Öne Çıkanlar Ankara Üniversitesi 5G Tefeci Tekin Arhun Sarper Altıncık

“Yeni Çağ” doktrini “Modern Sosyalizm”

Dr. Nurfer Tercan, 5gvirusnews Haber Merkezi Nursultan / 15 Ekim 2020

Orta çağ Katolikliğinde, mülkün edinilmesi ve miras yoluyla aktarılması bir hak olarak esas alınmıştır. Bu mülkün elde edilmesi ve kullanılması sırasında bazı sorumlulukların üstlenilmesi ise en önemlisi idi. Özel mülkiyet ile birlikte insanın da konumlandırılması daha öncelikli idi. Orta çağ Katolikliğinin, feodal toplumsal düzeni nasıl benimsemiş olduğunu, Köle veya Cariye olarak insanın kendisinin de değişime konu edilmesi ile epey iyi anlatılmıştır. Değişimde eşitlik yoluyla kurulan adalet ilkesi, hristiyan ilâhiyatının bir ölçüde özel mülkiyeti kendisi ile özdeşleştirmesidir. Tanrıdan gelen mülk, doğru bir şekilde kullanılır ve adalete uygun olarak dağıtılarak yönetilirse, dünyevi ve ruhani karşılıklar verilir.

Son günlerde maskeye, nefesimize öyle odaklandık ki, yakında nefsimizin pek ağır sınavı olan mülkiyet duygusu ile karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor.

Hani bizim meşhur çarşambanın perşembesi, 4 Ekim 2020’de yayınlanan bir genelge için “aman dikkat” dedi, biz yine gözümüzdeki çift katlı maskeden göremedik.

Haberimiz : “Tüm (erkek) kardeşler’ anlamına gelen “Fratelli Tutti” başlığının altındaki genelge” Papa Francis, serbest piyasanın savunulduğu gibi toplumsal fayda sağlamadığını, özel mülkiyetin her koşulda mutlak bir hak olmadığını söyledi.

Papa Francis, korona virüs pandemisiyle birlikte piyasa güçlerinin ve zenginlere vergi indirimi gibi kolaylıklar sağlayan “damlama” (trickle-down) ekonomisinin serbest piyasacıların savunduğu toplumsal faydayı sağlayamadığının ortaya çıktığını belirtti.

Reuters’in haberine göre, kardeşlik temalı genelgesinde Francis, bazılarının müsrif bir şekilde yaşadığı, diğerlerinin ise ellerinde hiç bir şeyin olmadığı her durumda özel mülkiyetin mutlak bir hak olmadığını ifade etti.

Tüm (erkek) kardeşler’ anlamına gelen “Fratelli Tutti” adlı genelge, geçen ay kamuoyun uyurulduğunda, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten kapsayıcı bir dil kullanmadığı eleştirisi almıştı. Bu eleştirilere yanıt veren Vatikan, 13. Yüzyılda Asisili Aziz Francis tarafından kaleme alınan metindeki şeklinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Papa ise Aziz Francis’in bu ifadeyle “brothers and sisters” (erkek ve kız kardeşleri) kastettiğini açıkladı.

Yayınlanan genelgede kardeşlik, göç, zengin-fakir arasındaki uçurum, ekonomik ve toplumsal adaletsizlikler, sağlık sistemlerindeki dengesizlikler ve pek çok ülkede gelişen politik kutuplaşma gibi konulara yer veriliyor.

Papa bu genelgesiyle, zenginlerin desteklenmesi suretiyle ekonominin canlanacağı ve zenginlerin toplumun geri kalanına fayda sağlayacağı fikrine dayanan “trickle-down” (damlama) teorisine de eleştiri getirdi. “Neoliberal inanç dogması” ifadesini kullanan Papa, “Piyasa özgürlüğünün her şeyi güvence altına almaya yeteceğine bizi inandırmaya çalışanlar var” diye yazdı.

2007-2008 finansal krizinin değişim için kaçırılan bir fırsat olduğunu vurgulayan Papa Francis, bunun yerine bu krizin güçlülere daha fazla özgürlük getirdiğini, zayıf olanların ise “paranın imparatorluğunun yıkıcı etkileriyle” karşı karşıya kaldığını sözlerine ekledi.

Francis, doğal kaynaklara daha adil bir şekilde erişmek ve en güçsüzlere yardım etmek için refahın yeniden dağıtılması için daha önce yaptığı çağrıları yineledi. Dünyada yeniden yükselişe geçen ve “Siyah Hayatlar Önemlidir” eylemleriyle kamuoyunun gündemine gelen ırkçılık hakkında ise, “Irkçılık hızla mutasyona uğrayan bir virüstür, kaybolmak yerine, gizlenir ve bekleme konumuna geçer” diye konuştu.

“Papa ne ara meydan buldu da, çıktı konuştu?” diyeceğiz… Ama, zaten meydanlar boş! Meydan boş olunca, bir genelge yayınlaması TUTTİ demek ki!

Sabır İnşallah!

Bu genelge, bir başka Perşembe haberini daha akla getiyor hemen… 2017’nin Ekim ayının bugününde Çin lideri “yeni çağ” doktrinini açıklamış idi: “Modern sosyalizm

Bu doktrinden bir kaç maddeyi hatırlayacak olur isek;

*Yaşam standartlarının yükseltilmesi ve garanti altına alınması

*Doğa ve insan arasındaki uyumun sağlama alınması

*Ulusal güvenlik için bütünsel bir yaklaşıma geçilmesi

*Silahlı kuvvetlerde Parti liderliğinin mutlak yönetiminin korunması

*“Tek Devlet İki Sistem” prensibinin korunması ve ulusal birliğin yayılması

*İnsanoğlu için ortak bir gelecek fikrinin hakim olduğu bir toplum inşası

2017 Ekim’inin bugününde aldığımız, haberin kısa detayı ise şöyle idi: “Yeni plana göre, Komünist Parti, 2020 ile 2035 yılları arasında sosyalist modernizasyonun ilk aşamasını hayata geçirecek, sonrasındaki 15 yıllık dönemde ise gelişmiş, güçlü, demokratik, ileri kültür seviyesine ulaşmış, uyumlu ve güzel kelimelerinde tanımlanan ‘büyük modern sosyalist bir ülke’ haline getirilecek.”

Bu doktrini, “Bir kuşak bir yol” projesi üzerinden okur isek; özellik ile dijital bilgi toplumuna geçiş sürecindeki, dijital para yani “Dolar/kur, doğal gaz, petrol, Maske” savaşlarının yaratıcı kaos düzeninin ta kendisi olduğunu anlayabiliriz.

Yaratıcı kaos: Böl – parçalara - ayır – yabancılaştır SOSYAL MESAFE, Çatışma, silah, savaş EKONOMİK KRİZ, Teslim al MÜLKİYETSİZleştir, organizasyonları yönet!

Anahtar Kelimeler:
MaskeSosyalizmFratelli Tutt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zavazingi 4 yıl önce

Otun bokun başına 'yaratıcı' kelimesi getirip sıçıp batırmayın. Yaratan Allah'tır.