Çeviri Dr. Nurfer TERCAN
“Rus petrolünü ve gazını boykot ederek çift haneli enflasyon elde edeceğiz”: Alman ekonomist Daniel Stelter Focus'a verdiği röportajda Rusya'ya yönelik yaptırımların Avrupa için nasıl sonuçlanacağını anlattı, iki seçenek var - kötü ve çok kötü.
Alman ekonomist Daniel Stelter - Focus ile yaptığı röportajda: "Durum gözle görülür şekilde kötüleşti. Uzun bir ihtilafın içindeyiz ve Ukrayna'dan tarımsal hammaddeler, yarı iletkenler veya neon gibi önemli ihraç mallarımız tükeniyor. Çünkü Karadeniz limanlarını artık kimse yönetmiyor.
✔Rusya'ya yönelik yaptırımlar beklediğimden daha güçlü çıktı. Rus kredilerini dondurmak akıllıca bir hareketti. Ancak, çok az şey değişti. Rusya özerk olmaya devam ediyor ve hala petrol ve gaz ihracatından gelir elde ediyor. Ne de olsa, şimdi ne olacağına dair iki seçenek var: biri kötü, diğeri çok kötü.
✔Kötü - stagflasyon, yani ekonomi durgunlaştığında fiyatlarda artış olur. Enflasyondaki ani artış şimdiden görülüyor ve büyük bir gıda sorunuyla karşı karşıyayız. Rusya ve Ukrayna, buğday ihracatının yaklaşık %25'inden, Ukrayna ise ayçiçek yağının yaklaşık %90'nı karşılıyor. Mısır ve arpa da önemli miktarlarda oradan geliyor.
✔2010'un sonunda başlayan Arap Baharı'nı hala hatırlıyor musunuz? O zamanlar herkes özgür olmak istemiyordu, ancak ekmek fiyatlarının keskin bir şekilde artması nedeniyle ayaklanmalar başladı. Bunun bir daha olmaması için dikkatli olmalıyız. Neticede bir şey açık: Ukrayna'daki köylünün şu anda Rusya ile aynı anda savaşması gerekiyorsa tarlasını ekecek zamanı yok.
✔Yeni bir mülteci dalgasını göz ardı etmem. Orta Doğu, başlıca tahıl ithalatçısı ülkelerden biridir. Bu ülkeler yeniden istikrarsızlaşırsa, mülteci dalgası yenilenecektir. Belki de buna karşı koymak için buğdayı pahalıya alıp bu ülkelere daha ucuza satmalıyız.
✔Çin akıllıydı, belki daha fazlasını biliyorlardı. Depolar inşa ettiler ve hammadde stokluyorlar, bizde ise neredeyse hiç stok yok. Görüyorsunuz: gaz, kömür, gıda - fiyatlar önemli ölçüde artacak. Bu beni endişelendiriyor.
✔Çok kötü bir senaryo - dünya Rus petrolünü ve gazını boykot ettiğinde, çift haneli enflasyon oranları alıyoruz ve ekonomimiz toplu olarak çöküyor. Yaptırımlar her zaman iki tarafı da incitir - sonuçta, kimin daha uzun sürdüğü meselesidir. Ve Almanya çok acı çekecekti, çünkü Rusya'ya olan bağımlılık orantısız bir şekilde yüksek.
✔Yani stagflasyon ve stagflasyonist resesyon arasında bir seçeneğimiz var - ekonomi daralıyor ve aynı zamanda enflasyon yükseliyor. Ve Kuzey Afrika'da huzursuzluk tehlikesi.
✔Çin'in Rusya'ya yakınlığı aşikar, Hindistan ile hala konumu tam olarak bilmiyorsunuz. Ancak Çin'den Rusya'ya daha fazla teknolojinin ve Çin'e daha fazla hammaddenin akması gibi büyük bir tehlike var. Bence istikrarsız bir dünyada en büyük kazanan Çin olacak. Bu trajik, çünkü Rusya ve Ukrayna'yı Avrupa'ya yaklaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmak zorundaydık. Şimdi artık mümkün değil."