Öne Çıkanlar Türkiye Orhan Kutan Cristian DROSTEN Diyarbakır CİMER

Remdesivircik

Yazan: Dr. Nurer TERCAN

20 Kasım 2020’de Reuters tarafından bir haber dikkatleri pek çekmedi. Çünkü bu haber; “kimse görmesede okunmasa, atlasa da geçse” gibi kıyıda köşede yayınlandı, sanki…

Habere göre:

Dünya Sağlık Örgütü’nün her zamanki gibi kimseler anlamasın diye özenle kurguladığı düz dünya ile ilgili!

DSÖ’nün 12 Kasım 2020 Perşembe günü yaptığı açıklaması şu şekilde:  Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Covid-19 ile hastaneye yatırılan 12 yaş üstü hastaları tedavi etmek için ilacı onaylamasından yalnızca bir ay sonra, antiviral remdesivirin hastaneye kaldırılan Covid-19 hastalarında tedavi olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi .

Veklury olarak da bilinen Remdesivir ve steroid deksametazon, Covid-19 hastalarını tedavi etme yetkisine sahip tek ilaçtır. Ancak , DSÖ tarafından yürütülen remdesivir'in etkinliğine ilişkin yakın zamanda yapılan büyük bir küresel çalışma, remdesivir'in hastanede yatan hastalar üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını gösterdi ve bu da önceki çalışmalarla çelişti.

DSÖ Kılavuz Geliştirme Grubundan uzmanlar yaptığı açıklamada, "Remdesivir'in mortalite (ölüm oranı) üzerinde veya mekanik ventilasyon ihtiyacı veya klinik iyileşme süresi gibi hastalar için diğer önemli sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur" diye yazdı. İnceleme, tıbbi bir dergi olan BMJ'de yayınlandı.

DSÖ'nün 30 ülkede 11.200'den fazla kişiden alınan verileri içeren "Dayanışma" çalışmasının ara verileri ışığında, "remdesivir artık Covid-19 hastalarında rutin olarak kullanmamanız gereken bir ilaç olarak sınıflandırılıyor." Avrupa Yoğun Bakım Derneği Jozef Kesecioğlu Reuters ile yaptığı röportajda söyledi.

Remdesivir'i yapan Gilead Sciences, DSÖ'nün bulgularını sorguladı. İlaç üreticisi e-posta ile gönderilen bir açıklamada, "Ön saflardaki doktorların, çok sayıda randomize, kontrollü çalışmalardan elde edilen sağlam kanıtlara dayanarak Veklury'nin klinik faydasını tanıdıklarından eminiz." dedi.

Doktorlar ve hastaneler DSÖ'nün tavsiyelerine uymak zorunda değilken, tavsiye remdesivir kullanımını sınırlayabilir.

Bununla birlikte, ilaç, ABD de dahil olmak üzere hastanelerde yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. 50'den fazla ülkede kullanım için izin verildi veya onaylandı ve Ekim ayında koronavirüs için pozitif test ettiğinde Başkan Donald Trump'a verilen ilaçlardan biriydi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan daha önceki bir araştırma, remdesivir'in orta şiddette hastalığı olan hastalarda hastanede kalış süresini yaklaşık dört gün, 15'ten 11'e düşürdüğünü buldu.

New York'taki Northwell Health'de göğüs hastalıkları uzmanı olan Dr. Hugh Cassiere, remdesivir'in virüsün çoğalmasını durdurarak çalıştığı düşünüldüğünden, hastalığın seyrinde daha erken etki göstermesi muhtemeldir.

Sağlığımızı hergün tweet mesajlarına bağladığımız, ekonominin yıkıntısı altındaki son nefesimizi dahi emir demir kurulunun en üst yetkililerine teslim ettiğimiz kurumun GLOBAL olarak zincir ile bağlı olduğu, “Dünyayı Sallamayan Örgütü” bakın yukarıda neler neler demiş. Hatta bu Dünyayı Sallamayan Örgütün bir de kılavuz çetesi varmış. Anlaşılan, ilaçların faydasından, aşıların içeriğine kadar çeteliklerine doyamamış bu kılavuzlar karar veriyor. Yani hani yanı başımızda ekranlarda konuştukça konuşası gelen kurgulu bilim kurullarının ortak yazılı metinlerinin geldiği yer diyebilir miyiz?

Kısacası, “kılavuzun kim ise Size kim olduğunuzu söyleyelim”, misali!

Kıssadan hisseye açık davet: Bu kılavuzların yerli ve millli olarak göğüs kabarttığımız bilimimize bağladıkları Dünyayı Sallamayan Örgüt’ün zincirini gelin geri iade edelim. Biz kendi yaramıza merhem olabilen çok özel bir milletiz. Bu yanlıştan geri dönmez isek, Yusuf’umuzu kaybedeceğiz Kenan ilinde.

Kenan’ı biz milletçe tekrar inşa ederiz…

Anahtar Kelimeler:
DSÖCOVID19Remdesivir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.