Öne Çıkanlar Russia Georges MAROVİTCH Dr Tess Lawrie . AFİK AFİK YAACOV

“BİR KUŞAK BİR YOL”

5Gvirüsnews Haber Merkezi Nursultan / Nurfer TERCAN  / 14 Eylül 2020

Kazakistan’da İpek Yolu projesi 12 Eylül 2020 tarihinde, tüm dünyanın bel kuşağı değil de bel kemiği olan anlaşmanın çalışmaları, bu yılın en önemli toplantısı olarak tekrar hız kazandı. Bu hızı, bu sefer ne bir virus ne de başka bir durum durdurabilir gözüküyor. Çünkü, Çin ve Kazakistan salgın sonrası dönemde daha fazla işbirliğinde bulunmayı karşılıklı olarak kabul etti.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi ile görüşmesi sırasında Çin ve Kazakistan 12 Eylül 2020 Cumartesi günü Çin Devlet Konsey üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Ziyaret sonrası salgın döneminde çeşitli alanlarda işbirliğini artırmak için burada söz konusu olan Xinhua raporlarını görüştüler ve yenilediler.  

Kazakistann önemli bir Avrasya ülkesi ve Çin'in dost komşusu olduğunu söyleyen Wang, Çin'in genel dış politikasında, özellikle komşuluk diplomasisinde Kazakistan ile ilişkilerine her zaman öncelik verdiğini sözlerine ekledi. Karşılıklı güven ve dostluğu sağlamlaştıran iki ülkenin devlet başkanlarının, ikili bağların sağlıklı gelişmesi ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine stratejik rehberlik ettiklerini söyledi. İki devlet başkanı geçen yıl ikili ilişkiyi kalıcı ve kapsamlı bir stratejik ortaklığa kaldırmayı kabul etti, Wang, iki tarafın çeşitli alanlardaki liderler tarafından varılan mutabakatı hayata geçirmesi ve bunu hayatın her kesiminden ortak bir kavrayış haline getirmesi gerektiğini ekledi. İki ülkede, ikili ilişkiler için halk desteğini pekiştirmenin gerekliliği belirtildi. İki tarafın, zor kazanılmış Çin-Kazakistan ilişkilerini ortaklaşa iyi korumaları ve ilişkilerinin bozulmamasını sağlamaları, sağlam, istikrarlı bir gelişme ivmesi sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Wang, iki ülkenin COVID-19 ile mücadelede birbirlerine yardım ettiklerini ve desteklediklerini söyledi. COVID-19'un önlenmesi ve kontrolünün düzenli bir uygulama haline geldiği sırada, iki taraf salgın sonrası döneminde çok yönlü işbirliğini düzenli bir şekilde güçlendirmeli, Bir Kuşak ve Bir Yol ortak inşaatının uygulamalarını hızlandırılmasının kararını almış bulunuyorlar.. Bright Path ile yeni ekonomik politika ve çeşitli alanlarda işbirliği potansiyelini daha da artırdı.

“İpek Sağlık Yolu”

Çin-Avrupa yük treni hizmetinin, Avrasya kervan yolu olarak, modern bir demiryolu versiyonu gibi bir kara taşımacılığı arteri haline gelmesiyle birlikte, Kazakistan'ın transit taşımacılık için stratejik bir merkez olarak rolünün daha belirgin hale geldiğini söyleyen Wang; Çin'in sınır ötesi demiryolu ve karayolu taşımacılığı ve sınır geçişlerinde kargo kapasitesini eski haline getirmek ve geliştirmek için keşfi hızlandıracaklarını belirtti. Wang, iki tarafın İpek Sağlık Yolu'nu inşa edeceğini söyledi. Kazakistan'da salgına yönelik olarak; Çin'in, COVID-19 ile mücadelesinde Kazakistan'ı desteklemeye, salgın önleme ve hastaların kontrolü ve tedavisi konusundaki deneyimlerini paylaşmaya ve aşı ve ilaç araştırma ve geliştirme işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğini kaydetti.

“Dijital Sağlık Yolu”

Wang, iki tarafın dijital ekonomide işbirliğini güçlendirmek için Dijital İpek Yolu'nu da inşa edeceğini söyledi. Wang, Çin'in kısa süre önce küresel veri güvenliği kurallarının formülasyonunu teşvik etmeyi ve açık işbirliğine dayalı ve güvenli bir küresel veri alanı oluşturmayı amaçlayan küresel girişimini önerdiğini söyledi. Wang, Çin'in süreci ilerletmek için Kazakistan da dahil olmak üzere tüm ülkelerin ortak çabalarını memnuniyetle karşıladığını ve dezenformasyonla ortaklaşa mücadele etmek için Kazak tarafı ile iletişimi ve koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Tleuberdi ise; Kazakistan'ın dış politika önceliği olarak her zaman Çin ile bağ kurduğunu ve iki tarafın üst düzey mübadeleyi sürdürmesi ve iyi komşuluk ve dostluğu sürekli derinleştirmesiyle, salgına rağmen Kazakistan-Çin ilişkilerinin büyük adımlar attığını söyledi. Bakan, iki devlet başkanı geçen yıl kalıcı kapsamlı stratejik ortaklık kurmaya karar vererek ikili ilişkileri yeni bir seviyeye taşıdığını söyledi. Bakan, Kazakistan'ın Çin tarafından alınan kararlı anti-salgın tedbirlerden övgüyle bahsettiğini ve Çin'in COVID-19 ile mücadelede Kazakistan'a verdiği desteği takdir ettiğini söyledi. İki tarafın bir an önce çeşitli çeşitli seviyelerde normal alışverişlerine devam etmesi, liman gümrükleme ve yük taşımacılığına devam etmesi, altyapı, yatırım, ticaret, ulaşım ve kültürel gibi alanlarda işbirliği potansiyelini kullanması gerektiğini söyledi. Kazakistan, herkes için küresel bir sağlık topluluğu oluşturmak gibi Çin tarafından önerilen girişimleri desteklediğini söyledi. Kazak tarafı da Çin'in başlattığı, "Veri Güvenliği Küresel Girişimi" ni desteklediğini söyleyen Tleuberdi, Kazakistan'ın ikili işbirliğinde bunu bir öncelik haline getirmeye ve dezenformasyonla mücadele için Çin ile çalışmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi. İki taraf aynı zamanda bölgesel ve uluslararası ortak ilgi alanlarına ilişkin derinlemesine görüş alışverişinde bulundu ve iki ülkede iş ve üretimin yeniden başlaması için personel değişimini kolaylaştırmak için bir program başlatıldığını duyurdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.