Öne Çıkanlar DSÖ Megali İdea Robert W Malone Prof. Dr. Selim ŞEKER Akan KÜRŞAT

DEPREMİN FLAŞ FLAŞ FLAŞ HABERİ

5gvirusnews Haber Merkezi İstanbul / 18 Şubat 2023

İstanbul’dan özel uçakla ilk önce Adana’ya oradan da doğruca Antakya’da bulunan Sinagog’a   geçen Habadçı Mendy’nin 6 kişilik ekibi buradaki tarihi eser niteliğindeki, en eskisi 600 yıllık parşömenleri suç işleyerek aldılar veya çaldılar…

Yaklaşık 6 gündür araştırdığımız, öncesinde ilgili resmi makamlara bilgi verdiğimiz konuyla ilgili olarak Antakya’da bulunun 5gvirusnews yazarı Vedat Çalık’ın Habad’ın  soygun haberi (bkz), Türkiye Hahambaşılığını ve İsrail’i karıştırdı!

Dünyada yalnızca 5gvirusnews’ün dikkat çektiği haber, daha çok mafya örgütlenmesine benzetilen Chabad’ın Türkiye temsilcisi olan Mendy Chitrik yaptığı paylaşım ile ortaya çıktı.

Bu durumda Mendy, deprem sırasında bile olsa ancak bakan onayı ile yer değiştirilecek olan tarihi eserleri Antakya sinagogundan izinsiz alarak, 2863 sayılı kanuna rağmen – belki de suç işlediğinin de farkında olmayarak-, üstelik birden fazla kişi ile gerçekleştirdiği bu eylemi ile örgütlü ağırlaştırılmış suç işledi.    

5gvirusnews de yapılan, haber öncesi ve sonrası gelişmeler birden fazla çelişkili açıklamalara neden oldu!

 

Konuyla ilgili önce İstanbul, sonra Adana uzantılı haber (bkz) yapıldı. Mendy’nin Adana haberi, “İstanbul Hahamı Mendy Antakya'da Hayatta Kalan Yahudileri Kurtarıyor” başlığı ile verildi.

Haberde, Mendy'nin Yahudi kutsal kitapları olan sekiz Tevrat'ı Antakya Sinagogu'ndan kurtarmayı başardığı ve güvenlik için, Adana'daki Yahudi cemaatine götürdüğünü söylemesi” suç değil “mucize” olarak görüldü.

Mendy tarafından yapılan başka bir paylaşımda, tarihi Ester Kitabı(*) parşömenlerinin İstanbul’daki Türkiye Yahudi Toplumuna yani Türkiye Hahambaşılığına teslim edildiği bilgisi yer aldı.

Mendy, daha önce Antakya Sinagogundan tarihi Tevrat parşömenleri alırken yaptığı  paylaşımları unutmuş olmalı ki,  bu sefer  alınanlar Ester Kitabına dönüştü. Ya da Mendy, Antakya’ya gelir gelmez buluştuğu İsrail ekibine parşömenleri hediye olarak mı verdi.

Bu arada ilginç olan bir gelişme ise İsrail’de yapılan bir haberde de parşömenlerin İstanbul’daki Habad yetkilisine teslim edileceği bilgisinin yer almasıydı.(bkz) Ancak Mendy, Türkiye Hahambaşılığa parşömenleri teslim ettiğini kendi twitter hesbından paylaştı.

Yalanın üzerine doğru ancak bu kadar inşa edildi. Parşömenleri Türk yetkililerden izinsiz alan  Mendy, yanına bir de İsrail’i aldı. İki gün önce Adalet Bakanlığı ve içişleri Bakanlığını ilgilendirirken konunun şimdi bir de İsrail boyutu ortaya çıktı. Tabii ki Türkiye’nin bu durumda İsrail’e karşı takınacağı tutum merak konusu olacak.

Bakalım Türkiye hahambaşılığı bu ayıbı nasıl temizleyecek?

Ayrıca kaçırılan tarih eserlerin bilgisi Antakya Müzesi kayıtlarında ama Habadçı Mendy’nin açıklamasına göre şimdilik bilinen 8 adet  tarihi parşömen var.

(*)Ester kitabı; Tanah'ın Ketuvim kitabının içinde bulunan beş megiladan biridir. Ester kitabı bir Yahudi bayramı olan Purim'in kökenini oluşturur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gökhan 1 yıl önce

Dünyayı ayağa kaldırdınız.

Avatar
Duru 1 yıl önce

Dikkat edin habatci kahrama olabilir.

Avatar
Fazilet Duru 1 yıl önce

Yaniltmadiniz.