Öne Çıkanlar DSÖ Chabad mRNA Çin Refik Şevket İNCE

STRES’İN BİRAZI VAR!

Yazan ve Araştıran Muammer KARABULUT

#5. Düşük Stres

Biraz stres normal ve sağlıklıdır. Bununla birlikte, sayısız çalışma, kronik stresin endokrin(12) ve sinir sisteminde dengesizlikler yaratarak dolaylı olarak bağışıklık fonksiyonunun düşmesine yol açabileceğini kanıtlamıştır. Stres aynı zamanda kortizol(13) düzeylerini de yükseltir ve bu da zamanla iltihaba ve genetik düzeyde değişikliklere yol açabilir.

#6. Yüksek ateş

Meditasyon, dua, egzersiz yapmak, doğada olmak ve kafein tüketimini azaltmak gibi stresi azaltmanın birçok yolu vardır. Başka bir yol, ısının yatıştırıcı gücünü kullanan yöntemlerdir. Hipertermi(14) vücut ısısını geçici olarak yükseltir ve bu da bağışıklık sistemini de güçlendirebilir. Bu çalışmanın vücuttaki Isı Şok Proteinleri (HSP'ler) adı verilen maddeler aracılığıyla nasıl görüldüğüne ilişkin mekanizma. Sağlıklı HSP'ler, hücreleri stresin neden olduğu hasardan korumada rol oynar.

Vücutta yüksek ısıya maruz kalmanın neden olduğu belirli bir miktar stres, hücrelerdeki sağlıklı HSP'lerin miktarını geçici olarak artırır. Diğerlerinin yanı sıra 2016 yılında yapılan bir İtalyan araştırmasına göre bu iyi bir bağışıklık olabilir. Hipertermi biçimleri arasında kuru sauna, kızılötesi sauna, ıslak sauna, mineral su kaynakları, egzersiz ve Biomat gibi belirli teknolojilerin kullanılması yer alır.

#7. Egzersiz yapmak

Son yıllarda tekrar tekrar yapılan araştırmalar, vücudumuzu hareket ettirmenin bağışıklık sağlığı üzerinde birçok yönden derin bir etkisi olabileceğini doğrulandı. Bir yol, yukarıda bahsedildiği gibi, hücreler içindeki sağlıklı HSP'lerin miktarını arttırmaktır. Egzersiz ayrıca dolaşımdaki lenf sıvısı yoluyla detoksifikasyona yardımcı olabilir. Daha da şaşırtıcı olan, yüksek yoğunluklu kardiyovasküler aktivitenin bağırsaklara da yardımcı olabilmesidir.

Egzersiz ayrıca obezite ile ilişkili “enerji toplayan” bakterileri azaltabilir ve daha verimli yağ yakımını teşvik eden bakterileri artırabilir. Fitness seviyeleri yükseldikçe, ölüm oranları da düşer!

Yine hareketsizliği, diğer bir ifade ile yüksek oturma riski, sigara içmekten üç kat daha fazla olduğuna ilişkin çalışmalar da var! (bkz)

#8. Yeşil Sebzeler

Lahana, brokoli, lahana ve Brüksel Lahanası gibi parlak yeşil sebzeler, Brassicaceae veya Cruciferae ailesinin bir parçasıdır. Bu gıdalar, bağışıklık sistemimizin sağlığı için ihtiyacımız olan hemen hemen tüm besin maddelerine sahiptir. Antioksidanlar ve kalsiyum, magnezyum ve selenyum gibi temel minerallerle doludurlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyen enzimleri artıran SFN-sülforafan  (15) gibi spesifik bitkisel besinler içerirler.

Ve özellikle Brokoli  bilinen  en  iyi mucizevi   SFN  kaynağıdır. (bkz)

12-Endokrin Hayatta kalmak, büyümek ve çoğalmak için, insan dahil çok hücreli bir organizmanın, fizyolojik talepleri ve çevresel zorlukları karşılamak için dokular, organlar ve organ sistemleri arasında etkili bir uyuma sahip olması gerekmektedir. Endokrin sistem, iç ve dış koşullara yanıt vermektedir.

13-Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar.

14-Hipertermi bir vücudun kendi yaydığından daha fazla ısı ürettiği durumlarda veya kendi yaydığından daha fazla ısı emdiği durumlarda termoregülasyondaki bir kırılma nedeniyle ortaya çıkan yüksek vücut sıcaklığıdır.

15-Sülforafan, antioksidan, antimikrobiyal, antikanser, antienflamatuar, yaşlanma karşıtı, nöroprotektif ve anti-diyabetik özelliklere sahiptir. Ayrıca sülforafan kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:
SFNStresLahana
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.