Öne Çıkanlar Sevgi Erenerol Simon Mistriel Aykut KKTC BIONTECH Hazar Türkleri

COCA-COLA’DAN ÖZÜR DİLEYECEĞİM…

Yazan Muammer KARABULUT

Bildiğim kadarıyla dünya’da ilk kez Antalya Tüketici Mahkemesinde 18 Eylül 2006 tarihinde, Coca Cola’ya sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile toplatılması ve  formülünü açıklaması için dava açıldı.

Antalya’da açılan davada, Coca-Cola’yı temsilen iki avukat savunmalarını mahkemeye sundu.

Coca-Cola sayfalar dolusu savunmasında formülünü de açıkladı. Ancak, “Coca-Cola özütünü açıklamaz, 100 yıllık ticari sırdır.” dedi. Bunun üzerine asıl söz konusu olanın formül değil, “sır” olduğu anlaşıldı.

Coca-Cola’nın savunmasında, “sır” denilen özütün,  Cochineal böceğinin larvasından elde edilen kan olduğunu ve daha önce saydam olan cola’yı renklendirici olarak kullandıklarını, Avrupa’da da doğal renklendiricilere EC120 kodu verildiğini araştırmalarım sonucu öğrendim. Mahkemede bu gerçeği itiraf etmeleri için, “Coca-Cola’nın özütünü” açıklamalarını istedim. Tabii ki bu mümkün olmadı.

Coca-Cola’da geldiğim son noktada, bu içecekte  saklananın açıkladıkları formülü değil, özütündeki  böcek kanının olmasıydı. Çünkü Cola’nın mucidi olan Yahudi Eczacı Dr. John Stith Pemberton’ın dinine göre, o böceğin yenilmesi veya kanının içilmesi izin verilmeyen yiyecekler arasındaydı. Yahudiler için önemli olan koşer belgesi fazla bilinmediğinden dolayı bu günahın üzerinde kimse durmamıştı. O günahı da bütün dünyaya “sır” olarak yutturulmuşlardı.

Coca-Cola’ya açtığım davayı, yaptığım araştırmaları, “Cola’nın Sırrı ve Çiş” ve “Cola Sır mı? Günah’mı” isimli kitaplarda yazdım.

Konu koşer olunca geçtiğimiz günlerde, 2003 yılından itibaren Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını üstlenmiş olan Amerikalı, İsrailli ve Türk din adamı olup, 2019 yılından beri İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliğinin yönetim kurulu başkanlığını da yapan Mendy Chitrik(*)’in Coca-Cola giysili fotoğrafı dikkatimi çekti. Chitrik ile yapılan bir röportajda,  “Tüm ihracatlarda Türk hahamlığının kaşrutundan(**) ben sorumluyum ve İsrail Hahambaşılığı, Ortodoks Birliği ve diğer kültürel kuruluşların bir temsilcisi olarak buradan ihraç edilmesi gereken diğer şeylerin yanı sıra fabrikaların kaşrutunu denetlemek de benim sorumluluğum” da diyordu.(bkz)

O zaman koşerden sorumlu Haham Mendy Chitrik Coca-Cola yazılı giysileri giymeden önce, bu içeceğe koşer belgesi de vermiş olması gerekirdi.

Eğer Coca-Cola’ya koşer vermeden, inancını yadsıyacak böylesi bir günah kostüm giydiyse bu artık, Yahudilerin ve Chabad’ı din olarak tanıyanların sorunu. Yine bu sorumluluk bağlamında Mendy Chitrik’in daha önce verdiği koşer belgelerinin de araştırılmasında fayda var.

Anlaşılan Mendy Chitrik İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını Coca-Cola’nın sponsorluğu ile yürütüyor.

Ayrıca eğer Coca-Cola’nın özütünde  o böceğin kanı olmadığı için, o giysileri giydiyse ve bunu da belgelerle açıklarsa ben de Coca-Cola’dan özür dilemeye hazırım. 

(*) Wikipedia’da;Haham Menachem Mendel Chitrik (doğum tarihi, 31 Mart 1977), bilinen adıyla Haham Mendy Chitrik, 2003 yılından beri Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını üstlenmiş olan Amerikalı, İsrailli ve Türk din adamıdır. Kendisi, ayrıca 2019 yılından beri İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliğinin yönetim kurulu başkanı” olarak yazılı. (bkz)

(**) Kaşrut; Yahudilerin yemesine izin verilen yiyecekler ve bu yiyeceklerin Yahudi yasalarına göre nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili bir dizi beslenme yasasıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tarık. 9 ay önce

Artık ne diyecegimizi neye inanacagimizi iyici şaşırdık.

Avatar
Firdes 9 ay önce

Bu ne ya

Avatar
Bahattin 9 ay önce

Bu haber kıymetini bilin