Öne Çıkanlar DSÖ KKTC Chabad FETÖ 28 Şubat

HERKES “PARA” PEŞİNDE

Dalga dalga değişimlerden başımızın döndüğü şu günlerde, Facebook’un bir türlü netleştiremediği kripto para birimi Libra’nın da başı fazlası ile dalgalanmış olacak ki, ismini değiştiresi gelmiş.

Facebook’un Libra projesinin arkasındaki isimlerden biri olan Diem Association’ın CEO’su Stuart Levey, bu isim değişikliğinin basit ve yenilenmiş yapıyı vurguladığını belirtmiş. Latince karşılığı “gün” olan Diem, dolar destekli olacak. Buraya kadar herşeyi anlıyoruz.

Diem Derneği, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan bağımsız bir üyelik kuruluşu.

Kripto paralar son yıllarda kazandığı değer ile birlikte COVID19’ın dijital dünyasında epey gündemde. Malum herkes cebindeki paradan da korkar oldu! Eskiden bereket duası üzerinde olsun denilen para, şimdi korona korkusuna teslim oldu. Bugünlerin baş tacı Bitcoin ile birlikte Ripple, Ethereum, Litecoin gibi dijital paralar, milyonlarca kişi tarafından yatırım amaçlı olarak satın alınıyor. Kripto paraların yükseliş nedeni; pek tabiki düz dünyanın şahipleri olan GREAT GLOBAL şirketlerinin yönlendirmesi.

Bazı şirketler kendi kripto paralarını geliştirerek sunumlarını en parlaklığı ile sahneler iken, daha önce Facebook ve Telegram’ın kendi kripto paralarına yönelik girişimleri uzun süre kapak konusu olarak kalmayı başarmışlardı. Günümüzün en kıymetli saatlerini bahşettiğimiz bu iki şirketin ışıltılı girişimleri sonrası, resmi kurumlar da bu iki şirkete yakınlık göstermekten alıkoyamadılar. Sosyal medya devi Facebook, Libra adlı kripto parasının duyurusunu geçtiğimiz dönemlerde gerçekleşmiş, 2020’nin kapak konularında da kendisini eksik etmemiş idi.

Libra’nın Facebook imzalı bir proje olması devletlerin finans sistemleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Hatta bazı ortaklar daha sonrasında Libra ortaklığından çekildiğini açıklamıştı. Ancak Facebook’un kripto para projesinden vazgeçmeye niyetinin de olmadığını biliyorduk. 3 gün önce, kişiliğimizin  aynası olan bu sosyal medya devi, yoluna farklı bir isim ile devam etme kararı aldı.

Diem’ın kapsama alanının Libra’nın ilk aylarına göre çok daha sınırlı olacağı söyleniyor. Daha önce bu girişimde yaşanan tartışmalar ve Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in güven vermeyen açıklamaları çevrelerin Libra’ya mesafeli olmasını sağlamıştı. Sosyal medya devinin Diem projesini daha düşük beklenti ile düşük ölçekte hayata geçirmesi bekleniyor.

Diem’ın önümüzdeki aylarda ABD doları tarafından desteklenen bir kripto para olarak piyasaya sürülmesi söz konusu olabilir. Libra farklı olarak çok daha fazla para birimine bağlı ve takas edilebilir şekilde geliştirilmişti.

Diem Association CEO’su Stuart Levey konuyla ilgili açıklamasında, “Diem projesi fintech inovasyonunun hızlanması için basit bir platform sağlayacak. Hem müşterilerin hem de işletmelerin hızlı ve güvenli ödeme işlemleri gerçekleştirmesi mümkün hâle gelecek.” ifadelerini kullandı. Projenin ismini neden değiştirdiklerini de açıklayan Levey projenin önceki halinin çevreler tarafından farklı bir şekilde algılanmasını neden gösterdi. Bu nedenle radikal bir karar almaları gerektiğini söyledi. Levey’e göre Diem adını almalarının bir diğer sebebi ise özerk bir kuruluş haline gelmeye başlamaları. Kararlarını kendi başlarına daha hızlı alabildiklerini görme beklentisinde olduğunu söyleyen Levey, bu kuruluşları yöneten kişilerin de işinin ehli isimler olmasını istediklerini ifade etmiş.

Yeni adı Diem olacak kripto paranın çevrimiçi ve çevrimdışı platformlarda kullanılabilecek şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Sosyal medya devi daha önce Libra ile beraber dijital cüzdan Calibra’nın da adını değiştirme kararı almıştı. Şirket o dönem Calibra’nın adını Novi olarak değiştirmişti. Blockchain Teknolojisinde Diem ağı, herkesin üzerine inşa edebileceği ve milyarlarca insanın buna güvenebileceği şekilde tasarlanmış güvenli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir blok zinciri üzerine inşa edilmiş olduğunu iddia eden DİEM kurucularına; “isim de sürekli kararsızlık yaşayan hiç dokunmayacağımız olan bu paraya güven sorununuz büyük olmaz mı?” diye sorasımız geliyor DİEM’e.

DİEM ismini duyunduğumuzda genel olarak ilk aklımıza gelen “CARPE DİEM” oldu. Ancak eş zamanlı olarak, DİEM25’in ışıklarının da zihnimizde yanıp sönmeye başladığında, hayırdır inşallah dedik.

DiEM25 nedir, kimlerdir, amaçları nedir? Ayrıca para biriminin bağlı olduğu İsviçre’deki dernek ile ilgisi var mıdır? Aralarında bağ olup olmadığına dair henüz kesinlik kazanmış bir belgeye sahip olmasak da, her ikilinin bilgi hareketinin ortak yanları epey fazla sanki…

DİEM 25; Avrupa Birliği'nin ancak radikal bir şekilde dönüşürse hayatta kalacağı sonucuna göre birleşmiş, pan-Avrupa bir demokrat hareketidir.

Zengin ve güçlülere hizmet eden mevcut yapıyı, tüm Avrupalıları eşit vatandaşlar olarak koruyan, refah ve mutluluklarını sağlamak için tasarlanmış bir Anayasaya dayalı olarak işleyen bağımsız bir parlamento altında tüm Avrupa ülkelerinin birliği ile değiştirebilmeyi amaçlayan bir oluşum. Bunu başarmak için, yollarına kim çıkar çıksın asla vazgeçmeyeceklerinden ve dürüst olacaklarından son derece emin bir grup.

DİEM25 derki; “İktidardakilerin tepkisi, bizi bu karmaşaya sürükleyen siyaseti daha da pekiştirmek oldu. Sınırlar kapanıyor, dayanışma yok oluyor, üye ülkeler gidiyor ya da düpedüz faşist oluyor. Büyük kriz dönemleri aynı zamanda büyük fırsatların da zamanlarıdır. Bu nedenle AB'yi ele geçirmek için bir araya geldik. Avrupa projesini terk edip ayrı uluslara dönmek bir seçenek değil. Çevresel, ekonomik ve koronavirüs krizleri zaten bildiğimizi kanıtladı: azınlık değil, çoğunluk için gerçek çözümler ancak sınırların ötesinde güçlerimizi birleştirdiğimizde gelebilir.”

DiEM25'in misyonu ise; “Avrupa'nın her yerinde, benzer düşünen vatandaşları birleştirmek ve AB'yi kendisinden kurtarmak için yeterli gücü yaratmak için koordineli bir çaba. AB birleşecek ya da yok olacak. Çok geç olmadan hızlı hareket etmeliyiz: işte bu yüzden Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2025'iz (DiEM25).”

Politikaları; “DiEM25'in gerçek demokratik bir Avrupa'ya giden yolunu inşa ettiği sekiz Sütunu vardır: Şeffaflık , Teknoloji , Ekonomi , Çevre , Mülteciler ve Göçmenler , Kültür , Kapitalizm Sonrası ve Avrupa Anayasal Süreci . Bu politikalar, hareketin üyeleri, projemizin çektiği entelektüel uzmanlık ve genel halk arasında benzersiz bir işbirliği yoluyla geliştirilir. Birlikte geleceğin Avrupası için vizyonumuzu inşa ediyoruz. Biz sadece değişimi talep etmiyoruz: onu tarif ediyoruz ve onun için savaşıyoruz.”

Teknoloji Egemenliği başlığındaki hedefler ise “DiEM25, Avrupa'nın siyasi, sosyal ve teknolojik ilerlemeyi birleştirip bütün insanların gelişmesini teknolojik değişimin merkezine koyması halinde bir umut ışığı olabileceğine inanıyor. Bunun küresel ölçekte dönüştürücü bir etkisi olabilir.”

DİEM25 organizasyonları ile ilgili; basit ama radikal bir hedefi olan uluslararası bir hareket olduğunu iddia ediyorlar, amaçları ise Avrupa'yı demokratikleştirmek.

Zamanını henüz bilemediğimiz şu maskeleri gözümüzden çekip aldığımız gün nasıl bir gün olacak acaba?

Anahtar Kelimeler:
FacebookBitcoinLibra
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.