Öne Çıkanlar KKTC DSÖ Dr Saeed Qureshi 28 Şubat AFİK GROUP

EN BÜYÜK BELA CEP TELEFONU OLDU!

5gvirusnews Haber Merkezi Santa Fe  / 1 Kasım 2023

Geçen gün 5G’deki son durum ve  hız konusunu sorduğumuz Prof. Dr. Selim ŞEKER, “bir binanın 5. katı çıkılmadan 6. katı çıkılır mı sorusunu sordu” ve arkasında da “eğer çıkılırsa nasıl çıkılacağını da göreceğiz. İşte o zaman konuşacağız.” dedi. Yani Türkiye’yi bir kenara bırakalım, henüz 5G baz istasyonlarının devreye girmediği dünyada, yapay zekanın yoğun kullanım alanı yaratacağından dolayı  teknoloji firmaları şimdiden yerde değil uzayda hazırlıklarını yapmaya başladı.

Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yılını kutladığımız 29 Ekim 2023 Pazar günü SpaceX sabah saatlerinde Cape Canaveral'dan 23 uydu, akşam saatlerinde ise Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssünden 22 uydu daha fırlattı. Böylece Dünya'yı ışınlayan toplam faal uydu sayısı yaklaşık 8.800'e ulaştı.

BANT GENİŞLİĞİNE DOYMADIK

SpaceX, cep telefonu kullanan milyarlarca insanın doymak bilmeyen bant genişliği talebini karşılama telaşıyla bu yıl birkaç günde bir uydu göndermeye başladı.  Ancak SpaceX bu konuda tek değil. Yüzlerce şirket, dünya nüfusuna gökyüzünden internet sağlamak için küresel pazardan pay almak için yarışıyor.

5 Ocak 2022'de, 34 ülkeden 147 şirket ve devlet kurumunun uydu filolarını işlettiğini, fırlattığını ya da planladığını listeleyen bir bülten yayınlandı. 17 Ekim 2023 tarihinde, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne yapılan başvuruları inceleyen Science dergisi, (bkz) başvuru sayısının ve planlanan uydu sayısının iki kattan fazla arttığını dünyaya duyurdu. Her biri 1.000'den fazla uydudan oluşan takımyıldızlar için 90'dan fazla başvuru yapıldı. Yirmi üçünde 5.000'in üzerinde, sekizinde ise 10.000'in üzerinde uydu bulunmaktadır. 31 Aralık 2022 itibariyle 300 şirket ve hükümet tarafından planlanan uydu sayısı bir milyonu aştı. Haziran 2023'te ise Greg Wyler tarafından 2022'de kurulan Fransa merkezli E-Space şirketi 116.640 uydu içeren tek bir megakonstelasyon için plan başvurusunda bulundu. E-Space daha önce Ruanda hükümeti aracılığıyla 327.320 uydu içeren daha büyük bir takımyıldız için bir plan sundu.

Teknolojik alt yapısı olmadan uzayı 5 yıllık ömrü olan uydularla doldurmanın mantığı henüz anlaşılmadı. Çünkü her şey yolunda gittiği varsayımı ile 6G için verilen tarih 2030 yılı gözüküyor.

6G'Yİ YAPAY ZEKA İSTİYOR

6G özellikleri arasında en çarpıcı olanı ise ağın yapay zeka ile kendi kendine öğrenme imkanına sahip olması. Buna göre yapay zeka ve makine öğrenimi tabanlı oluşturulacak olan 6G ağı, kendi arasında iletişim kuracak. Ağ bu şekilde sürekli olarak kendini geliştirmiş olacak. (bkz) Demek ki, 6G’de insan devreden çıkacak ve Prof. Dr. Selim ŞEKER’in bahsettiği 6. katta neler olduğunu göremeyeceğiz. 

Ve yarın başımıza ne geldiyse cep telefonları ile geldi diyen de olmayacak.

Diğer taratfa ise en çok uyduya sahip Musk, bazı kişilerin teknolojiyi, gezegeni korumak için insanlığa son vermekte kullanabileceğini söyledi. (bkz)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.