Öne Çıkanlar DSÖ mRNA ABD BIONTECH 5G

TÜRK ULUSUNA ŞİKAYETİMİZ VAR

DAĞ FARE DOĞURDU

Yazan Sabahattin İSMAİL

Dünkü yazımda karşı çıktığım aşağıdaki geçici 4. Madde bugün düzeltildi ve o maddedeki "yabancı şirket (tüzel kişi) ifadesi çıkarılarak. "ortağı KKTC vatandaşı olan yerel şirket" anlamında düzeltildi. Ancak sorun çözülmedi.

Değerlendirmem şöyle:

1- En önemli sorun olan vatandaş yapılan ve bugüne dek binlerce dönüm arazi alıp, on binlerce konut inşa ederek satan, ( örnek: AFİK GRUP -SİMON AYKUT VE JACK AFİK YAACOV; EUROCOAST GRUP - BENZİ FRİEDMAN, MAOR FRİEDMAN vd..) İsrail vatandaşı yap-satcı Yahudiler hiçbir şekilde bu yasa kapsamında değiller. Serbestçe faaliyetlerine aynen devam edecekler. Diledikleri kadar arazi almayı sürdürecekler

2- Vatandaş olmayan ve KKTC vatandaşı avukat/muhasip ortakları bulunan Yahudiler ve onlara ait daha önce isimlerini açıkladığım onlarca şirket ( Örnek: EVERGREEN vd...) de şimdiye dek almış oldukları binlerce dönüm arazide geçici 4. Madde kapsamında Bakanlar Kurulu İzni olmadan yap-satcılığa devam edecekler.

Bugüne dek korkarak yaptıklarını bundan böyle yeni yasanın koruyuculuğu altında daha rahat yapacaklar. Yasa onları tümüyle yasal hale getirecek.

Yani durum eskisinden daha kötü olacak.

O zaman biz bunca mücadeleyi niye verdik?

Yahudilerin ve yap-satcı müteahhitlerin kontrolündeki hükümet, halkın çıkarlarını savunmuyor, KKTC'nin geleceğini tehlikeye atıyor, ikinci bir Filistin olmanın kapısını açıyor

Özetle Dağ fare doğurdu.

14 Mayıs'ta komiteden geçen ve dünkü yazımda sert şekilde eleştirdiğim geçici 4. Madde aşağıda belge 1'de

Tepkim üzerine 16 mayısta düzeltilen ve Pazartesi yasalaşacak olan geçici 4. Madde ise Belge 2'de.

Bu maddede şöyle deniyor:

"4. Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesinde kayıtlı olup hissedarlarının çoğunluğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına ait olan ve yabancı hissedarları da bulunan bir şirket, bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten önce, adına taşınmaz mal almış ve şirket adına koçan devri gerçekleşmiş ise Bakanlar Kurulu iznine tabi değildir ve Esas Yasanın 8’inci maddesinin (10)’uncu fıkrası kurallarına uygun olarak yap-sat (konut yapıp satma) hakkına sahiptir."

Büyük sakıncası olan bu madde ile ilgili olarak Meclisin ilgili komitesinin üyesi olan Oğuzhan Hasipoğlu'na sorduğum ve yanıt beklediğim sorular ise şöyle:

"Oğuzhan bey,

Bu son maddenin kapsamına girenler kaç şirkettir?

Bunlar içinde Yahudi ortaklı kaç şirket vardır? Bu şirketler bugüne dek acaba kaç dönüm toprak aldılar, kaç konut yapıp sattılar, kimlere sattılar, ne kadar vergi ödediler?

Halen ellerinde inşaat yapacakları kaç dönüm toprak var?

Bu maddede "Yabancı ortaklı yerel şirket" ifadesi, yedieminler/avukatlar/ muhasipler üzerindeki şirketleri de kapsıyor mu?

Mesela şimdiye dek binlerce dönüm arazi alıp binlerce konut yapan İsrail vatandaşı Yahudilere ait Evergreen ( YUAL MİCHAELY) adlı şirketin yüzde 51'i KKTC'li kişilere ait. Bu maddeye göre Evergreen, şimdiye dek almış olduğu ve halen elinde bulunan binlerce dönüm arazi üzerinde yapsatcılığa devam mı edecek?

Eğer edecekse bu yasayı niye yaptık?

Demek ki bu yasa hem vatandaş yapılan, hem de vatandaş olmayan İsrail vatandaşı Yahudilere ait şirketlerin Bakanlar Kurulu iznine tabi olmadan yap-satıcılık yapmasını önlemiyor, tam aksi güvence altına alıyor

O zaman bu yasa esas amaca hizmet etmiyor.

O halde bu yasa sırf göz boyamak ve tepkileri yatıştırıp aynı yolda devam etmek için yapılıyor.

Bu durumu önlemek için büyük mücadele verdik. Ancak başaramadık. Yanlış ısrara eden tüm sorumluları şikayet ediyorum.

Belge 1 eleştirdiğim eski hali

Belge 2 güya düzeltilen yeni hali

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.