Öne Çıkanlar YouTube DSÖ Radyasyon Sosyalizm KKTC

DEPREMDE HABAD SOYGUNU

5gvirusnews Vedat Çalık Haberi Antakya / 17 Şubat 2023

Deprem felaketinin yaşandığı  Antakya’da bugün 4. günüm.  400 bin nüfuslu ilçenin her yerinde acı, yıkılmış hasar görmüş binalar ve bir de felaket ortamını istismar edenler var.

Açıkçası herkesin niyeti aynı değil. Antakya’ya geldiğimde Kocaeli’den gelen ekiplerle karşılaştım ve sahada oldukları için yaşadıklarını öğrenmek istedim. Birçok acı olaya tanıklık etmişlerdi. Özellikle Musevi vatandaşlarımızın bulunduğu Sinagog çevresinde İsrail’den gelen ekiplerin etkin bir şekilde görev yaptıklarını söylemeleri dikkatimi çekti.

Felaketin ağır yaşandığı Antakya’da bulunan sinagog hasar görmüş, Hatay Musevi cemaati başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Fortüne hanım da hayatını kaybetmişti. Bu alanda normal olmayan bir şey görüp görmediklerini sordum. Aynı bölgede çalışan Kocaeli ekibi, bu alanda ilk gün İsrailli ekibin çalıştığını ve alana kimseyi yaklaştırmadıklarını, çıkarttıkları kişileri de helikoptere koyup götürdüklerini öğrenmişler.

Daha önce Antakya’da bulunan havrada,  600 yıllık ve  300 yıllık ceylan derisine el yazması Tevrat’ın olduğunu da bildiğim için bir gelişme olup olmadığını öğrenmek üzere araştırma yaptım ve Türkiye Yahudi Toplumu’nun twitter hesabına da baktım. Aşağıdaki, 7 ve 10 Şubat tarihli paylaşımlar hemen dikkatimi çekti.

Türkiye Yahudi Toplumu 7 Şubat tarihinde resmi twitter hesabında,  arkası dönük bir kişinin muhtemelen Antakya sinagogunda bulunan ceylan derisine yazılmış Parşömenleri alırken görüntüsü vardı.

Diğer ise Chabad örgütünün Türkiye temsilcisi olan, daha çok İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı’nın kurucusu olarak tanıdığımız Mendy Chitrik’in kucağında siyah irice bir torba ve yanında 7 kişi ile birlikte, “Hayırlı Cumalar” ile başlayan 10 Şubat tarihli bir paylaşımdı.

Kocaeli depreminde yaşadığım için biliyorum. Ne olursa olsun enkazdan bir şey alırken yakalanmak hoş karşılanmayan bir durum. Anlaşılan Türkiye’deki Yahudi vatandaşlarımızın da bir çoğunun rahatsız olduğu Chabad örgüt üyesi Mendy Chitrik’in 7 Şubat tarihinde Antakya Sinagog’undan aldığı ve tarih eser niteliğinde olan Parşömenler, 10 Şubat tarihinde kucağındaydı. (bkz- video görüntüsü) 

İlginç olan, Türkiye Yahudileri twitter hesabında,  Mendy Chitrik’in  Parşömenleri alırken 7 kişi ile birlikte olduğu ile ilgili paylaşımlarda hiçbir açıklama yoktu. Ama Mendy’nin 11 Şubat tarihli paylaşımında, “Antakya sinagogu hasar gördü, Tevratlar @tyahuditoplumu ekibi tarafından emniyete götürüldü.” denilmekteydi. Fakat, Türkiye Yahudi Toplumunun twitter hesabında veya başka hiçbir yerde açıklama yoktu. Mendy, 7 Şubat günü resmi makamlara bildirmeden ve resmi kişilerin alması gereken tarihi Parşömenleri beraberinde 6 kişi ile birlikte, -yine bu da bir suçtur- muhtemelen İstanbul’a getirdi. Çünkü Antakya emniyet birimlerinden öğrendiğimiz kadar ile böyle bir teslim bulunmuyordu.

İstanbul’a getirilen Parşömenler bir şekilde, Türkiye Yahudi Toplumu’na teslim ediliyor, edilmesi sağlanıyor veya edilmiyor. Yine Mendy’nin paylaşımına göre, “emniyete” götürülüyor.

Burada ne yazık ki bir yalan daha ortaya çıkıyor, çünkü parşömenler güvenli bir yer olan, “emniyete” de götürülmüyor! Onu da Habadçı Mendy’nin ekibinde olan İshak İbrahimzade’nin itirafı ile öğreniyoruz. İbrahimzade,  “Tevrat’lar Türk Yahudi toplumumuzun, sayın hahamının da içinde olduğu bir ekip tarafından Antakya sinagogumuzdan alınmış olup, koruma altındadır. Sinagogumuz ve Antakya’mızın yeniden hayat bulmasıyla mekanlarına geri döneceklerdir … Provokasyona yer vermeyelim !” diyor.

Parşömenleri çalıyorlar sonra da, “Provokasyona yer vermeyelim” öyle mi?

Hatırlatmam gerekirse özellikle sosyal yardım faaliyetleri nedeniyle dünyanın en tanınmış, en yaygın faaliyet gösteren ve en büyük Hasidik Hareketlerinden birisi olan Chabad’ın 18. YY (1775) sonlarına doğru Rusya’da kurulurken, kendisine 2500 yıllık geçmişi olan Antakya’da yeni bir derinlik kazandırmak istediği anlaşılıyor. Ve 600 yıllık tarihi parşömenlere de sahip olmak istiyor.

Zaten Mendy Chitrik, 13 Ağustos 2021 tarihinde Antakya Sinagog’una gelerek Parşömenlerin yerini de görüntülemiş, deprem zamanında soluğu burada almıştır.

Sonuçta Chabad örgütünün üyesi  Mendy Chitrik, kayıtları Antakya’da olan tarihi bir eseri izinsiz yerinden alarak İstanbul’a getirmiştir.Teslim edilsin veya edilmesin ağır suç işlenmiştir.

Ülkemizdeki tarihi eserler öncelikli olarak T.C. Devleti’nin envanterinde ve korumasındadır.

Gösterilecek  hiçbir mazeret, işlenmiş olan ve  yeterinden fazla da belgesi bulunan bu suçu ortadan kaldırmaz.  

Depremin yaşandığı felaket alanında bulunan bir kozmetik dükkanında, parfüm ve küpe çalan kadına vatandaşların tepkisi ne ise Habadçı Mendy’e daha da ağırı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:
ChabadAntakyaMendy Chitrik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Arif Yılmaz 1 yıl önce

Hakkınız artık kimse ödeyemez. Cenab-ı Allah bu haberleri okumayı da nasip etti

Avatar
Adil 1 yıl önce

Bu örgütü Türkiye de bilinse uykuları kaçar cesaretinizi dikkat edin

Avatar
Deli Cesareti 1 yıl önce

Vedat Çalık'ın intihar mektubu olmuş

Avatar
Faruk 1 yıl önce

DİLİPAK'IN platforumu

Avatar
Selma 1 yıl önce

Normal değil mi bu dokümanların korunmak istenmesi..neticede antik değeri olan çok kıymetli eserler..ya bir depremde daha enkazın altında kalsa...bence korunmak istenmesi çok doğal..