Öne Çıkanlar DSÖ Dünya Ekonomik Forumu Müslüman YouTube Yahdiler

OKYANUS ZEMİNİNDEKİ HÜCRE KULELER!

5gvirusnews Haber Merkezi Santa Fe / 14 Ocak 2022

Üstümüzde masmavi bir gökyüzü,
Tüm kıyılarımızı kaplayan bir okyanus,
O kadar yeşil ve yuvarlak bir dünya,
Kim daha fazlasını isteyebilir ki?

- Pete Seeger

Uyandığımızda, “Pandeminin” halk sağlığı için ilan edenlerin, dünyanın en büyük belki de geri dönüşü olmayan sağlıksız bir ortam bıraktıklarını göreceğiz. Ama şimdiden yani uyanıkken görmemizi sağlayan Arthur Robert Firstenberg’in yayınladığı, gezegenimizin 3/2’sini oluşturan okyanusların nasıl bir tehlike ile karşı kaşıya olduğuna dikkat çeken yazısı ile devam edelim…

2018'de karada ve uzayda, "5G", "Akıllı Şehirler" ve "Nesnelerin İnterneti" için milyonlarca anten yerleştirmeye yönelik hazırlıklar çok açık bir şekilde reklamı yapılarak inşa ediliyor. Aynı zamanda ve hiçbir tanıtım yapılmadan, hükümetler, araştırma laboratuvarları ve ticari ve askeri çıkarlar, “Akıllı Okyanuslar” ve “Sualtı Nesnelerinin İnterneti” (IoUT) yaratma planlarını, o derinliklerde yaşayan balıklara, balinalara, yunuslara, ahtapotlara ve diğer sakinlere danışmadan işbirliği yapıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Bilim Vakfı, SEANet Projesi adını verdiği projeyi finanse etti. Amaç, okyanusların herhangi bir noktasından gezegenin veya uzayın herhangi bir yerine geniş bant kablosuz iletişimi sağlamaktı. Sualtı Nesnelerinin İnterneti, “su altından gerçek zamanlı video akışı” da dahil olmak üzere karada sağlanan tüm iletişim yeteneklerini etkinleştirmek için tasarlanıyor.

Son üç yılda ABD, Çin, Pakistan, Katar, Güney Kore, İspanya, Avustralya, Yunanistan, İtalya, Fransa, Fas, Suudi Arabistan ve başka yerlerde bilim adamları ve mühendisler tarafından bir yığın makale yayınlandı. 2020'de IEEE Nesnelerin İnterneti Dergisi , Akıllı Okyanus için Nesnelerin İnterneti Özel Sayısını çıkardı. 2019 yılında Sensors dergisi, Smart Ocean: Emerging Research Advances, Prospects and Challenges üzerine bir Özel Sayı yayınladı ve aynı dergi şimdi Sualtı Nesnelerinin İnterneti üzerine başka bir Özel Sayı yayınlıyor.

Okyanuslarda bu teknolojiye "ihtiyaç duyduğu" varsayılan faaliyetlerden bazıları şunlardır:

  • iklim değişikliği izleme
  • kirlilik kontrolü ve takibi
  • tsunami uyarı sistemleri dahil afet önleme
  • okyanus keşfi
  • balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği
  • mercan kayalığı hasadı
  • tektonik plaka izleme
  • navigasyon
  • küresel okyanus ticareti
  • petrol ve gaz arama ve üretimi
  • askeri iletişim ve gözetim

Okyanuslar boyunca uygulanmaya başlanan altyapı şunları içerir:

  • okyanus tabanındaki sensörler ve antenler (“düğümler”)
  • farklı derinliklerde düğümler
  • yüzey düğümleri
  • Verileri okyanus tabanından okyanus yüzeyine dikey olarak ve düğümler arasında yatay olarak iletmek için farklı derinliklerde röle antenleri
  • Otonom Sualtı Araçları (AUV)
  • Otonom Yüzey Araçları (ASV'ler)
  • sualtı robotları
  • kablosuz yüzey şamandıraları
  • akıllı tekneler ve gemiler
  • akıllı denizaltılar
  • akıllı kıyılar

İletişimin su altında gerçekleşmesi havadan daha zor ve daha fazla parazite maruz kaldığından, okyanuslarda farklı hızlarda ve farklı mesafelerde veri göndermek için birkaç farklı iletişim ortamı kullanılmaktadır. Okyanusları veri ile doldurmak için akustik dalgalar, radyo dalgaları, lazerler, LED ışık ve manyetik indüksiyon kullanılıyor. Bir sualtı GPS sistemi geliştiriliyor. Bu medyaların çoğu yalnızca kısa ve orta menzilli iletişim için çalışır. Uzun menzilli iletişim, akustik dalgalara dayanır ve okyanus sonarında kullanılan teknolojiye benzer.​

Bu teknolojiler halihazırda ticari olarak pazarlanmakta ve bugün dünya okyanuslarında kurulmaktadır. 15-17 Mart tarihleri ​​arasında Londra'da düzenlenecek olan 2022 Oceanology International konferansında bu firmalardan onlarcası ürünlerini sergileyecek.

WaterLinked, su ürünleri yetiştiriciliğinde ve su altı navigasyonunda kullanım için dünya çapındaki distribütörler aracılığıyla sualtı sensör teknolojisi satmaktadır. Web siteleri, “Wireless Sense™ teknolojimiz, güvenilir kablosuz iletişim ve yenilikçi denizaltı sensör çözümlerini mümkün kılıyor” diyor.

EvoLogics, "tam çift yönlü dijital iletişim sağlayan" hem orta hem de uzun menzilli su altı akustik modemleri satıyor.

SonarDyne International, petrol ve gaz endüstrisine, hükümetlere ve donanmalara su altı akustik modemleri satmaktadır.

Voyis, kısa ve uzun menzilli sualtı lazer tarayıcıları satıyor.

GeoSpectrum, petrol ve gaz arama ve askeri amaçlar için "entegre, uçtan uca akustik sistemler" satıyor.

Dynautics, otonom sualtı araçları (AUV'ler) satıyor.

Seaber, "kullanıma hazır mikro AUV'ler" satıyor.

Hydromea, “ilk bağlantısız sualtı drone” pazarlıyor.

Mediterraneo Señales Maritimas, "verilerin uzak bir istasyona iletilebilmesi ve yazılımımızda görüntülenebilmesi için sensörleri veri kaydedicimiz aracılığıyla entegre eden veri şamandıraları" satıyor.

Depth, Inc.'de 3D "gelişmiş denizaltı LIDAR lazer sistemleri sağlar."

Teledyne Marine, Otonom Sualtı Planörleri, Otonom Sualtı Araçları (“insansız robot denizaltılar”) ve “hem sığ hem de derin deniz dalgıçları için lazer sistemleri” satıyor.

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nün web sitesinde bir sayfa, “Sualtı robotları okyanusu sarıyor” diyor. Enstitü, çok sayıda sualtı robotunun birlikte çalışmasını sağlayan akustik tabanlı bir navigasyon sistemi geliştirdi. Web sayfalarında, "Okyanusun bir alanını kaplamak için yalnızca tek, daha büyük ve daha pahalı bir sualtı robotu kullanmak yerine, hepsi senkronize çalışabilen yüzlerce, hatta binlerce daha küçük, daha düşük maliyetli robota sahip olmak istiyoruz." diyor.

Okyanus koruma örgütleri uzun süredir okyanuslardaki gürültü kirliliğine karşı kampanya yürütüyorlar, ancak kapsamı ve büyüklüğü bakımından önceki tüm gürültü saldırılarını gölgede bırakma potansiyeline sahip olan bu yeni saldırı türünün henüz yeni farkına varmaya başladılar. Örneğin, çevre örgütü Sea Shepherd'ın kampanyalarından biri “Okyanus Gürültü Kirliliğinin Sağır Eden Kükremesini Susturmak”tır.

Jacques Cousteau "1953'te, sualtı keşiflerinin ilk günlerine ilişkin klasik bir anı kitabı yayınladı. Bu kitaba Sessiz Dünya adını verdi . Bugün, insan faaliyetleri bu unvanla alay ediyor. Son birkaç on yılda, denizlerdeki gürültü kirliliği katlanarak arttı. Gemi trafiğinden kaynaklanan gürültü her on yılda ikiye katlanıyor. Petrol ve gaz için kazık çakma, tarama, sonar ve sismik keşif kakofoniye katkıda bulunur. Deniz yaban hayatı ve özellikle akustik olarak hassas deniz memelileri için bu antropojenik raket ciddi ve büyüyen bir tehdit oluşturuyor. Okyanus gürültüsü kirliliği şiddetli strese, davranış değişikliklerine, maskelemeye (yani önemli doğal sesleri algılamada güçlük), karaya oturmaya ve gürültüye bağlı işitme hassasiyeti kaybına neden oluyor.

Bu karışıma şimdi, okyanusları internete bağlamak için sesle doldurmaya başlayan Nesnelerin İnterneti Sualtına ekleniyor. Ve bu ses, aynı verileri taşımak için radyo dalgalarıyla aynı zararlı frekanslarla darbe modülasyonuna tabi tutulacaktır. Ve uzun mesafelerde iletişim kurmak için, pazarlanmakta olan bazı sualtı akustik modemleri, 202 desibel kadar yüksek ses üretme yeteneğine sahiptir. Bu, havada 139 desibele eşittir. 100 fit mesafedeki bir jet motoru kadar gürültülüdür ve insanlarda ağrı eşiğinin üzerindedir. Bu modemler, sesi avlanmak ve gezinmek için kullanan yunusların neredeyse tüm işitme aralığını kapsayan, 7 kHz ila 170 kHz arasında değişen frekanslarda modüle edilmiş sesi patlatır.

Sonarın balinalar ve yunuslar üzerindeki etkileri geniş çapta duyurulmuştur. Ancak, Lindy Weilgart'ın OceanCare için hazırladığı 36 sayfalık raporunda detaylandırdığı gibi, gürültü kirliliğinin balıklar ve diğer derin deniz sakinleri üzerindeki etkileri de aynı derecede yıkıcıdır . Gürültünün 66 balık türü ve 36 omurgasız türü üzerindeki etkileri üzerine 115 araştırma çalışmasını inceliyor.

“Çoğu balık ve omurgasız, hayati yaşam işlevleri için sesi kullanır” diye yazıyor. “Gelişim üzerindeki gürültü etkileri arasında vücut bozuklukları, yüksek yumurta veya olgunlaşmamış ölüm oranları, gelişimsel gecikmeler, metamorfoz ve yerleşmedeki gecikmeler ve daha yavaş büyüme oranları yer alır... Gürültüden kaynaklanan anatomik etkiler arasında büyük iç yaralanmalar, statositlerde ve nöronlarda hücresel hasar, oryantasyon bozukluğuna ve hatta ölüm ve işitme kaybı...

Davranışsal olarak, hayvanlar alarm tepkileri, artan saldırganlık, saklanma ve kaçma tepkileri gösterdi; ve yırtıcı hayvana karşı savunmada azalma, yuva kazma, yuva bakımı, kur çağrıları, yumurtlama, yumurta kavramaları ve beslenme... Bazı ticari avlar, daha büyük balıkların bölgeyi terk etmesiyle birlikte gürültü nedeniyle %80'e kadar düştü.”

Yeni saldırı devam ederse, okyanuslarımızın ve - okyanuslar tüm yaşamın kaynağı olduğu için - gezegenimizin tabutlarındaki son çivileri sağlayacaktır. Daha 1970'de, Sessiz Dünya'yı yayınladıktan sadece 17 yıl sonra , Jacques Cousteau 155 bin mil seyahat ettiği 3½ yıllık keşif yolculuğundan dönerek dünyaya şöyle dedi: "Okyanuslar ölüyor. Kirlilik geneldir.”

Cousteau, “İnsanlar tüm kirliliğin denizlere gittiğini bilmiyor” dedi. “Dünya daha az kirli. 20 yılda yaşamın yüzde 40 azaldığı okyanuslara her şeyi taşıyan yağmurla yıkanır. Balıklar kaybolur. Flora da." Ve zehirlenmeyen şey, sanki okyanus yaşamı tükenmez bir kaynakmış gibi, yemek için çıkarılmaktı. "Okyanuslar kazınıyor," dedi. “Yumurtalar ve larvalar yok oluyor. Geçmişte deniz kendini yenilerdi. Tam bir döngüydü. Ancak bu denge, endüstriyel uygarlığın ortaya çıkmasıyla alt üst oldu. Karidesler elektrik şokuyla deliklerinden kovalanıyor. İmkansız yerlerde ıstakoz aranıyor. Çok az seyahat edilen Hint Okyanusunda bile Mercanın kendisi yok oluyor.”

Bugün okyanuslardaki yaşam pamuk ipliğine bağlı. Nüfus düşüş hızı devam ederse, 2048 yılına kadar okyanuslarda neredeyse hiç balık kalmayacak.[1] Okyanuslar her gün 24 milyon ton karbondioksit emiyor, fosil yakıtları yakmaya başlamadan öncesine göre %26 daha asidik,[2] ve 1970'lerden bu yana sera gazlarının ürettiği ısının %93'ünü emdi.[3] Asitlenme, artan sıcaklıklar ve dip trolleri nedeniyle mercan resiflerine halihazırda verilmiş olan hasarın, doğanın onarması 100.000 yıl alacaktı.[4] Diatomlar – okyanusun besin zincirinin tabanında yer alan ve aynı zamanda dünyanın oksijen üretiminin üçte birinin kaynağı olan bir tür alg – yirmi yıldır her yıl %1'den fazla azalmaktadır.[5] Kril popülasyonları -- birçok balina türünün beslenmesinin büyük bir bölümünü oluşturan küçük karides benzeri kabuklular, penguenler ve foklar -- 1970'lerden bu yana %80 azaldı.[6] Ve okyanusların en derin katmanları ciddi şekilde oksijenden yoksundur - o kadar ki derin dalış balıkları artık derinlere dalmaz, nefes almak için yüzeye yakın kalır. Ve derin denizlerde yaşayan balık popülasyonları büyük ölçüde azalmaktadır. Isınan okyanuslar artık eskisi kadar oksijen tutamaz ve oksijeni ilk tüketen en derin sulardır.[7][8][9][10] Oregon kıyılarında çok sayıda dipte yaşayan yengeç boğuldu.[11] 2021'de Florida açıklarında binden fazla denizayısı yedikleri deniz otu kirli olduğu için öldü.  [12] Ve okyanuslarda o kadar çok plastik var ki[13] bir Avustralya balık pazarında satılan sardalya, dokularının her gramında 3 miligram plastik içeriyor.[14] [6] Ve okyanusların en derin katmanları ciddi şekilde oksijenden yoksundur - o kadar ki derin dalış balıkları artık derinlere dalmaz, nefes almak için yüzeye yakın kalır. Ve derin denizlerde yaşayan balık popülasyonları büyük ölçüde azalmaktadır. Isınan okyanuslar artık eskisi kadar oksijen tutamaz ve oksijeni ilk tüketen en derin sulardır.

Ve derin denizlerde yaşayan balık popülasyonları büyük ölçüde azalmaktadır.

Isınan okyanuslar artık eskisi kadar oksijen tutamaz ve oksijeni ilk önce en derin sular tüketir.

Birçoğu okyanuslara ve Dünya'ya yapılan saldırılar olsa da, gezegeni en hızlı şekilde yok eden en acil saldırı kablosuz teknolojidir. Kendisi en yıkıcı olanıdır ve diğer tüm saldırıları hızlandırır ve koordine eder. Ve karada, uzayda ve okyanuslarda kablosuz teknoloji de dahil olmak üzere tüm kablosuz teknolojiyi kullanmak cep telefonudur. 2G'den 5G'ye, Nesnelerin İnterneti'ne ve Sualtı Nesnelerinin İnternetine kadar tüm kablosuz teknoloji, herkesin elinde bir cep telefonu tutmasını gerektirir. Yönetmendir, hedeftir ve onsuz mevcut yıkım hızı devam edemezdi.

Hillel'in iki bin yıl önce dediği gibi, "Şimdi değilse ne zaman? Ben değilsem kim?"

Çok güncel olduğu için dikkat çekmeliyiz ki; Okyanusları tanıtan bilim insanı  Jacques-Yves Cousteau’nun, “İnsanlar tüm kirliliğin denizlere gittiğini bilmiyor.” sözüne, o maskelerin gittiği yerde denizlerde olacaktır.

Maskeler hem bizi hem de denizleri kirletiyor!

____________________

[1] Boris Worm ve ark. Biyoçeşitlilik Kaybının Okyanus Ekosistem Hizmetleri Üzerindeki Etkileri . Bilim 314: 787-790 (2006).

[2] Okyanuslar. Okyanus asitlenmesi .

[3] D. Laffoley ve JM Baxter. Okyanus ısınmasını açıklama: Nedenleri, ölçeği, etkileri ve sonuçları . Uluslararası Doğayı Koruma Birliği. Eylül 2016.

[4] Charles Yonca. Çizginin Sonu: Aşırı Avlanma Dünyayı Nasıl Değiştiriyor ve Ne Yediğimiz . Yeni Basım, 2006, s. 67.

[5] Cecile S. Rousseaux ve Watson W. Gregg. Küresel fitoplankton bileşimindeki son on yıllık eğilimler . Küresel Biyojeokimyasal Döngüler 29: 1674-1688 (2015).

[6] Matthew Taylor. Krilldeki düşüş, balinalardan penguenlere kadar Antarktika vahşi yaşamını tehdit ediyor . Gardiyan , 14 Şubat 2018.

[7] Craig Welch. Okyanuslar Oksijen Kaybediyor ve Hayata Daha Düşman Oluyor . National Geographic , 12 Mart 2015.

[8] Laura Poppick. Bilim İnsanları Uyardı, Okyanusun Nefesi Bitiyor . Bilimsel amerikalı , 25 Şubat 2019.

[9] Kirsten Isense. Okyanus Nefesini Kaybediyor . Okyanus ve İklim Platformu, 2018.

[10] Uluslararası Doğa Koruma Birliği. Okyanus Deoksijenasyonu .

[11] Bradley W. Parks. Kuzeybatı kıyılarındaki düşük oksijen seviyeleri, denizdeki “ölü bölgeler” korkusunu artırıyor. Oregon Kamu Yayıncılığı, 22 Temmuz 2021.

[12] Corryn Wetzel. Florida Yaban Hayatı Yetkilileri, Deneysel Koruma Yaklaşımında Aç Manateleri Beslemek İçin Hareket Ettiler . Smithsonian , 8 Aralık 2021.

[13] Kaptan Charles Moore. Plastik Okyanus . Avery, NY 2011.

[14] Francisca Ribeiro ve ark. Piroliz Gaz Kromatografi Kütle Spektrometrisi ile Yüksek Ticari Değere Sahip Avustralya Deniz Mahsullerinde Seçilmiş Plastiklerin Kantitatif Analizi . Çevre Bilimi ve Teknolojisi 54: 9408-9417 (2020).

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe 2 yıl önce

Reptilyanlar dünyanın kirlenip insan yaşamına uygunluktan çıkmasını istiyor. Biz de bunu seve seve kendi elimizle de yapıp, yapılanlara göz yumuyoruz.