvenli olsa bile nerede yetistirebiliriz ki ..

Avatar
NEVZAT 3 yıl önce

ısırganında erkeği ve dişisi ayırtedilebiliyor