Öne Çıkanlar Reina Catalina Erhan Arıklı CİMER SEC Gökhan Ünyeli

“YKS ERTELENMEZSE COVİD’19 PANDEMİSİ PATLAR”

5gvirusnews Haber Merkezi-İstanbul / 25.6.2020

Haber merkezimize, “Covid’19 Pandemisi” konusunda açıklamalarda bulunan Dr. Serdar Savaş “Bu gerekçeler karşılaşacağımız sorunlar karşısında çok zayıf kalmaktadır. Bu sınavların Haziran ayında yapılmasında tek bir kamu menfaati yoktur, aksine öğrencilere ve halka telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir” dedi.

Cumartesi-Pazar 2.500.000 öğrencinin katılması planlanan Yüksek Öğrenim Sınavı (YKS) mutlaka en erken 26-27 Eylül haftasına ertelenmesini savunan Dr. Savaş ertelemenin gerekçeleri şöyle sıraladı:

1-2,5 milyon öğrenci + 5 milyon veli + 1 milyon görevli = en az 8,5 milyon, doğru bir tahminle 10 milyon insan bu sınavlarda 2 gün boyunca mobilize olacak ve yakın temasta bulunacaktır. Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre bunların %0,2’si virüs taşımaktadır. Yani 20 bin virus taşıyıcısı 10 milyonun içinde dolaşacak ve aralarındaki süper bulaştırıcılarla en az 60 bin kişiye hastalığı geçireceklerdir. Bu 60 binin %10’u hastalığı belirti vererek geçirecek ve bunların da %10’u hayatını kaybedecektir. Yani 600 civarında insanın ölme riski vardır.

2-Bu hastalığın bulaşması için gereken şartlar şunlardır:

a-Kapalı alanda bulunmak (sınavda olduğu gibi)

b-Kişi başına 4 metrekareden daha az alan düşmesi (sınavda olduğu gibi)

c-Yarım saatten fazla aynı ortamda bulunmak (sınavda olduğu gibi)

d-Yetersiz havalandırma (sınavda olduğu gibi)

e-Hastalığı nasıl yayarız diye danışmanlık hizmeti alsak bize yukarıdaki önerilerde bulunulur. Bu sınav ortamı hastalığı yaymak için en ideal koşulları sağlamaktadır.

f-yapılması gereken 4 metrekareye 1 öğrenci oturacak şekilde planlama yapmaktır. Ülkemizde bunu sağlayacak alan vardır. Gerekirse birkaç stadyum dahi kullanılabilir.

3-Bu sınava girecek öğrenciler arasında 50.000 civarında hali hazırda kanser hastası, kalp hastası, diyabetli, solunum yolu hastalığı olanlar, diyalize girenler, böbrek yetmezliği olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar vardır. Bu çocuklarımız hastalığı başkalarından çok daha kolay kapar ve hastalıkları şiddetli ve ölümcül seyreder. Bunlara karşı bugüne kadar bir önlem alınmamıştır. Kamu oyu baskısıyla imtihana 3 gün kala göstermelik ‘kılavuzlar’ hazırlanıyor. Sanki Ankara’da birileri 20 sayfa bir şey yazarsa herkes bunu okuyacak, anlayacak, uygulayacak gibi davranılıyor. Bu çocuklar için yapılması gereken aylardır söylediğim Bireysel Risk Yönetimidir. Yani aile hekimleri bu çocuklarla tek tek temasa geçecektir. Her aile hekimine 5-10 çocuk düşer. Onların sağlık durumlarını tespit edip hastalık gruplarına ve derecesine göre puan vereceklerdir. Bakanlık da bu yavrularımızın hastalık grubuna ve risk puanına göre sınava gireceği ortamın nasıl olması gerektiğini tarif edecektir. ÖSYM de bu ortamı sağlayacaktır. Nasıl tek beden ceket herkese uymaz ise tek tip uygulama da bu çocuklarımıza uymaz ve çok can kaybı olur. Türkiye’nin önerdiğim organizasyonu yapacak insan gücü de, fiziki mekanı da vardır. Bunun nasıl yapılacağını aylardır defalarca tekrarladım. Bu yapılmazsa bu yavrularımızın en az 50’sinin hayatını kaybetme riski vardır. Yoğun bakımda işkence çekeceklerden bahsetmiyorum bile.

4-İmtihana girecek yavrularımız arasında 20.000 civarındaki öğrenci ders çalışamamıştır. Bunların aynı evde yaşadıkları aile büyüklerinden, anne-babalarından COVID nedeniyle ölümler olmuş, ya da aile bireyleri hastaneye kaldırılmış ya da kendileri hastanede yatmışlardır. Haziranda yapılacak sınavlar Temmuz sonuna ertelenince bu çocuklar bir nefes almış ve kazandıkları zamana göre bir çalışma planı yapmışlardır. Mart ayında ertelenen sınavlar Mayıs ayında tekrar erkene alınarak Haziran’da yapılacağı deklare edildiğinde bu yavrularımızda ileri düzeyde kaygı bozukluğu meydana gelmiştir. Bu çocuklar kendilerine büyük bir haksızlık yapıldığını düşünmektedir ve bu düşüncelerinde haklıdırlar.

Dr. Serdar Savaş, İmtihanların ertelenmemesi için öne sürülen gerekçelere karşı olarak şu görüşleri öne sürdü:

A-Sınavlar Haziran’da yapılırsa turizm geliri artar: Bu argümanın geçersizliği hem ekonomik olarak hem de vicdanen ortadadır. Hatta bu sınavlardan sonra daha da patlayacak olan vakalarla Türkiye bütün dünya tarafından kara listeye alınabilir. Ayrıca her canımıza biçtiğimiz parasal bir değer var mı?

B-Temmuz ayı sıcak olur: O zaman 26-27 Eylül’de yapın

C-Soruları hazırlayan 50-100 kişi dışarı çıkamıyor: Çıksınlar, sınavdan 1 ay önce geri girsinler. 25 milyon insanı 3 ay tamamen ev hapsinde tuttuk da 50-100 kişinin 1 ayı mı dert oldu?

D-Üniversiteler zamanında açılamaz: Açılmasın, ne olur ki? 1973 senesinde sorular çalındığında üniversiteler Kasım’da açılmıştı. Ne oldu. Bir şeyimiz mi eksildi?

E-Sınavın yapılmasını isteyen gençler var: Haklılar. Ama 50 kardeşlerinin öleceğini 550 insanımızın hayatını kaybedeceğini, hastalığın daha çok yayılacağını ve 20.000 kardeşlerinin büyük bir haksızlığa uğrayacağını öğrenirlerse düşünceleri değişir.

Bakanlığın bu konuda nasıl bir karar vereceği, daha önce verilen karar sonrası bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağı, sınavlarla ilgili bu endişelere karşı nasıl tedbirler alınacağı henüz bilinmiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
5gvirusnews okuru 4 yıl önce

Dünyayı sömüren merkezleri sevici onlarla mamalanan insanlarının sözlerini niçin yayınlıyorsunuz? sadece hep söylediğiniz pandemi paranoyasını hortlatıyorlar.