Öne Çıkanlar Tefeci Ankara Üniversitesi Tekin Arhun Sarper Altıncık Can Sarvan

MEDİCİNAL CANNABİS; Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor!

Yazan Dr. Erdem ULAŞ

 
Kanada'daki araştırmacılar, yeni Cannabis sativa özütlerinin, şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2'nin (SARS-CoV-2) hedef dokulara viral giriş sağlamak için kullandığı konakçı hücre reseptörünün seviyelerini azaltabileceğini öne süren bir çalışma yürüttüler .

Lethbridge Üniversitesi ve Pathway Rx Inc., Lethbridge'den ekip, yüzlerce yeni C. sativa kültivarı geliştirdi ve oral, hava yolu ve bağırsak dokularının yapay 3D insan modellerinde 23 özü test etti.

Yakın zamanda Aging dergisinde bildirildiği gibi , özütlerin 13'ü SARS-CoV-2 konak hücre reseptörü anjiyotensin dönüştürücü enzim 2'nin (ACE2) ekspresyonunu aşağı regüle etti.

Araştırmacılar, " Yeni C. sativa kültivarlarının test edilmiş birkaç özü tarafından ACE2 gen ifadesinin gözlemlenen aşağı regülasyonu yeni ve çok önemli bir bulgudur" diyor.

Olga Kovalchuk ve meslektaşları, "En etkili özlerimiz daha fazla geniş ölçekli doğrulama gerektirse de, çalışmamız tıbbi kenevirin COVID-19 üzerindeki etkilerinin gelecekteki analizleri için önemlidir" diye yazıyor.

C. sativa , özellikle kannabidiol (CBD) açısından zengin kültivarların, gen ekspresyonunu değiştirdiği ve anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklerine sahip olduğu daha önce gösterilmiştir.

Health Canada araştırma lisansı altında çalışan araştırmacılar, 800'den fazla yeni C. sativa çeşidi ve özü geliştirdi. Daha sonra CBD'de yüksek olan 23 ekstraktın hedef COVID-19 dokularında ACE2 ekspresyonunu değiştirip değiştirmeyeceğini test etmek için yapay 3D insan modelleri kullandılar.

Enflamasyonun viral hastalığın önemli bir bileşeni olduğu göz önüne alındığında, araştırmacılar ayrıca ekstraktların inflamasyonla uyarılan 3D doku modellerinde ACE2 ekspresyonu üzerindeki etkisini de incelediler.

Araştırmacılar, oral, hava yolu ve bağırsak dokularının yapay 3D insan modellerini kullanarak , ACE2 ekspresyonunu önemli ölçüde azaltan 13 yüksek CBD'li C. sativa özütü tanımladı.

Enflamatuar sitokinler, tümör nekroz faktörü-α (TNF-α) ve interferon-(IFNγ) ile tedavi edilerek uyarılmış bir oral doku modelini inceledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.