T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, 5gvirüsnews-platformu sözcüsü Muammer Karabulut’a 17.07.2020 tarihinde TARLA BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından verilen yanıtı yolladı.
Türkiye’nin geleceği ve tarımı için önemsediğimiz, kenevir tarımı ve gelişmeler ile ilgili Cumhurbaşkanlığımız tarafından yapılan, o açıklama;
İlgili görüş/öneri tarafımızca incelenmiş olup, Bu anlamda Ülkemizde Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliğinin beklenen düzeyde katma değer sağlaması için öncelikli hedefler belirlenmiş olup bu hedefler çerçevesinde yapılan çalışmalar şu şekilde özetlenebilir;
1- Yerel Türlerin Ekilmesi ve Çoğaltılması
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, TİGEM, Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Amasya TİGEM, ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile birlikte Vezirköprü Narlısaray Mahallesinde sözleşmeli üretim yapılmıştır. Amasya TİGEM arazinde 40 da alanda toplam 166 da alanda Sözleşmeli tarım modeliyle, kenevir tohum üretimi yaptırılmıştır. Arazilerin ekim işlemi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiş, Gübre ücretsiz olarak Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından verilmiştir. OMÜ ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü teknik danışmanlık hizmeti vermişlerdir.
Üreticinin elinde tohum üretimi sonrası kalan sap için özel sektörle temasa geçilmiş, özel sektör ve üretici bir araya getirilmiş ve kenevir saplarının alınması sağlanmıştır.
2- Tescilli Tohumluk Üretim Sürecinin Tamamlanması
Yerli ve milli kenevir üretimi noktasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü yaklaşık 3 yıldır ortak çalışma yürütmekte olup, 2019 yılında Vezir ve Narlı isimlerinde iki adet kenevir çeşidi için tescil başvurusunda bulunulmuştur.
3- Ar-Ge Çalışmaları
Ayrıca Bakanlık Ar-Ge Destek Programı kapsamında, “Saplarından Lif Elde Edilen Bitkilerde (Keten-Kenevir-Isırgan) Tarım Teknikleri ve Mekanizasyonunun Geliştirilmesi, Üretim ve İşleme Maliyetlerinin Düşürülmesi” isimli proje çerçevesinde Elyaf soyma makine prototipinin ilk modeli oluşturulmuştur. Kapasite yükseltmek amacıyla ikinci bir makine prototipi daha geliştirilmiş olup her iki tip makinenin de denemelerinin tamamlandığı ve başarılı sonuçlara ulaşıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte 6 ilde kenevir adaptasyon çalışmaları yapılmış ve sonuçlandırılmıştır.
Genel Müdürlüğümüz çalışma ve sorumluluk alanı içerisinde, Kenevir ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir.
Umarım ülkemiz Kanada gibi ülkeleri örnek alır ve keyif amaçlı kullanımın gerekli vergiler verilerek yasallaşmasıno sağlar bu pazarın büyüklüğünü anlamamak için aptal olmak gerekir. Turist bakımından amsterdamı çok geride bırakacak doğal güzelliklere sahibiz. Yobaz ve gerici düşünce yakamızı bırakırsa ülke kalkınır.