Öne Çıkanlar Robert W Malone Prof. Dr. Selim ŞEKER DSÖ Megali İdea Akan KÜRŞAT

HUAWEI KOÇ BAŞI MI?

5gvirusnews Haber Merkezi Seul / 16 Ekim 2020

- Çinli teknoloji şirketi, 5G geliştirmedeki potansiyel ortaklardan büyük bir baskı altında, ancak yavaş yavaş 6G teknolojisine damgasını vuruyor.

İşte bu haber Huawei bir anda koç başı yaptı. 5G teknolojilerine geçiş konusunda bir anda dünya gündemine giren Huawei aynı hızla geri çekilmeye başladı.

Huawei'ye  karada 5G’ye kapsama alanı sağlayacak, 5 bin 300 ve 5 bin 800 metre rakımlı Everest’ e kadar anten yerleştirirken, Elon Musk bu çabaları  uyduları ile izledi. 5G'si  5G'den 10-50 kat daha hızlı her yerde uydu internet sağlama planını gerçekleştirmek için önümüzdeki altı yıl içinde 12.000'e kadar uydu fırlatacağını duyurduğunda, Huawei'nin 5G'si muhtemelen pek mantıklı olmayacak.

Dünya genelinde değil ama Asya'da Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung ile 6G mobil ağ yarışında lider olmak için yarışıyor.

Güney Kore'de Samsung, Çin'e Huawei 6G yarışına liderlik ediyor. Asya'da bu iki ülke küresel cep telefonu, baz istasyonu ve elektronik bileşen üreticilerinin atölyeleri durumunda. Yerli şirketlerin beyinlerinden yararlanıyorlar ve kamu-özel ortaklıkları aracılığıyla 6G teknoloji standartlarını belirlemede ön planda olmayı hedefliyorlar.

Güney Kore, Samsung ve LG Electronics'in araştırma merkezleri kurmasıyla, ticari 6G ağ hizmetlerini ilk başlatan olmak istiyor. Seul hükümeti 800 milyon dolarlık bir kalkınma projesini onaylamayı düşünüyor.

Bu arada Pekin, Kasım 2019'da araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) programını duyurdu, Huawei de 6G araştırma grubunu oluşturdu.

6G ağı saniyede 1 terabit, 5G ağının 10 katı destek sağladığı için baz istasyonunun niteliksel ve niceliksel bir geçiş sürecinden geçmesi bekleniyor. Bununla birlikte, mesafe açısından, 6G baz istasyonunun iletim mesafesi sadece 200 m veya daha azdır. Waseda Üniversitesi (Japonya) profesörü Tetsuya Kawanishi'ye göre, bu baz istasyonlarının sayısının bir coğrafi bölgedeki insan sayısının 10 katı olması gerektiği anlamına geliyor.

Bu nedenle bir 6G altyapı projesine, "teklif" verilmesi mümkünse, Çinli telekomünikasyon şirketi için büyük bir fırsat olacak. 5G geliştirme programında, İngiltere ve Kanada gibi gelecek vaat eden ülkelerden gelen birçok engel bağlamında, 6G teknolojisinin tanıtımı Huawei için zorluklardan bir çıkış yolu olabilir.

Çinli teknoloji devinin bir zamanlar İngiltere'nin 5G telekomünikasyon altyapısını değiştirmesi bekleniyordu, ancak ABD'nin çabaları müttefik ülkelerin Çinli şirketle işbirliği yapmasını engelledi.

Diğer nedenlerden biri de Huawei'nin daha fazla rakip olarak görünmesi ve SpaceX.

SpaceX, geçen yılın Mayıs ayının sonunda 60 internet uydusunu düşük menzilli (400 km) yörüngeye fırlattı ve yıl sonuna kadar uydudan internet hizmeti başlatmak için, 400 uydu daha fırlatmayı planlıyor. İşte bu uydular Huawei'nin rekabetini zayıflatabilir. Çünkü Elon Musk, 5G'den 10-50 kat daha hızlı her yerde uydu internet sağlama planını gerçekleştirmek için önümüzdeki altı yıl içinde 12.000'e kadar uydu fırlatacağı duyurdu.

Uydular yine mevcutta arızalanması kolay ve pahalı olan denizler arası fiber sisteme bağımlılığı da azaltacaktır.

Elon Musk SpaceX ile Huawei'nin gelecekteki projelerini geçersiz hale getirebilir. 

Her ülkenin dağıtım bandının onaylanması ve bu uyduların belirli alanlarda yayın yapabilmesi için bir lisansın gerekli olmasına rağmen, ancak mevcut altyapı ile (SpaceX'in Starlink uydu ağı Gökyüzünde), bugün 5G gibi maliyetli teknolojilere göre açıkça birçok avantajı var.

CNN'e göre, bu yılın sonlarında Elon Musk ve SpaceX 400-800 uyduyu ağları aracılığı ile küresel internet hizmeti sunmaya başlarken, 5G teknolojisinin kullanımında, Huawei ve diğerlerine karşı avantaj sağlayacak.  

Elon Musk'un uyduları, Huawei'nin ne kadar hayatta kalmasını da belirleyecek gözüküyor. 

Acaba dünya nüfusunu 500 milyona düşürmeyi, insan yerine robotları kullanmayı planlayanlar, 1 milyar 400 milyon nüfuslu ÇİN’ ne kadar kontenjan verecek?

Anahtar Kelimeler:
HuaweiElon MuskSpaceX
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yahya 3 yıl önce

berbat ,düzensiz , anlamsız cümleler konu ne kadar ilgimi çekse de okuma isteği bırakmıyor bende.

Misafir Avatar
ADMİN 1 yıl önce @yahya

Haklısınız, uyarınız için teşekkür ederiz. Gerekli düzeltme yapıldı.

Beğenmedim! (0)